Hlavní obsah

Bydlení: Jaké sklo můžete mít doma a jak se o něj postarat?

Foto: Kika Nábytek

V této sněhobílé ložnici Inox se sklo použilo na dvířka nábytku (skříň 252 x 213 x 67 cm, postel bez matrace a roštu 180 x 200 cm a noční stolek 50 x 36 x 42 cm – cena celkem aktuálně za 34 990 Kč)Foto: Kika Nábytek

Reklama

Sklo je neskutečně skvělý materiál. Abyste však věděli, co si vlastně kupujete, jak se o něj postarat a zda se případně dá či nedá opravit, nabízíme vám malý „skleněný" manuál.

Článek

Proč se nebát skla v interiéru? Snadno se kombinuje s jakýmkoli dalším materiálem, ve větších plochách prosvětlí váš domov, lze ho zajímavě dekorovat, dobře se udržuje a, ač se to nezdá, je odolné.

1. Rychlá navigace

Skleněné příčky, dveře, nábytková dvířka, schody a další prvky výrobci či prodejci mnohdy označují různě, jde o obchodní názvy. My to vezmeme obecně: jaké sklo si lze pořídit?

  • Průhledné neboli čirése používá nejčastěji. Představuje i základ pro mnohé dekorativní úpravy.
  • Mléčné neboli ledové má z jedné strany zdrsněný povrch leptáním. Není průhledné, ale průsvitné – za ním vidíte obrysy předmětů nebo osob.
  • Tónované sklo v různých odstínech, kdy se do skla už při výrobě přidává barva.
Foto: Sapeli

Rozdělit jídelnu a obývací pokoj a zároveň obě místnosti prosvětlit může celoskleněná stěna Sapglass s dvoukřídlými posuvnými dveřmi (čiré sklo, cena dvoukřídlých dveří od 7236 Kč)Foto: Sapeli

Foto: J.A.P.

Protože sklo mnohdy funguje jako stavební prvek, musí mít dostatečnou nosnost a tloušťku. Pak se podle Petra Paksiho dva nebo tři kusy skla společně slaminují a vytvoří pevný blok. Takové tabule se používají třeba pro pochozí desky nebo nášlapy schodiště (schodiště Profile s nášlapy z kaleného laminovaného skla, od 32 920 Kč za 1 bm)Foto: J.A.P.

2. Kalicí odbočka

Každé zmiňované sklo může být kalené neboli tvrzené. „Při kalení se sklo ohřeje na vysokou teplotu a okamžitě se prudce zchladí. V tomto momentě vzniká uvnitř materiálu takzvané tažné pnutí, na vnější straně naopak tlakové napětí. Výsledkem je odolnější a pevnější sklo,“ uvádí Petr Paksi z J.A.P.

Foto: Kuchyňské studio DATART

Sklo se uplatňuje také v kuchyních. Pracovní deska tloušťky 12 mm je z matného kaleného skla, skleněná panelová stěna s tloušťkou 6 mm je rovněž z kaleného skla v provedení barva bílá lesk (pracovní deska: 5700 Kč/m^2 , stěna 3500 Kč/m^2 )Foto: Kuchyňské studio DATART

3. Aby bylo ještě hezčí

Nyní si představme dekorativní úpravy. Pískování napovídá, že na sklo tryská proud speciálního písku, a tak vznikají mini prohlubinky. Sklo lze pískovat buď celoplošně, nebo jen zobrazit motiv. Gravírování je technika vybrušování, pak se na skle rodí vzor nebo třeba nápis. Další možnost nabízí lakování zadní strany skla. „Nebo se mezi dvě skla či v kombinaci s jedním sklem může zalaminovat fólie s grafikou, ale také látka, plátky dýhy, plechu a jiné,“ uvádí Petr Paksi.

Foto: Solodoor

Dveře řady Cristal z tvrzeného bezpečnostního skla tloušťky 8 mm nabízejí různé dekorativní úpravy. Na foto (zleva): pískování (od 6895 Kč), sítotisk (od 11 039 Kč) a gravírování neboli rýhování (od 7507 Kč)Foto: Solodoor

Foto: J.A.P.

Když se pískované sklo opatří nano vrstvou, dojde k vyplnění prohlubní po pískování a vzniku téměř jednolitého hladkého povrchu, který je odolnější vůči přilnavosti nečistot a omezuje tvorbu otisků prstů. Což je i případ této skleněné stěny (od 7020 Kč/m^2 )Foto: J.A.P.

4. Jak ho udržovat

  • Čiré, tónované, gravírované či sklo s grafikou, látkou a podobně: Omývá se horkou vodou, použijte mikrovlákno. Do vody lze kápnout čistič určený na sklo. Pak sklo přetřete leštěnkou – pokud obsahuje alkohol, usnadníte si práci.
  • Mléčné: I když bude špinavé jen někde, omyjte ho celé, jinak by se vytvořily mapy. Použijte teplou vodu a jen v případě silného znečištění kápněte trochu přípravku na nádobí. Neleštěte. Pozor! Nepoužívejte čističe určené na mytí skla, povrch by se poničil. Stejně se udržují i pískovaná skla, ta jen na závěr vysušte hadříkem, který nepouští vlákna.
Foto: Free Architects

Ukázka použití mléčného skla (vpravo), které dobře propouští světlo a opticky zvětšuje daný prostor. Dveře mezi koupelnou a ložnicí lze opatřit madlemFoto: Free Architects

Foto: Cool Interior

V této kuchyni jsou ze skla pracovní desky i výplně skříněkFoto: Cool Interior

5. Co když se poškodí?

Obyčejné sklo se může odřít nebo poškrábat, s tím nic nenaděláte. Ale u kaleného skla je to málo pravděpodobné. V tomto směru je výhodné pískované sklo, je-li současně opatřené speciální nano vrstvou.

„Drobné rýhy třeba od přezky kabelky neohrozí pískovaný dekor, nano vrstva ho ochrání – sklo je odolnější vůči oděru. A i kdyby po letech používání došlo k poškození této vrstvy, lze ji nechat obnovit u výrobce,“ dodává Petr Paksi.

A když se vám povede sklo rozbít? I to se samozřejmě může stát, přestože u kaleného skla to téměř nehrozí. To byste museli třeba do rohu skleněných dveří tlouct kladivem; údery do plochy sklo neohrozí. Ale proč byste ho tloukli?

Foto: Kika Nábytek

Kombinace černého a průhledného skla se netřeba bát ani na nábytkových dvířkách, zde ukázka obývací stěny Magic (rozměry 330 x 208 x 45 cm, za 30 990 Kč)Foto: Kika Nábytek

Foto: Dřevojas

Skleněná čelní plocha skříňky Vision individual chrání moderní dekor, připomínající strukturu dřeva (skříňka o šířce 55 cm včetně umyvadla, od 11 390 Kč)Foto: Dřevojas

Bojíte se skla v interiéru, nebo byste do něj „šli“, či ho snad doma už máte?

Reklama

Související témata:

Načítám