Hlavní obsah

České děti obchází strašák nadváhy… Lze zastavit epidemii?

Foto: Kaumy.cz

Děti a obezita, to je tu, oč tu běžíFoto: Kaumy.cz

Reklama

Nejen v Evropě, ale i v celém civilizovaném světě stoupá počet dětí s nadváhou, která rychle přerůstá v obezitu.

Článek

Jestliže v roce 2000 trpělo nadváhou jen 10 % dětí kolem deseti let, v roce 2015 již to bylo téměř 30 %! Dětští lékaři začínají hovořit o „epidemii obezity“. Zajímavé je, že chlapci jsou více ohroženou skupinou, dívky trpí obezitou téměř o polovinu méně. Obezita je mnohem nebezpečnější, než se obvykle lidé domnívají. Již u dětí jsou zaznamenány ortopedické problémy, hypertenze a dokonce příznaky cukrovky 2. typu. Bohužel, až 80 % obézních dětí si přenáší obezitu do dospělosti. Pokud tedy chceme předejít významně vyšší nemocnosti obézních lidí v dospělosti a zkrácení délky jejich života, musíme začít již s prevencí obezity a její léčbou u dětí.

Jak dětské obezitě předejít, případně jak s ní bojovat? Jsou v podstatě dvě možnosti. Zdravější strava a více pohybu! Dítě kolem 6 let by mělo mít denně alespoň 1–2 hodiny intenzivních pohybových aktivit. Ideální je kombinace více druhů pohybu – chůze, běh, kolo, míčová hra… a omezení elektronické zábavy. Ano, zajištění pohybu je relativně jednoduché, ale co strava?

Omezení příjmu energie v jídle je nejdůležitějším principem! Nejlepším „přítelem“ obezity je samozřejmě cukr. Jeho omezení dokáže při zachování pohybu dělat s dětským tělem divy! Víme, že největšími zdroji cukru jsou nápoje a dětmi tolik oblíbené sladké pochoutky všeho typu. Jak ale cukr omezit, když umělá sladidla nejsou zdravá a děti tak strašně rády mlsají? Existuje vůbec řešení?

Foto: Kaumy.cz

Děti milují čekankový sirupFoto: Kaumy.cz

Ano, a jako vždy hledejme pomoc v přírodě! Ale asi ne u běžných „zdravých“ sladidel – medu, javorového nebo agávového sirupu! Med obsahuje asi 80 %(!) cukru, agávová šťáva až 90 %(!) nezdravé fruktózy a javorový sirup sice jen 40 % cukru, ale má jen poloviční sladivost! Skutečným řešením by mohl být sladký extrakt vyrobený z kořene čekanky obecné, obdařený mimořádnými vlastnostmi. Sirup chutí i vzhledem připomíná med, ale obsahuje 16x méně cukru! Navíc díky vysokému obsahu vlákniny revitalizuje střevní mikroflóru po použití dětských antibiotik a snižuje riziko vzniku zubního kazu.

Foto: Kaumy.cz

Porovnání sladidelFoto: Kaumy.cz

Přednosti tohoto nového sladidla komentuje Ing. Ivan Mach, CSc. – prezident Aliance výživových poradců: „Díky sladivosti čekankového sirupu se v jídelníčku dětí ,šetří` jednoduché, rychle se vstřebávající cukry s vysokým glykemickým indexem, jimiž se tradičně sladí. To vede u dětí k tzv. návyku na sladké, resp. na cukr. Důsledkem jsou sklony dětí k nadváze a obezitě zvlášť, když jsou ,na štíru` s pohybovými aktivitami a vysedávají u televize nebo u počítače. Takže slazení přírodním nízkokalorickým čekankovým sirupem je jedním z preventivních nástrojů k potlačování dětské nadváhy a obezity.“

Použití čekanky ke slazení tedy určitě stojí za zvážení. Extrakt je bez konzervantů, obsahuje jen 5 % cukru, a díky použitelnosti v teplé i studené kuchyni je univerzálním přírodním sladidlem. A protože na rozdíl od ostatních sladidel má jen minimum kalorií, je pravděpodobné, že nejedna maminka toužící po štíhlé postavě na něj bude svým potomkům tajně chodit… Můžete koupit zde.

Foto: Kaumy.cz

Zdravé slazení z kořene čekankyFoto: Kaumy.cz

Reklama

Načítám