Hlavní obsah

Stopem po Evropě

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cestovat o samotě není bezpečnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Asi se shodneme, že cestování je balzám pro tělo i duši. Jde jen o to, vybrat tu správnou formu. Někdo miluje naplánovanou dovolenou se vším komfortem, pro druhého je to noční můra. Já se rozhodla stopovat po Evropě a měla jsem od začátku jasno - ochutnat francouzské víno přímo v Burgundsku.

Článek

Už jsem to nemohla vydržet! Na všech mejdanech jsem poslouchala příběhy mých přátel. Mohla jsem se jim přiznat, že mojí jedinou cestovatelskou zkušeností byl školní zájezd do Španělska? Večer jsem usínala s jasnou vizí. Zítra si zabalím a v pondělí jedu -  vstříc novým zážitkům! Bratranec David mě nenechal ve štichu. Jako zkušený cestovatel považoval stopování po Evropě za procházku růžovým sadem.

Zásadní je volba parťáka

Pokud se rozhodnete jako já cestovat stopem, dobře si promyslete, s kým pojedete. Věřte mi, tahle volba je zásadní. Stop je adrenalinová disciplína, skutečně nevíte, na koho narazíte. Jsem realistka, ženám jezdit sólo (i ve dvou to může být risk!) prostě nedoporučuju. Musím se přiznat, že mi Davidova přítomnost přinesla i spoustu dalších výhod. Nejenže jsem se s ním cítila bezpečně, ale také mi pomáhal s těžkým batohem, neděsila jsem se podezřelých existencí a pro řidiče kolemjedoucích aut jsme jako pár působili neškodně.

Zbytečný svetr z batohu ven!

Určitě si rozmyslete, kolik věcí s sebou potáhnete. Pohodlné oblečení a boty zabalte určitě, ale neberte si toho zbytečně moc. Nezapomínejte, že během cesty se batohu nezbavíte. Na co ale nezapomeňte, je dobře vybavená lékárnička. My jsme ji využili hned za hranicemi. V Rakousku poblíž Salzburku nás příšerně poštípali komáři. Nedaleko dálnice... lékárna na míle daleko! Dobrovolně se přiznávám, že jsme asi nezvolili ideální plácek na přenocování. Ten večer jsme byli cestováním tak zmoženi, že jsme do stanu padli jako pytel brambor. A nedaleká močůvka nám bohužel nebyla podezřelá. Fuj!

Další rada: Peníze s doklady noste u sebe - tzv. na těle. A nepodceňujte možnost pojistit se. Využijte alespoň základní nabídky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Průvodce je nejlepší kámoš

Před tím, než vyrazíte, si pořiďte průvodce. Tahle knížka o dané oblasti bude vaším nejlepším přítelem. Zrekapitulujete si zajímavá místa, která stojí za to vidět a pár těch nebezpečných, kam raději nechodit vůbec. Objevíte v ní možnosti ubytování v různých cenových kategoriích. Jistě se bude hodit i přehled, kolik co stojí a pár řádek o historii. Jen upozorňuji, že je opravdu funkční koupit si průvodce aktuálního. My se v jednom případě napálili, tištěného pomocníka z roku raz dva o krásné Francii jsme si půjčili od našeho kamaráda a nic nesedělo. Hostely poblíž Lyonu neexistovaly, za kempy se platily nehorázné peníze. Z přístupné louky se stal soukromý pozemek, na který byl pro civilisty vstup přísně zakázán...

Improvizace se hodí

Dle mé zkušenosti není přesný plán cesty nutný, samozřejmě alespoň rámcová představa o tom, který stát chcete navštívit, se hodí. Přinejmenším proto, abyste se domluvili, jak budete nocovat. My se rozhodli kombinovat, takže jsme si s sebou vzali malý stan a spacáky. A také nastaly zcela pochopitelné situace, kdy jsme toužili po sprše, tak jsme spěchali do hotelů pro studenty ve městě. (Ve Francii najdete řadu hostelů F1 a například v Holandsku doporučuji velmi příjemné hostely Flying pig). A za ušetřené peníze, když se vyspíte hezky v přírodě, jsme vymetli pár barů.

Ale improvizace se nebojte. Pokud vám stop nejde, uděláte úhybný manévr a hurá - vezete se. Nám se tohle přihodilo právě v Itálii nedaleko Janova, původně jsme měli v plánu spatřit oblast Andalusii v jižním Španělsku, ale naše postávání u dálnice bylo už fakt vyčerpávající. Trčeli jsme tam snad deset hodin. Uf! A pak se nám zjevil anděl, který míříl do Belgie. Nu což, do Belgie se musí přes Francii, že? A tak vysněné Burgundsko - vínko a skvělá kuchyně - bylo blíže, než jsme si původně plánovali!

Jste zvědaví, co nás na další cestě potkalo? Kam až jsme dojeli? Tak hned zítra nahlédněte do druhého dílu mého článku. A samozřejmě pro vás budu další tipy a rady.

Reklama

Načítám