Hlavní obsah

Bešamel: Připravte skvělou koprovku

Foto: Mona Martinů

Koprová omáčka je česká klasika

Stejně jako je Praha matkou všech měst, tak je bešamel dokonce i prababičkou většiny omáček. Z jemné bílé omáčky se dají připravit hotové zázraky: houbovka, zapečené těstoviny nebo vynikající koprovka. Zajímá vás, jak na to? Nový díl Školy vaření je tu pro vás!

Článek

Recept na tradiční základ krémových omáček, někdy také nazývaný bešamel, byl poprvé sepsán už v roce 1651 ve slavné francouzské kuchařce Le Cuisinier François. Své jméno prý omáčka dostala podle finančníka markýze Louise de Béchamel, který si na ní velmi rád pochutnával. Už tehdejší kuchaři dobře věděli, že se při jejím vaření musí dodržet přesný postup. A právě ten naučí i vás šéfkuchař Martin Bušek v nejnovějším videu ze seriálu Škola vaření:

Z bešamelu se dá vykouzlit nespočet variací:

  • Tymiánová – při vaření přidejte do omáčky půlku menší cibule, do které zapícháte hřebíčky, větvičku tymiánu a půlku bobkového listu. Po 20 minutách vaření omáčku přeceďte. Budete překvapeni tou jemnou chutí a vůní!
  • Pažitková – do omáčky najemno nasekejte snítku pažitky.
  • Houbová – sušené, ve vlažné vodě namočené houby, dokážou v bešamelu divy!
  • Sýrová – tím nic nezkazíte, stačí do omáčky nastrouhat váš oblíbený tvrdý sýr.
  • Květáková – do bešamelu přimíchejte nastrouhaný květák, tvrdý sýr a na kostičky nakrájený salám. Je to dobrota!
  • S těstovinami – připraveným bešamelem přelijte nedovařené penne, které jste přendali spolu s růžičkami brokolice do zapékací misky. Posypte strouhaným sýrem a zapečte.
Foto: archiv redakce

Bešamel je základem mnoha omáček

A teď konečně přichází řada i na slibovanou koprovku. Tady ji máte! Za 40 minut je hotovo.

Na 4 porce potřebujete: 400 ml mléka, 2–3 lžíce hladké mouky, špetku muškátového květu, půl lžičky soli, 3 lžíce másla, 100 ml smetany, 2 lžíce cukru, 2–3 lžíce octa, svazek čerstvého kopru, 4 vejce

Postup: Máslo nechte rozpustit v hrnci, přisypte mouku a krátce orestujte. Poté zalijte mlékem a důkladně rozšlehejte. Přidejte muškátový květ, sůl a krátce povařte. Ocet svařte s cukrem v malém rendlíku, přidejte do bešamelu a nechte povařit cca 10 minut.

Poté přidejte nasekaný kopr, smetanu a krátce prohřejte. Takto připravenou omáčku můžete ještě dochutit podle nálady. Koprovku podávejte se zastřeným vejcem a houskovým knedlíkem.

Nevíte si rady se zastřeným vejcem? Podrobný návod, jak ho připravit, najdete ve starším dílu Školy vaření ZDE! V případě, že jste se zhlédli v omáčkách, přečtěte si i náš speciál o domácí tatarské omáčce a salsách – najdete ho ZDE!

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC