Hlavní obsah

Pomoc! Mám hrůzu z porodu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ne vždy je těhotenství radostná zprávaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá zpráva: jste těhotná. Ale bohužel je tu i ta špatná. Trpíte tokofobií. Není to sice závažná nemoc, ale v tomto případě znamená, že si jedinečné pocity před narozením vytouženého potomka nedokážete vychutnat. Jak to vypadá, když vás zachvátí panika z porodu?

Článek

Marianě se konečně povedlo otěhotnět. Ale místo toho, aby zažívala radost, začala být úzkostná. „Moc jsem si dítě přála, ale když jsem zjistila, že jsem těhotná, najednou jsem dostala šílený strach," říká dnes už šťastná maminka půlročního Lukáše. „Bylo to jako zlý sen. Pořád jsem myslela na to, že porod nepřežiju a manžel tu zůstane sám s děťátkem. Došlo to tak daleko, že jsem musela zajít na psychiatrii. Pan doktor mi předepsal léky a doporučil relaxační techniky. Zklidnila jsem se, ale na další těhotenství si už netroufnu," vypráví o své zkušenosti s tokofobií Mariana.

Fóbie z porodu

Chorobným strachem z porodu neboli tokofobií můžete trpět i přesto, že se na miminko těšíte. Jakmile zjistíte, že jste těhotná, vaši radost rychle vystřídá nepříjemný pocit, že tohle přece nemůžete přežít ani vy, natož vaše ještě nenarozené dítě. A najednou litujete toho, že ve vašem bříšku roste nový život. A pak se sama sebe ptáte: Proč vlastně mám strach, když je to tak přirozené? V minulosti ženy rodily také a nebyly ani z poloviny připraveny na porod jako ty dnešní, o péči nemluvě. Tak kde je problém?

Za všechno může mozek

Tokofobie je jeden z druhů chorobných strachů zrovna tak jako třeba hrůza z pavouků nebo uzavřených prostor. To znamená, že patří do kategorie psychických poruch a úzkostí. Ptáte se, jestli to může potkat i vás? Jednoznačná odpověď neexistuje. I když se má za to, že strachem z porodu trpí nejvíce vysokoškolsky vzdělané ženy, které jsou více přemýšlivé, nevyhne se psychicky labilnějším nebo těm, které mají špatný vztah ke svému tělu. U těch posledních může mít tokofobie i takovou podobu, že se zjištěním gravidity se začnete po tělesné stránce cítit ještě hůře než předtím a v podstatě nesnesete, že ve vašem těle je ještě „někdo". Nejčastěji se ale tato porucha projevuje právě strachem z porodu. S blížícím se termínem můžete mít pocit, že se zřejmě strachy zblázníte.

Takže na místě je otázka - existuje nějaká metoda, která vás může strachu zbavit?

Pomůže psycholog nebo psychiatr?

Na každého působí něco jiného. Některá se může vypovídat u psychologa a uleví se jí alespoň na chvíli, a když k tomu odborník přidá několik relaxačních technik, můžete mít téměř vyhráno. Ale to neplatí vždycky. Někdy je potřeba přidat pilulky. Lékař nasadí léky proti úzkosti či antidepresiva, jež rozhodně miminko neohrozí a vám se uleví.

Otázkou však zůstává, jestli je toto řešení a jestli se neřítíme k dalšímu kroku děti raději nemít?!

Reklama

Související témata:

Načítám