Hlavní obsah

Bydlení: Hrátky se zrcadly!

Foto: thinkstock.com

S odrazem zrcadla se dá kouzlitFoto: thinkstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadlo je výrazným bytovým doplňkem, který dokáže dodat tmavým místnostem více světla nebo třeba z garsonky – aspoň na pohled – vykouzlit velký a prostorný byt. Zde je několik pravidel, jak takových kouzel dosáhnout!

Článek

Ale víme... Zatímco zrcadlo v deseti milujeme, s přibývajícími léty jsme s ním kamarádky čím dál méně. A to je škoda. Přesvědčíme vás, že zrcadlo umí více než jen referovat o tom, kdo je na světě nejkrásnější!

Bezpečnost je na prvním místě

Pokud chceme používat zrcadlo k dosažení jak zajímavých efektů v bytě, tak k tomu, abychom si zkontrolovaly, jak vypadáme, potřebujeme co největší velikost. A nejen v domácnostech s malými dětmi platí, že čím větší zrcadlo, tím větší riziko, že se rozbije a o střepy se někdo pořeže.

U zrcadla nejde dosáhnout toho, aby se podobně jako bezpečnostní sklo rozpadlo na neostré kostičky. K tomu je třeba sklo zahřát na více než tisíc stupňů a pak rychle zchladit. Jenže u zrcadla by se při tolika stupních spálila vrstva, která zajišťuje odraz obrazu. Ale i zde je možné riziko pořezání zmírnit. Ze zadní strany se dá nanést bezpečnostní fólie, která zajistí to, že po rozbití zůstanou střepy pohromadě a vznikne vlastně „pavouk“ podobně jako u čelního skla u aut. Pokud máme velké a bezpečné zrcadlo, můžeme s ním začít v místnostech čarovat.

Jak poslat světlo do kouta?

Velmi oblíbeným zrcadlovým trikem je osvětlení tmavých koutů odraženými slunečními paprsky. Jde to snadno – stačí do místnosti pověsit jedno zrcadlo a správně ho natočit. Přitom „správně natočit“ znamená obnovit si znalosti z kulečníku! „Světlo se v tomto případě chová jakou kulečníková koule odražená od hrany stolu,“ říká Lucie Hronová z firmy Amirro a vysvětluje jak na to: „Pokud stojím v koutě, do kterého chci dostat světlo, musím si představit, že odtud mířím koulí, kterou chci odrazem od protější stěny dostat do okna. Tam, kde by se kulečníková koule odrazila, zavěsím zrcadlo. Paprsek totiž běží stejnou cestou.“

Je jedno, jestli zrcadlo pověsíme na výšku nebo šířku. To spíš záleží na volném místě nebo na tom, zda tu máme nábytek nebo třeba pohovku.

Foto: Loznice

Zrcadlo v ložnici má výhody i nevýhodyFoto: Loznice

Místnost skrytá za sklem

Designéři velmi často používají zrcadel i k tomu, aby opticky rozšířila malé místnosti nebo třeba úzké chodby. „Máme-li úzkou chodbičku, můžeme vodorovně umístěným zrcadlem tuto chodbu opticky rozšířit. Odvážnější bytoví designéři využívají efektu nekonečného prostoru, kterého dosáhneme, umístíme-li dvě zrcadla naproti sobě. Tato hříčka ale může snadno vyvolat i závrať – zacházejme s ní tedy raději opatrně,“ upozorňuje Lucie Hronová.

Opatrné bychom měly být i s rozmístěním zrcadel v ložnici. Podle učení feng šuej sem nepatří vůbec. Ovšem mnohé z nás právě tady mají šatní skříň a tak se tu bez zrcadla neobejdou. Pokud pro ně hledáme místo, rozhodně bychom je neměly mít umístěné tak, aby nám na ně ráno po probuzení okamžitě padly oči. A to platí i pro ty mladé a krásné! Dvojnásob by se měly tohoto pravidla držet ty, které trpí nočními můrami, že jim v noci někdo chodí po bytě. Pokud se totiž v noci probudí ze zlého snu a uvidí v zrcadle odraz lidské postavy, zažijou nepříjemný šok. To samé se může stát při náhlém probuzení každému.

Zrcadlo jako ozdobný prvek

Zrcadlo ovšem může působit v bytě jako doplněk, který upoutá. Ovšem musíme ho zasadit do honosného rámu. To dělá málokdo. Spíš volíme jednoduchý subtilní rámeček nebo zrcadlo bez rámu. Na to, že bychom si ho jen nechaly uříznout u skláře a měly ostré hrany, kvůli bezpečnosti okamžitě zapomeneme. Správné zrcadlo by mělo být zakončeno jedním ze dvou typů hran: v prvním případě jsou zabroušené, zakulacené a hlavně matné. To je důležité, protože jakýkoli záblesk znamená ostré místo.

Druhou možností je pak fazetová hrana, tedy nakoso zabroušená. Tento princip se používal už u starých benátských zrcadel. Tato hrana totiž dokáže vytvářet zajímavou hru se světlem, a pokud se od něj správně odrazí světelné paprsky, vzniká zde duha.

Pokud se nám něco povede v bytě, je pak odpověď na otázku, kdo je na světě nejkrásnější, úplně jasná. Přece náš byt!

Související témata:

Načítám