Hlavní obsah

Bio a veganská kosmetika – jak se nenapálit při jejím nákupu

Foto: Shutterstock

Přírodní veganská kosmetika Foto: Shutterstock

Kosmetiku mnozí nakupují na základě prvního dojmu – emoce –, kterou v nich vyvolá obal. Ale řada spotřebitelů se dnes snaží najít i jiná vodítka. Kromě typu pleti je další možností výběr kosmetiky dle osobní preference.

Článek

Mnozí z nás se vyhýbají parfémovaným přípravkům, kosmetice s umělými barvivy, s parabeny nebo s vysokou koncentrací etanolu. Existuje celá skupina spotřebitelů, jejichž nároky na kosmetiku plynou také z osobního životního postoje. I proto nebývale roste trh s biokosmetikou a kosmetikou pro vegany. Jedním z lídrů na poli biokosmetiky je v Česku značka SynCare.

Foto: Shutterstock

SynCare vždy dbá na výběr certifikovaných biosurovin pro výrobu biokosmetikyFoto: Shutterstock

Žádné testy na zvířatech nejen pro bio a veganskou kosmetiku

Bohužel, některé společnosti tvrdí, že garantují ověření tvrzení „Netestováno na zvířatech“. To je však klamání spotřebitele. Pro všechny kosmetické přípravky v EU platí, že nesmí být testovány na zvířatech, a tuto skutečnost pravidelně ověřují pracovníci hygienických stanic.

Foto: Shutterstock

Testy kosmetiky na zvířatech jsou v EU zakázány již více než deset letFoto: Shutterstock

Biokosmetika nejsou biopotraviny

Na rozdíl od biopotravin, které podléhají v celé EU přísným zákonům a kontrolám, může výrobce napsat na kosmetiku slova „bio“ nebo „přírodní“ bez omezení, protože neexistují společné, právem vynutitelné požadavky na biokosmetiku. Zákazník si tak domů může donést „zaručený bio“ krém nebo šampon prakticky bez obsahu jediné skutečné biosložky.

Foto: Shutterstock

Bez zákonem požadované certifikace nesmí být potravina prodávána jako bioFoto: Shutterstock

Jak si koupit skutečnou nezávisle certifikovanou biokosmetiku

Vybírejte jen takové přípravky, které jsou nositeli platného označení pro biokosmetiku v EU. Tato kosmetika prošla nezávislým ověřením u renomovaných akreditačních institucí. V Česku je to institut KEZ, který propůjčuje dvě ochranné známky kvality certifikované přírodní kosmetiky: CPK a CPK BIO. Obdobně například v Německu dlouhá léta působí BDIH a ve Francii Ecocert. Určitě se vyplatí navštívit stránky těchto certifikačních autorit.

Společná kritéria pro nezávisle certifikovanou biokosmetiku

I když se nezávislé certifikační programy biokosmetiky v EU v drobnostech liší, platí garance pro spotřebitele, že si domů nepřinese kosmetiku s parabeny, thiazolinony, umělými parfémy a barvivy nebo s PEGy. Většina těchto přípravků navíc obsahuje garantované množství látek přírodního původu, zpravidla z ekologického zemědělství.

Foto: Shutterstock

Značka SynCare je lídrem českého trhu profesionální certifikované biokosmetikyFoto: Shutterstock

A co vegani?

Veganská kosmetika představuje většinou biokosmetiku, která je navíc bez obsahu jakýchkoli živočišných složek. V takové kosmetice nenajdeme ani med, ani včelí vosk nebo lanolin. Nejlepší volbou je najít si značku certifikované biokosmetiky a vybrat výrobky, které neobsahují živočišné složky.

Foto: Shutterstock

Vegani bývají náročnými zákazníky a platí to i pro kosmetikuFoto: Shutterstock

Reklama

Načítám