Hlavní obsah
3,3
(24)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Přemýšlíte občas, čím nahradit nezdravé smažené chipsy? Už nemusíte! Připravili jsme pro vás křupavé chipsy z kořenové zeleniny.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks červené řepy
  • 1 ks červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžíce čerstvého rozmarýnu
Článek

Postup

01.

Zeleninu (kromě papriky) oloupejte a škrabkou nebo mandolínou nakrájejte na tenké plátky. Můžete je smíchat dohromady, ale když bude mít každá zelenina vlastní misku, tak nehrozí, že řepa vše obarví na růžovo. Rukama zeleninu promíchejte s troškou oleje (stačí jen slabounce pokrýt) a kořením dle chuti.

02.

Rozprostřete na plech pokrytý pečicím papírem (čím méně se budou plátky překrývat, tím budou křupavější) a pečte i s celou omytou paprikou a neoloupanými stroužky česneku asi 20 minut na 180 stupňů Celsia do křupava.

03.

Po upečení nechte papriku spařit v uzavřené nádobě, oloupejte, odstraňte zrníčka a rozmixujte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem dle chuti, 4 lžícemi oleje a mletými oříšky nebo semínky.

04.

Hotové chipsy osolte až těsně před podáváním, aby nenavlhly, a servírujte s dipem.

Vyzkoušet můžete i naše další tři tipy na dipy.

Související témata:

Načítám