Hlavní obsah

České kvalitní matrace pro zdravé spaní

Foto: Matrimex s.r.o.

Nakupte u nás a těšte se na zdravé a kvalitní spaníFoto: Matrimex s.r.o.

Správně vybrané matrace a zdravý spánek spolu velmi úzce souvisí. Jak neudělat chybu při výběru vhodné matrace?

Článek

Provedení a kvalita matrace má významný vliv na spánek. Při výběru je nutné se zaměřit především na několik parametrů. Velmi důležitá je naše váha, tvrdost matrace a složení materiálu.

Klinicky testované zdravotní matrace

Kvalitní ortopedické zdravotní matrace prošly klinickým testováním a obdržely certifikát, že splňují veškeré požadavky pro zdravý spánek. Jsou prevencí proti únavě a stresu i problémům s páteří či krevním oběhem. Musí být schváleny jako „zdravotnický prostředek“ a jsou také zařazeny do snížené sazby DPH.

Výška a rozměr matrace

Jakou výšku by matrace měla mít? „Pokud je uložena na pevném roštu či desce, jádro by mělo být vysoké minimálně 14 cm. Vyšší matrace zajišťuje lepší komfort spaní a samozřejmě i lepší rozložení váhy těla, což je důležité pro správné prokrvování,“ popisuje Ivo Petrásek, majitel plzeňské společnosti Matrimex, která nabízí vše pro zdravý a kvalitní spánek, především matrace a postele českých výrobců.

Co se pak týká velikosti, jedním z nejrozšířenějších rozměrů je matrace 90 x 200 cm, ale je možné vyrobit i matrace atypických rozměrů – matrace na míru.

Z jakých materiálů se matrace vyrábí

Nejčastěji se dnes k výrobě používají různé polyuretany – PUR. Pěnové – molitanové matrace jsou v současné době také nejprodávanější. Dodávají se v široké škále tuhosti a jdou výborně fyziologicky zónovat. Tyto matrace jsou vhodné na pevné i lamelové rošty.

Foto: Matrimex s.r.o.

Matrace Medline Lazy, na takové matraci se vyspíte do růžovaFoto: Matrimex s.r.o.

Populární jsou také matrace s paměťovou pěnou. „Paměťová – viscoelastická pěna se výborně přizpůsobí tělu. Reaguje na tělesnou teplotu a váhu, která mění její tvar. Při ležení stabilizuje tělo, což přispívá ke kvalitnějšímu a klidnějšímu spánku,“ vysvětluje Ivo Petrásek.

Pružinové a taštičkové matrace jsou také stále oblíbené. Dobře odvětrávají a jsou tak vhodné i do vlhčího prostředí. Ukládáme je na pevný rošt.

Tuhost matrace

Tuhost či tvrdost matrace je vždy subjektivní. Pro těžší váhy může být tvrdá matrace měkká a naopak.

Foto: Lucatec Group s.r.o.

Postel musí být nejen krásná, ale i funkční a bytelnáFoto: Lucatec Group s.r.o.

Většina výrobců uvádí tuhost matrace na stupnici od jedné do pěti, přičemž pětka je nejtvrdší. Jedničku prodejci doporučují pro ty, kteří preferují velmi měkké ležení, dvojka je určena spíše pro dorost a děti – lehké váhy. Nebo pro ty, kteří upřednostňují měkčí matraci. Trojka se hodí pro většinu populace, čtyřka už je pro vyšší zátěž nebo pro toho, kdo spí rád na tvrdší matraci a nakonec pětka, která je určena pro extrémní zatížení.

Ať už vybíráte matraci pro sebe, nebo pro své děti, věnujte výběru maximální pozornost, neboť se to projeví na tom nejdůležitějším, co máme, a tím je naše zdraví. Kvalitní spánek je to, co skutečně trvale potřebujeme. Další informace na matrace-store.cz, nyní s dopravou zdarma!

Reklama

Načítám