Hlavní obsah

Byt se dvěma terasami: Znáte hezčí?

Foto: Kyzlink

Mezonetový byt doplňují dvě nádherné terasyFoto: Kyzlink

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráj na zemi – jak jinak nazvat bydlení manželů, kteří si pořídili krásný mezonet v novostavbě na okraji Prahy, kde o slunce není nouze? A paprsků si mohou užívat více než dost. Do interiéru je propouštějí nejen velká okna, ale v každém patře má rodina k dispozici velkou terasu. Neméně zajímavé je i vnitřní řešení. Podívejte se sami!

Článek

Dostatek času a pomoc zkušeného architekta – tyto dvě okolnosti velmi pozitivně ovlivnily interiér v mezonetovém bytě. Majitelé zvolili jen minimum nábytku, proto si mohli dovolit i dražší designové kousky. Celý byt je sladěný do jednoho stylu. A to nejen volbou stejné podlahy, což už je poměrně obvyklé. Materiály a barvy použité v kuchyni se opakují jak v obývací části, tak třeba v ložnici.

Foto: Kyzlink

V prvním patře se nachází ložnice a pracovnaFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

V celém bytě najdete nábytek v béžové barvě kombinované s dýhou macassarFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

V kuchyni ho doplňuje ještě bílá pracovní deskaFoto: Kyzlink

Jedna místnost přes dvě patra

Spočítat dveře v tomto bytě by zvládlo i dítě předškolního věku, nepotřebuje více než prsty na jedné ruce. Velké posuvné dveře do pouzdra oddělují obytný prostor od vstupního zádveří. Doplňují je troje klasické – do šatny, koupelny a na toaletu. Zbytek interiéru zůstává otevřený a propojený.

Také díky tomu si zde majitelé mohou užívat slunce celý den. Byt je orientovaný na jihovýchod. Tím, že paprskům nebrání žádné stěny ani dveře, dostanou se do celého bytu. Ale pouze tehdy, když si to jeho obyvatelé přejí. Velká okna jsou samozřejmě vybavená kvalitní stínící technikou, proto tu v parném létě nedochází k přehřívání interiéru a nepřipadáte si tu jako v sauně.

Do přízemí architekt navrhl římské rolety, které v sobě mají zašitá pravá bambusová vlákna, což jim dodává na atraktivitě. V patře, které je přece jen vystaveno paprskům více, stíní okna japonská stěna. Ač jde o interiérový prvek, stává se velmi účinnou protisluneční ochranou. Tvoří ji pět panelů ze škrobového papíru, které jezdí v kolejničce.

Foto: Kyzlink

Kuchyňská linka má tvar písmene LFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

Varné centrum architekt umístil do ostrůvkuFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

Obývací a kuchyňskou část od sebe odděluje jen dekorace ze sušinyFoto: Kyzlink

Dva materiály do domu stačí

Pokud se rozhlédnete po domě, zaujme vás výrazné dřevo, které si majitelé zvolili. Jde o v poslední době velmi populární a oblíbenou arodýhu. „Ta se získává plátováním dřevěných kvádrů, které jsou vyrobeny sklížením barvené dýhy uložené různými směry,“ popisuje princip výroby Jak Kyzlink ze stejnojmenného architektonického studia, které byt navrhovalo. A pokračuje: „Manželé si vybrali žíhanou arodýhu z exotického dřeva macassar, kterou jsme zkombinovali na většině nábytku s béžovou barvou.“ Zatímco v obývací části a kuchyni jsou béžové plochy v provedení vysoký lesk a doplnili je ještě bílou pracovní deskou, v ložnici dostal přednost mat.

V přízemí se nachází společenský prostor, který tvoří obývací pokoj, oddělený od kuchyně s jídelnou pouze přírodní suchou dekorací. Vzhled obývacího pokoje se vyvíjel. Nad původním návrhem se hodně diskutovalo, v konečné verzi architektka navrhla nízkou prostornou sedačku, jejíž dezén jemně doplňuje macassarový nábytek.

Kuchyňská linka dostala tvar písmene L doplněný o ostrůvek. Místo zde bylo. Za světlými dvířky kuchyňské linky se schovávají nejrůznější vymoženosti kuchyňské techniky poslední doby. Na pracovní desky byl použitý bílý umělý kámen technistone.

Foto: Kyzlink

Půdorys přízemíFoto: Kyzlink

Foto: KyzlinkPůdorys prvního patraPo schodech jen do ložnice

V přízemí se také nachází velká koupelna s asymetrickou vanou a sprchovým koutem. Protože je v domě jen jedna toaleta, zvolili majitelé samostatnou. V této části ještě zbylo místo na prostornou šatnu a komoru v jednom.

Majitelé mají k dispozici ještě velké vestavné skříně v ložnici v prvním patře, které je koncipované jako zcela soukromé. Knihovnou a policovou skříní se od spací části oddělila pracovna. Dveře zde nehledejte.

Výrazným prvkem, kterého si tady zbloudilá návštěva nemůže nevšimnout, je stěna za dvojlůžkem. Zdobí ji velkoplošné vypnuté plátno s obrázkem rostliny diefenbachie, kterou majitelům vyfotil sám architekt.

Je diefenbachie to, co vás v tomto bytě zaujalo, nebo byste si domů raději vzali – samozřejmě jen obrazně – něco jiného?

Reklama

Načítám