Hlavní obsah

Chcete pevnější postavu? Pracujte vestoje!

Foto: Tomáš Mikule

Polohovací stoly začínají být standardem konečně i v českých kancelářích. Více myslíme na zdraví a životní stylFoto: Tomáš Mikule

Patříte k těm, které v zaměstnání prosedí více než 4 hodiny denně? Potom si koledujete o zdravotní problémy. O tom, že se to odrazí i na postavě, a často také na ručičce na váze, asi nemusíme mluvit. Nechceme vás ale strašit, spíše ukázat, co můžete dělat jinak, aby se vám výše zmíněné problémy vyhnuly.

Článek

Při práci vestoje formujete stehna i zadek

Více se hýbat, vsadit na pestrou, vyváženou stravu a dodržovat spánkový režim. To slyšíme všude. O časté změně polohy během práce se už ale příliš nemluví. Škodlivé působení sedu se přitom začíná projevovat už po několika desítkách minut. Je proto důležité každou půlhodinu vstát a protáhnout se, ideálně se i trochu projít. Odskočte si třeba na toaletu nebo do kuchyňky pro kávu. Nic nezkazíte ani krátkou venkovní procházkou během pauzy na oběd.

Jenže ani tato opatření zpravidla nedokáží zdravotní následky příliš mnoha hodin v kancelářském křesle vykompenzovat. Sedíme zkrátka moc. Odborníci proto doporučují sed střídat s prací vestoje, během které zapojíte mnohem více svalových skupin, včetně hýždí a stehen, než při práci vsedě. K práci vestoje existuje řada pomůcek, jednou z nejoblíbenějších (a nejpraktičtějších) je ovšem polohovací stůl.

Foto: Tomáš Mikule

Polohovací stoly se skvěle hodí na pracoviště, kde se střídá více lidí. Každý si výšku desky snadno nastaví podle sebe.Foto: Tomáš Mikule

Jak polohovací stoly fungují?

Polohovací stoly v sobě mají zabudovanou soustavu elektrických motorků, které umožňují plynule zvedat či snižovat pracovní desku. Kvalitní polohovací stoly mají výškový rozsah 58 až 123 cm. To je dost i pro jedince s výškou okolo 150 cm (nebo pro lidi nad 190 cm).

Výšku desky si navíc vždy nastavíte tak, abyste mohli dodržovat zásady správného sezení i práce vestoje. Změna výšky probíhá pomocí intuitivního ovládání a nejčastěji využívané polohy uložíte do paměťové jednotky. Stačí pak zmáčknout jediné tlačítko a teleskopické nohy stolu zařídí zbytek.

Vsaďte na bezpečnost i design

Při výběru výškově nastavitelného stolu se poohlédněte po kouscích s antikolizním systémem (pokud při změně polohy narazí deska na překážku, zastaví se) a s dostatečnou stabilitou i v nejvyšší poloze. Příjemným bonusem je možnost vybavit si stůl doplňkovým příslušenstvím – třeba držákem na monitor či na počítač, lampou nebo bezdrátovou nabíječkou.

O tom, že s polohovacím stolem uděláte velký přínos pro své zdraví a postavu, jsme si již řekli dost. Nejen ženy ale bude určitě zajímat také design. Tedy to, jak stůl vypadá a jak zapadne do celého interiéru místnosti. I na to je myšleno. Existují konfigurátory, ve kterých si kromě rozměrů a tloušťky pracovní desky vyberete i jejich barvu (světlé či tmavé dřevo, černou nebo bílou). Podobně můžete zvolit i barvu nohou stolu. Vždy tak máte jistotu, že polohovací stůl perfektně sladíte s designem své domácí pracovny či kanceláře.

Načítám