Hlavní obsah

Být věrný se vyplácí?!

Foto: Thinkstock

Věrnost ve vztahu se vyplatíFoto: Thinkstock

Reklama

Vyplatí se vyznávat morální zásady, i když vám bývalí či současní partneři zahýbali? Proč je vlastně dobré mít čistý stůl, co se věrnosti týče? Zkrátka napadlo vás někdy, jaké jsou výhody toho, že si „neodskočíte" jinam, tedy neoplatíte jim jejich prohřešky stejnou mincí? Známe hned osm odpovědí!

Článek

„Já už na to vážně kašlu,“ vzdychá třicetiletá barmanka Monika. Má problémy se vztahy. Již nevěří mužům – a možná oprávněně. „Mého posledního přítele jsem našla v posteli s mojí nejlepší kamarádkou. A ten před ním mi tajně bral peníze, aby měl na pijatyky s kamarády v dobách, když jsem byla v práci. Po jedné z takových jejich vydařených akcí jsem se dozvěděla, že návštěvy erotických klubů nebyly výjimkou. Kdo je slečna Renáta, jsem se dozvěděla až z vizitky nočního klubu, která mu čouhala z kalhot,“ svěřuje se Monika se svými bývalými vztahy.

Muži. Nestojí za nic?!

Od té doby zanevřela na všechno čisté a upřímné, co se v partnerském vztahu dá nalézt a upevňovat, a je spíš skeptická a podrážděná. „Napadá mě, proč se chovat slušně, být hodná a věrná, říkat pravdu a věřit, když je to beztak k ničemu? Stejně si muži dělají, co chtějí, a jakmile se k nim ženská chová slušně, vyběhnou s ní raz dva. A mě už nebaví pořád dostávat rány pod pás, proto se začnu chovat stejně – jako mrcha,“ uvažuje nad svojí budoucností.

Budu jako oni – vypočítavá sketa!

I když jí muži ublížili, není řešením, aby byla jako oni a oplácela jim křivdy stejnou mincí. Tímhle způsobem se stejně daleko nedostane. Může si zahrávat s někým, kdo si to vůbec nezaslouží! Nehledě na to, že sama ze sebe bude mít špatný pocit. Její otázka je ale dobrá. Proč vlastně být věrná? Jaké to má výhody?

„Mnozí odborníci i laici tvrdí, že věrnost je přežitek, avšak to je pouhá omluvenka k jejich neschopnosti mít hezký vztah bez nevěry. Protože, pokud vám funguje vztah a pečujete o něj, k nevěře nemusí celoživotně vůbec dojít,“ vysvětluje Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz. Podle ní naopak, když k ní dochází, vědomě váš vztah ještě více ničíte a vlastně jej připravujete k zániku. Je tedy fér chovat se správně a eticky. Už kvůli tomu, abyste se sami sobě mohli podívat do očí. A taky pro následujících osm výhod, které pro vás Lenka Černá sestavila. Jaké to jsou?

Foto: Thinkstock

Špatné svědomí vám může nevěru znechutitFoto: Thinkstock

Proč být věrná?

  1. Budujete tak konto důvěry ve vztahu – pokud jste s partnerem oba dva věrní, můžete se na sebe na 100 % spolehnout a to není jen tak nějaká drobná deviza.
  2. Můžete se sama na sebe kouknout ráno do zrcadla – máte takzvanou morální čistotu a nemusíte mít vůči sobě výčitky.
  3. Eliminujete pohlavní choroby nejen u sebe, ale i u svého partnera.
  4. Jdete příkladem vůči svým dětem (není nic horšího, než když vás dítě najde s jiným mužem v posteli).
  5. Jste efektivní v práci (nemusíte přemýšlet nad dvěma muži a neustále hodnotit, zda vztah neukončit).
  6. Nebudete za tu, která lže svým nejbližším.
  7. Dříve si uvědomíte, že v daném vztahu nemáte co dělat a že je lepší jej opustit a najít si někoho nového (pokud jste nevěrní, jste někdy až příliš dlouho na vážkách a neuděláte tak rychle životní rozhodnutí).
  8. Máte na sebe více času – více mužů, méně času pro sebe…

Tak už víte, jestli je lepší být za promiskuitní lhářku, nebo zásadovou ženu? Pokud budete dodržovat morální čistotu, i tak se sice může stát, že narazíte na hňupa, ale možná taky na někoho, kdo ocení vaši zásadovost. A to bude ten pravý, který se k vám bude chovat stejně jako vy k němu. S ním to určitě nepromeškejte! I Monika se určitě brzy svého prince dočká!

A co vy? Oplácíte protějškům to, čeho se na vás dopustily? Nebo si myslíte, že je dobré být za všech okolností morálně čistá? Pojďte nám to říct do diskuse!

Reklama

Načítám