Hlavní obsah

Bydlení singl: Zařiďte si byt účelně!

Foto: Ikea

Ušijte si byt na míru sobě a svým potřebámFoto: Ikea

Reklama

Doba jde rychle kupředu a spolu s ní se mění i všechny naše minulostí prověřené zvyky a principy. Fenoménem posledních let se stalo bydlení singl. Co dříve našim rodičům připadalo divné, se teď nosí. Jak by měl vypadat byt člověka, který žije sám?

Článek

Mladí lidé rozhodně nemají zájem se okamžitě vázat a budovat rodinné hnízdo. Chtějí studovat, cestovat a užívat si života plnými doušky. Odchodu od rodičů se ale nebojí. Díky tomu se zvedla i poptávka po menších bytech a žít singl je zkrátka „in". Ipři tom je však třeba dodržovat jisté zákonitosti. Které?

Bez postele se neobejdete

Jednopokojový, maximálně dvoupokojový byt se nikomu ještě nafouknout nepodařilo, proto si zařizování nejprve důkladně rozmyslete a naplánujte. V žádném případě se nenechte ovlivnit obecnými poučkami, co by v bytě mělo být a co ne. Ušijte si byt na míru sobě a svým potřebám. Jestliže se přes den nezastavíte a byt používáte spíše k přespání, soustřeďte se na kvalitní postel. Spaní na nafukovacím lehátku nebo na staré matraci je sice varianta, ale z dlouhodobého hlediska pro vás nevhodná. Potýkáte-li se s malým prostorem, kupte si rozkládací pohovku, která přes den slouží i návštěvám a na noc se jednoduše rozloží na pohodlné lůžko.

Zásady by se daly shrnout do tří hlavních bodů - mít kde se vyspat, kde se umýt a kde si uvařit. Kromě toho není na škodu mít doma alespoň malý jídelní stolek a dvě židle. Dnes už výrobci nábytku myslí i na malé byty, takže není problém sehnat vyklápěcí. Velké oblibě se těší i různá úložná sedátka, sedací vaky, které se díky výplni zformují podle svého uživatele, všechno závisí jen na vás, prostoru a připraveném finančním obnosu.

Foto: Ikea

Dívčí byt vypadá jinak než mládeneckýFoto: Ikea

Kuchyňské minimum

Kuchyň můžete mít i bez vařiče. Zpravidla nejpoužívanější je stejně rychlovarná konvice a mikrovlnná trouba. Kdo by si chtěl přeci jen tu a tam uvařit něco teplého, může se spolehnout na jednu nebo dvě samostatné plotýnky. Kuchyňský kout by měl obsahovat ledničku, postačí malá - dá se sehnat i v bazaru za přijatelné ceny, menší odkládací plocha - deska, vhodná pro přípravu jídla a zmíněná mikrovlnka. Bez ostatního se spolehlivě obejdete.

Využijte prostor naplno

Zvolte šatní skříně na míru - od podlahy až ke stropu, ideálně se zrcadlovými plochami. Spolehlivě schováte všechny věci a ještě si opticky zvětšíte prostor. Využijte míst i u stropu. Tam se dají umístit police, na které si dáte věci, které používáte méně často. Existuje řada sedacího nábytku s úložným prostorem, stejně jako konferenční stolky. Co se týče barev, držte se při zemi a volte světlejší odstíny nejen nábytku, ale i podlahových krytin a stěn. Vzdát se také můžete klasických dveří. Postačí vám posuvné nebo taky žádné. Posuvné volte k oddělení intimních zón.

Máte-li k dispozici jeden pokoj, rozdělte jej pomyslně na jednotlivé zóny. K tomu může posloužit jak nábytek (např. jednoduchá vzdušná knihovna) nebo paraván či průsvitná textilie. Zajímavě vypadají i klasické žaluzie. Ideální je nábytek na kolečkách, tak aby mohl plnit několik funkcí zároveň, nebo závěsný na zeď. Usnadní vám nejen úklid, ale opět místnost opticky zvětší. Pro oživení můžete sáhnout po plastovém nábytku. Je lehký, svěží a prodává se v rozmanitých barevných variacích. Pod vysoký strop lze umístit patrovou postel a prostor pod ní vyplnit pracovnou nebo místem k sezení. Nechce-li se vám každý den rozkládat sedačka, kupte si výklopné lůžko. K dostání jsou jednak jednolůžka, tak i dvoulůžka.

A jak bydlíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám