Hlavní obsah

Čas nezastavíme, stárnutí ano! 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žena zraje s věkem ke kráseFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Bude mi padesát a nejsem žádoucí... Opak je pravdou! Právě teď jsme ve správné fázi svého života, kdy se konečně můžeme věnovat samy sobě a prožívat vše naplno. V minulém díle jsme si vysvětlily, jak své kondici pomoci, co se týká jídla a pití, tím ale naše aktivity „O ženu krásnější" nekončí.

Článek

Jakého věku a v jaké formě se dožijeme, to je určeno geneticky. Ale pozor! Geneticky jen ze šedesáti procent a zbytek záleží na nás. Je fakt, že své svěžesti už budeme muset věnovat více pozornosti a času, zdaleka to ale neznamená, že to bude čas strávený u lékaře, kartářky či v „kosmeťáku". Mnohem více pro sebe dokážeme udělat my samy.

Sport? Rozhodně ano!

Můžeme obdivovat své vrstevnice, které v šatnách sportovních hal odkládají raketu a zouvají tenisky, mnohem prospěšnější našemu zdraví je ale pohyb pravidelný, leč přiměřený. Aerobním cvičením zaměstnáváme všechny své svaly přirozeně. Trénujeme při nich nejen celé tělo, ale i srdce a plíce. Určitě se vyhneme aktivitám nešetrným ke kloubům a už vůbec neriskujeme třeba špatné obutí a zbytečně tvrdý terén. Asi nebudeme předvádět běhání po asfaltu, bungee jamping či atletiku. Víme ale, že učiněný balzám je pro nás cyklistika, plavání a jóga. A nebudeme riskovat své zdraví bez předchozího rozcvičení, protažení, zahřátí - nevrháme se do omládnutí bezhlavě!

Čeho je moc, toho je příliš

Známe to asi všechny: „To vydržím!" „Teď si to nemohu dovolit!" „Však já to nějak zvládnu!" Takové a podobné fráze jsme si zvykly používat v případě, že nám sice nebylo dobře, ale dítě potřebovalo doprovod na trénink, v práci nás neměl kdo zastoupit... Ne! Teď už musíme myslet na sebe. Dovolíme si nemoc nepřecházet, prostě zajdeme k lékaři ve chvíli, kdy nám není dobře. I když si naši blízcí budou muset chvíli poradit bez nás, vyhneme se tak dlouhodobějším následkům. Všechno důsledně vyležíme a doléčíme!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cvičením omládnete nejrychlejiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Slunečník, větrník nebo zdravotník?

Nekouřit a nepobývat pokud možno v zakouřeném prostředí, to nám připadá už jako zbytečné opakování jasných faktů. Jenomže i zdravý vzduch skrývá svá úskalí. Máme se otužovat, ale vyvarovat se teplotních extrémů? Máme se vystavovat sluneční energii, ale ne slunečním paprskům? To neplatí jen pro nás, ale i pro děti, takže můžeme krásně skloubit pobyt na chatě či na chalupě s příjemným stínem slunečníku, apartním slamákem a přiměřeným osvěžením v bazénu či rybníku.

Mořské pláže už jsou na to zavedeny - skýtají úkryt slunečníků i osvěžení ve sladkovodních sprchách. Na horách tolik nesejde na parádě, a tak nebudeme svou kšiltovku odhazovat v dál. Taky už se dávno nestydíme za to, že polední úmor strávíme v příšeří pokoje a „na vrcholky skal" se vydáme až v příjemný podvečer.

Na závěr to největší tajemství: Tím nejkrásnějším, co nám rozsvítí oči, vyhladí vrásky a udrží nás fit, tím je čistá radost, pořádek v duši a chuť do života!

Reklama

Načítám