Hlavní obsah

Chcete k moři za levno? Pár super tipů!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dovolená u moře může být velmi romantickáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená u moře už dávno není nesplnitelný sen - každým rokem se vydává ochutnat slanou vodu čím dál více českých rodin s dětmi. Ne každý má ale na to, aby se smočil v teplém Atlantiku či na Bahamách. Jsou však místa, do kterých nemusíte letět a která jsou finančně dostupná i pro běžnou českou rodinu s dětmi.

Článek

K těm patří například už generacemi našich prarodičů vyzkoušené Bulharsko, které neztratilo nic ze své přitažlivosti, nebo Řecko, jedna z vůbec nejoblíbenějších destinací. Volbou může být i Chorvatsko či o trochu exotičtější Španělsko, kde za příjemné ceny objevíte špičkové pláže.

Riviéra, tentokrát bulharská

Snad každý z nás zná pojem „Zlaté písky" a „Sluneční pobřeží". Kdysi se člověk v Bulharsku nedočkal zrovna uspokojivé dovolené - špinavé prostředí, nedobré jídlo a nepříliš ochotní obyvatelé. To se ale změnilo a dnes je Bulharsko cenově příznivým turistickým rájem. Většina Čechů si zvykla jezdit do Primorska, kde dokonce najdete jídelní lístek v restauraci psaný česky a často vás na ulici místní obyvatelé osloví češtinou.

Rodiče se budou s dětmi nejlépe cítit v menších letoviscích, jako je Djuni, Lozenec nebo Balčik. Panuje tu klid a písečné pláže nabízejí obzvlášť pozvolný sestup do moře. Za vstup se neplatí, pouze za půjčení slunečníků a lehátek. Prakticky po celém bulharském pobřeží najdete bohatou nabídku vodních sportů, skútry počínaje přes windsurfing, tobogány nebo vodní kola.

Letní sezona zde končí na přelomu září a října. Teploty během prázdninových měsíců vystupují průměrně až na sedmadvacet stupňů Celsia a voda má průměrnou teplotu dvacet čtyři stupně. Ceny se pohybují mezi 7 000 - 18 000 Kč (letecké zájezdy) a 2 000 - 6 000 Kč (při cestě autokarem nebo autem) na sedm až deset dní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V Balčiku můžete navštívit zdejší palácFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Temperamentní Španělsko

I když by se mohlo zdát, že Španělsko patří k těm dražším destinacím, spousta tuzemských cestovatelů, kteří si ho oblíbili, by vás vyvedla z omylu. Costa Brava samozřejmě není po finanční stránce pro Čechy vhodná po celé délce. Když však pomineme ,,nejprovařenější" turistická centra, doporučujeme rybářské městečko Roses. Nachází se na pobřeží asi 150 km severovýchodně od Barcelony.

Moře je tu úžasně teplé a klidné, takže se výborně hodí pro první seznamování dětí s vlnami. Pozvolná písečná pláž se rozkládá kolem celé zátoky a malí dobrodruhové se mohou vypravit do nedalekého aquaparku Aqua Brava. Když vás moře omrzí, mohou se děti koupat v bazénu nebo si hrát na hřištích či přímo v zahradách kolem vil. Ubytování najdete v příjemných a vzdušných apartmánech, jejichž pronájem se pohybuje mezi 6 000 - 12 000 Kč za týden. Nedaleko je umělý kanál, který umožňuje příjezd lodičkou až pod terasu.

Stále příjemné Chorvatsko

Chorvatsko je pro nás spolu s Itálií autem nejlépe dostupné. I přes nedávné vlny zdražování se dají tamní ceny pořád označit za snesitelné a hlavně, v pohodě se domluvíte úplně se všemi. Můžete se zastavit hned nahoře u Poreče, případně jet po proslulé magistrále až do Dubrovníku, a vždycky najdete příjemné ubytování, nádherné oblázkové pláže. Všechna místa ovšem nejsou tak klidná a někdy dá hodně rozhodování, než si vyberete z kulturních zařízení, která ještě chcete pod okny svého hotelu snášet (nezapomínejte, že Chorvati jsou jižní národ a žijí dlouho do noci).

Pro klidnou dovolenou doporučujeme např. Zablače. Toto městečko najdete zhruba v polovině cesty podél pobřeží, nějakých 5 km severně od Šibeniku. Poblíž se nacházejí slaná jezera s léčivým bahnem. Apartmány v Zablače jsou umístěné asi 50 - 100 metrů od moře nad klidnou přírodní pláží.

Kromě nich si děti i dospělí mohou užít krytého i otevřeného bazénu, stolního tenisu, minigolfu, volejbalového hřiště, půjčovny lodiček a mnoha vodních atrakcí včetně dvojitého tobogánu a nafukovacího hradu. Maminky si mezitím mohou zdarma zacvičit vodní aerobik v bazénech pod vedením chorvatských cvičitelek.

Stravování je individuální a návštěvníci si mohou vybrat mezi kuchyněmi v apartmánech, návštěvou místních restaurací a pizzerií. Ceny sice trochu stouply, ale stále se pohybují podle data dovolené mezi 2 000 a 3 000 Kč na týden, s dopravou cca o 2000 více.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chorvatsko se pyšní čistým mořemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Romantická Itálie

A na závěr ještě země, kde se nespěchá - Itálie. Všichni, kdo by se svými dětmi chtěli prožít dovolenou v klidu a ve společnosti jemného písku na pozvolna klesajících plážích, by měli navštívit městečko Vieste na skalnatém poloostrově. Pod středověkým hradem se tu nacházejí přímořské promenády.

To nejkrásnější, co tu najdete, jsou - kromě slunce a moře - hlavně překrásné romantické výhledy do okolí. Nedaleko městečka jsou na pobřeží jeskyně, divoké skalní útvary a malé pláže. Kromě dětského koutku jsou tu samozřejmě hřiště na plážový volejbal, tenisové kurty a také velké množství vodních sportů přímo na pláži. Co si uvaříte, to si sníte, případně se můžete najíst v místních podnicích za poměrně příznivé ceny. Za šesti- nebo čtyřmístné apartmány zaplatíte mezi 3 200 a 8 100 Kč za týden, s autokarem si opět připlatíte.

Zdroj: Dámskájízda.cz

Související témata:

Načítám