Hlavní obsah

Chcete si pochutnat, být zdraví a lépe vypadat? Zkuste kokosový olej!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Baví vás jednoduchá, a přitom skvěle fungující řešení? Pak určitě uvítáte tip na univerzálního pomocníka do kuchyně i pro krásu. Kokosový olej je opravdový úderník, který má tisíc a jedno využití.

Článek

Na trhu je v současné době k mání ohromné množství rostlinných olejů. Od známých klasik, jako jsou řepkový, slunečnicový či olivový, přes ty méně běžné, jako třeba dýňový, konopný nebo sezamový, včetně speciálního arganového. Výjimečnou pozici si mezi nimi v poslední době získává olej kokosový.

Kokosový, nebo palmový?

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o jedno a to samé. Jsou to oba oleje a oba pocházejí z palmy, ne? Ve skutečnosti jsou ale velmi odlišné.

Olej palmový se získává z oplodí palmy olejné. Hojně se využívá v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Ztužený palmový tuk najdete v čokoládových tyčinkách, chipsech, margarínech a sušenkách – je totiž velmi levný. Jeho produkce ovšem přispívá k masovému kácení tropických deštných pralesů a vybíjení vzácných druhů, jako jsou orangutani.

Kokosový olej se získává z kokosů – plodů kokosové palmy. Jeho pěstování neničí planetu – a pro lidské zdraví může být velmi prospěšný. Měli byste ale vždy sáhnout jedině po panenském oleji! Rafinovaný kokosový tuk se totiž vyrábí chemickým přečišťováním za vysokých teplot, přičemž ztrácí nejen typickou jemnou chuť a vůni, ale také spoustu dobrých vlastností.

Foto: DenisFilm, Shutterstock.com

Král mezi oleji

Panenský kokosový olej má unikátní složení. Je známý tím, že se téměř neukládá do tukových zásob – tělo ho umí téměř beze zbytku využít jako rychlý zdroj energie, proto je vhodný pro sportovce i vyčerpané kojící matky. Neobsahuje prakticky žádný cholesterol, povzbuzuje metabolismus a upravuje střevní mikroflóru, která je důležitá pro správné fungování imunitního systému. Navíc v něm najdete vitaminy A, C a E.

Tím výčet skvělých vlastností kokosového oleje nekončí. Díky kyselině laurové a kyselině kaprylové má značné antibakteriální a antivirové účinky. Pomáhá bojovat s kvasinkami, bakteriemi a virem herpes simplex, který je původcem nepříjemného genitálního oparu. Přispívá k rychlejšímu hojení jizev, vyrážek či ekzémů a akné.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Na talíře s ním

Kokosový olej má bod zakouření až kolem 200 stupňů Celsia, hodí se tedy mimo jiné i ke smažení. Jeho specifickou jemnou chuť využijete zejména v pokrmech z asijské kuchyně, jako jsou ostré polévky, kari nebo nudle s masem a zeleninou.

Skvěle se hodí na pečení. Banánový chlebíček, brownies, ale i cheesecake nebo obyčejný meruňkový koláč získají s kokosovým olejem neobvyklou, zajímavou chuť. Pokud se chystáte připravovat různé raw tyčinky, müsli, hrudky nebo kuličky třeba na rodinnou oslavu, kokosový olej v nich rozhodně zazáří.

Pro krásu i pro zdraví

Chcete mít lesklé a zdravé vlasy? Připravte si zábal z kokosového oleje, pod ručníkem nechte působit alespoň 20 minut a umyjte. Pokud máte podrážděnou pleť, ať už po opalování nebo po depilaci, zkuste ji také ošetřit kokosovým olejem, nepříjemné pocity by měly rychle zmizet.

Kdo se někdy trápil s afty nebo zánětem dásní, ví, jak tyto potíže dokážou znepříjemnit život. V Indii se už tisíce let léčí výplachy kokosovým olejem. Jeho antibakteriální a hojivé složky vám můžou ulevit, zkuste to příště také.

Pokud jste napjatí, ve stresu a bolí vás záda, sáhněte klidně po „kokosáku“ a požádejte partnera, aby vás namasíroval. Olej se skvěle vstřebává a jeho příjemná vůně jen umocní váš požitek z masáže. A když už budete odpočatí a uvolnění, vzpomeňte si, že kokosový olej se dá použít i jako lubrikant. Nemusíte se bát infekce, naopak – kdo často trpí na nepříjemné záněty a mykózy, měl by si kokosový olej pravidelně vtírat do kůže.

Kokosový olej je neskutečně variabilní. Kdo ho jednou vyzkouší, ten mu zůstává věrný napořád.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama