Hlavní obsah

Buďte diplomat, není to tak těžké!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Diplomacie se vyhýbá konfrontaciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozhádané domácnosti, kde kvůli každé maličkosti padají ostrá slova a vybuchují emoce, se málokdo cítí dobře. To jen ve veselohrách nám namlouvají, že „italská domácnost" má svůj půvab. Ve skutečnosti je takové soužití vyčerpávající a zbytečně ubírá zúčastněným energii.

Článek

K rodinné pohodě často stačí málo. Osvojí-li si partneři, zejména ženy, umění diplomatické komunikace, lze mnoha zbytečným konfliktům úspěšně předcházet. Nejen při mezinárodních jednáních v prostředí vládních vil, ale i u kuchyňské linky v paneláku dosahují úspěchu diplomaté schopní nacházet kompromisy.

Ukázka ze života

Manžel přijde domů s nápadem, že rodina letos nepojede k moři, ale stráví dovolenou u jeho rodičů na venkově. Ženě se takový nápad vůbec nezamlouvá.

Následující čtyři varianty představují možnosti, jak žena může svoje stanovisko prosazovat.

1. Vyjádří ostrý nesouhlas:

„Nesmysl, to mě ani nenapadne, abych si kazila léto u vašich. Chodit na borůvky a zavářet, ani nápad. Na to zapomeň. Pojedeme k moři."

Tím začne boj argumentů, který zpravidla končí bezvýsledně. Každý trvá na svém postoji a rozčiluje se nad nerozumem druhého. Oba protivníci jsou pyšní na to, že obhájili své stanovisko, i když tím ničeho nedosáhli. Co do svého výsledku je nesouhlas nediplomatický a agresivní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Buďte k sobě vstřícníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

2. Projeví určitou toleranci:

„Vím, že tobě by prázdniny u rodičů vyhovovaly, ale já to nicméně vidím jinak..."

Tímto postojem na partnera neútočíte, ale také mu nevycházíte vstříc. Výsledek je nerozhodný, ale přece jen nechává otevřené dveře dalšímu jednání.

3. Vyjde vstříc

„To, co říkáš, stojí za úvahu. Ušetřili bychom a tvoji rodiče by měli jistě radost. Ale děti i já jsme se k moři moc těšily..."

Toto je diplomacie na jednoduché úrovni. Vycházíte svému protějšku vstříc a doufáte, že i on se bude o vstřícnost snažit. Tento postup vede ke kompromisu.

Reklama

Související témata:

Načítám