Hlavní obsah

Chipsy z kořenové zeleniny s paprikovým dipem

Hodnocení:
(1)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Přemýšlíte občas, čím nahradit nezdravé smažené chipsy? Už nemusíte! Připravili jsme pro vás křupavé chipsy z kořenové zeleniny.

Ingredience pro:
1 plech
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 červené řepy
  • 1 červená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • rozmarýn
Článek

Postup

Krok 1: Zeleninu (kromě papriky) oloupejte a škrabkou nebo mandolínou nakrájejte na tenké plátky. Můžete je smíchat dohromady, ale když bude mít každá zelenina vlastní misku, tak nehrozí, že řepa vše obarví na růžovo. Rukama zeleninu promíchejte s troškou oleje (stačí jen slabounce pokrýt) a kořením dle chuti.

Krok 2: Rozprostřete na plech pokrytý pečicím papírem (čím méně se budou plátky překrývat, tím budou křupavější) a pečte i s celou omytou paprikou a neoloupanými stroužky česneku asi 20 minut na 180 stupňů Celsia do křupava.

Krok 3: Po upečení nechte papriku spařit v uzavřené nádobě, oloupejte, odstraňte zrníčka a rozmixujte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem dle chuti, 4 lžícemi oleje a mletými oříšky nebo semínky.

Krok 4: Hotové chipsy osolte až těsně před podáváním, aby nenavlhly, a servírujte s dipem.

Vyzkoušet můžete i naše další tři tipy na dipy.

ynezorPumanzeSaNyknalC