Hlavní obsah

Chcete letos ukázkový trávník? Tohle teď musíte udělat!

Foto: Thinkstock

Abyste i vy měli krásný trávník, je třeba se o něj správně starat. Povíme vám, jak na toFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkně upravená zahrada je potěšením pro oko i duši. Jenže počasí se nechová standardně a příroda je zmatená. Možná i vám rozkvetly v prosinci primule a v trávníku se rozrostl mech. Co dělat právě teď?

Článek

Trávník potřebuje pravidelnou péči. A v těchto dnech je vaší ruky potřeba nejvíce. Po vyhrabání nečistot je nutné starou trávu posekat asi do výšky čtyř centimetrů.

Probuďte trávník k životu

Ještě je čas na frézování a provzdušnění. To zbaví trávu mechu i zplstnatělých zbytků, které do země nepropouštějí vodu ani živiny, a naopak vytvářejí ideální prostředí pro vznik plísní a houbovitých onemocnění.

„Před frézováním trávník ošetřete. Existují postřiky, které rychle naruší strukturu mechu, způsobí jeho vyschnutí a trávník současně přihnojí. Hnojiva obsahuje i bakteriální prostředek pro urychlení rozkladu travní plsti,“ doporučuje Ing. Antonín Doležal ze společnosti AL-KO a dodává: „Po frézování by měl být trávník dobře zalitý, a pokud nepoužijete uvedené prostředky, tak i pohnojený.“

Po tomto zásahu tráva vypadá nepěkně. Odhalí se prohloubeniny a vymrzlá místa, které je zapotřebí srovnat a opravit. Holé plochy dosejte vhodnou travní směsí a zavlažte. V obchodech najdete bohatou nabídku speciálních směsí, které urychlují klíčení osiva a během čtyř týdnů poškozený trávník zregenerují.

Foto: Thinkstock

Již máte vyfrézováno? Pak je nutné zasít holá místa a celou plochu srovnatFoto: Thinkstock

Nový zelený koberec

Pokud na založení trávníku teprve myslíte, právě nastalo ideální období pro jeho výsev. Semena vpravte do kypré půdy zbavené kamenů a plevele. Plochu uválcujte a pravidelně zavlažujte. Nový trávník můžete položit také jako koberec ze zakoupených zelených pásů zakořeněné trávy.

Trávník pravidelně přihnojujte a zalévejte, aby dostal potřebné živiny. Kořeny i stébla zesílí a lépe se brání plevelům a mechům.

Kdy začít se sečením

Pravidelné sečení je součástí základní péče o trávník. První sečení by mělo proběhnout, když je porost vysoký šest až osm centimetrů, a snížit by se měl maximálně na pět centimetrů. Při každém sekání snižujte výšku trávníku maximálně o 1/3 výšky stébel. Tímto postupem si tráva udrží potřebnou vlhkost a bude méně žloutnout.

Foto: Thinkstock

S moderními sekačkami si poradí i ženy!Foto: Thinkstock

Nezapomeňte na cestičky

Aby trávník vypadal dokonale, věnujte pozornost také plochám, po kterých chodíte. Můžete tu vybudovat pevné, nebo jen zpevněné cestičky. To ovlivní styl zahrady. „Zcela zpevněné cesty se budují z kamenné či betonové dlažby,“ říká Karel Rubeš z OBI marketu. „Částečně zpevněné cesty, tvořené jednotlivými nášlapnými kameny, se hodí do minimalistických zahrad. Nezpevněné plochy tvořené pískem či štěrkem jsou nejvhodnější pro velké zahrady přírodního vzhledu,“ radí Karel Rubeš.

Jak jarní práce na zahradě zvládáte vy, osvědčil se vám vertikutátor? A co používáte proti mechu?

Reklama

Související témata:

Načítám