Hlavní obsah

Chlebové recepty: Levné a senzační

Foto: Smart Press

Připravte si chutný plněný chlébFoto: Smart Press

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I z tvrdého chleba se dá připravit hostina pro krále! Ve své nové kuchařce Chléb v hlavní roli, která v těchto dnech vychází, to na příkladu desítek receptů ukazuje food stylistika Milena Volfová. Pojďte s námi na malou ochutnávku jejích dobrot, rozhodně stojí za to!

Článek

Při společném setkání nám autorka Milena Volfová osobně připravila banánovou žemlovku – a skutečně neměla chybu. Je rychlá, snadná a neušpiníte skoro žádné nádobí! A ještě tip na začátek – nemusíte k její přípravě nutně používat rohlíky, vhodný je i toastový chléb, klasická veka nebo i vánočka.

Banánová žemlovka

Potřebujete: 5 rohlíků, 5 banánů, 100 g rozinek předem namočených v rumu, 450 ml smetany (30 %), 80 g cukru, 5 vajec, špetka soli, lžička vanilkového extraktu, máslo na vymazání formy

Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Pokud jste si rozinky nenamočily předem, udělejte to teď. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu. Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy. Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru. Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku, osaďte ji tak světlou „bílou čepicí“ a ještě krátce zapečte. (Je ale nutné žemlovku hlídat, aby se čepice nepřipekla!)

Foto: Smart Press

Vynikající banánová žemlovkaFoto: Smart Press

Plněný chléb

Potřebujete: 1 malý bochník chleba, 80 g tyrolské slaniny, 300 g balkánského sýru, 2 vejce, 100 ml smetany, 1 trs cherry rajčátek, 30 g parmezánu

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Vrchní část chleba tence seřízněte, vnitřek pomocí lžíce vydlabejte a vyložte plátky slaniny. Sýr prošlehejte s vejci a smetanou. Směsí naplňte chleba, ozdobte rajčátky a posypte parmezánem. Plněný chléb pečte 35–45 minut.

Topinková pomazánka

Potřebujete: 4 velká rajčata, 1 cibuli, 3 papriky, 2 chilli papričky, 8 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 30 ml octa, 35 g cukru, sůl a pepř, bazalku, 200 g mozzarelly na ozdobu, chléb na opečení

Postup: Očištěnou zeleninu nakrájejte na drobno, přidejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř. Směs vložte do pekáčku, promíchejte a dejte péct asi na hodinu do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte, dokud směs nezačne houstnout. Záleží na tom, jak šťavnatá máte rajčata, pokud směs nehoustne, pečte déle (klidně přidejte půlhodinu pečení navíc). Během pečení směs občas zamíchejte. Pomazánku podávejte s opečeným chlebem, mozarellou a bazalkou.

Foto: Smart Press

Topinková pomazánkaFoto: Smart Press

Foto: Smart Press

Slaný cheesecakeFoto: Smart Press

Slaný cheesecake s oříšky

Potřebujete: 5 plátků toastového chleba, 1 česnek, 50 g změklého másla, 7 plátků želatiny, 100 ml smetany, 500 g sýru Philadelphie nebo pomazánkového másla bez příchuti, 180 g sýru s modrou plísní, 50 g lískových oříšků, 50 g pistácií, 2 řapíky celeru, sůl a pepř

Postup: Toustový chléb opečte v toasteru nebo na sucho na pánvi a pak jej několika pulsy rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte máslo a utřený česnek. Dortovou formu (24 cm) vyložte pečicím papírem a na dno vmačkejte chlebovou hmotu. Želatinu namočte do studené vody, nechejte několik minut nabobtnat a pak vodu vymačkejte. Přidejte horkou smetanu, aby se želatina rozpustila. Sýry prošlehejte s želatinou a smetanou do hladka, přidejte sůl a pepř. Jemně nasekejte celer, oříšky a pistácie a přidejte k směsi. Důkladně promíchejte. Sýrovou směs vlijte na vychladlý chlebový korpus a dejte asi na 4 hodiny chladit.

Tip od Michala: Chléb plněný paprikovou směsí

Potřebujete: 200 g anglické slaniny na kostičky, 5 různobarevných paprik, 2 zakysané smetany, 4 čtverečky taveného sýru, petrželku na ozdobu

Postup: Na pánvičce osmažte anglickou slaninu a vyndejte ji na ubrousek vedle. V tuku, který vám na pánvi zbyl, osmažte na kousky nakrájené papriky (můžete i přidat trochu oleje). Až budou krásně změklé, přilijte zakysanou smetanu a nechte v nich rozpustit tavený sýr. Směsí naplňte vydlabaný chléb, nechte zapéct v troubě asi 20 minut a podávejte ozdobené čerstvou petrželkou.

Dobrou (chlebovou) chuť!

Související témata:

Načítám