Hlavní obsah

Chraňte se v létě před plísněmi!

Foto: thinkstock

V létě se zvyšuje riziko plísní. Zahajte boj s nimi včas!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází léto. Bohužel to je i doba, kdy značně vzrůstá riziko onemocnění plísněmi, ať už vnitřními, nebo těmi, které vám začnou tolik trápit chodidla a nehty na nohou. A víte, že mohou přinášet i těžká psychická traumata? Zjišťovali jsme, zda se dá před plísněmi chránit a jak s nimi bojovat!

Článek

Podle odhadu dermatologů u nás trpí nebo trpělo některou formou plísní až 30 % lidí. Mykózou nohou celých 8 % populace, tedy přibližně 800 000 obyvatel. Nejrizikovějším obdobím je právě léto, které plísním nesmírně vyhovuje – ke svému rozvoji totiž potřebují především teplo a vlhko. Navíc noha uzavřená v neprodyšné botě, v níž je tma a zapařené prostředí, je pro růst mykóz přímo dokonalou líhní (více ve článku Zápach nohou? Pomůže chytrá houba).

Plísně nohou včetně nehtů dokážou nemocného člověka pěkně potrápit. Postižená místa bolí, svědí, mokvají, vypadají odpudivě, a navíc nepříjemně zapáchají. Onemocnění je také vysoce nakažlivé.

Rizikovými prostory jsou například koupaliště, fitcentra, sauny, ale i hotelové koberce, rohože sprch – tam všude našlápnete bosou nohou šupinku něčí napadené kůže. A jak už jednou plísní onemocníte, můžete si být jisti, že jde o dlouhodobé, chronické onemocnění, kterého se jen tak nezbavíte.

Co je vlastně plíseň?

Plíseň je houba. Stejně jako může být některá užitečná – dobrým příkladem je třeba penicilin, který hubí bakterie –, může jiný typ, který napadne lidské tělo, způsobit spoustu zdravotních komplikací. K rozbujení mykózy stačí opravdu mikroskopický kousek, který na kůži přilepíte třeba vlastním potem. Tělo se mykózám samozřejmě brání, ale čím je například člověk starší, tím víc mu klesá obranyschopnost. Věk a míra imunity kůže hrají hlavní roli.

„Letní akutní forma plísňových onemocnění postihuje nejčastěji meziprstí, podpaží, oblast pod prsy, třísla a podobně. Mohou se rovněž aktivizovat chronická plísňová onemocnění v souvislosti s pocením. Plísní postižené – rozpraskané paty bývají závislé více na způsobu a důslednosti ošetřování než na počasí nebo ročním období,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Pavelka.

Foto: thinkstock

Suché bavlněné ponožky, které budete často střídat, jsou účinným pomocníkem v hygieně nohouFoto: thinkstock

Jak poznáte, že jste napadeni?

Plísňová onemocnění zpočátku jen svědí, posléze dochází k zčervenání, šupinkování až popraskání postižených míst, svědění přechází v pálivou bolest. Napadené nehty se postupně rozšiřují, ztlušťují, lámou a drolí, dochází k jejich zhnědnutí a bolesti nehtového lůžka. Pozor! Plíseň si můžete roznést po celém těle. V případě zasažení pokožky hlavy dochází i k vypadávání vlasů!

Dá se bránit? A jak?

Prevence sice není stoprocentní, ale rizika infekce se dají minimalizovat. Choďte v čistých, suchých, bavlněných ponožkách, braňte se pocení třeba i tak, že si budete ponožky měnit několikrát za den. Používejte jen vzdušnou obuv. Noste alespoň „žabky“ i do sauny a v prostorách kolem veřejných bazénů. Ovšem i když jde o váš bazén soukromý, chráníte partnera a děti i sebe před případným onemocněním! Používejte vždy vlastní ručník!

A co když ji už máte?

Hned s prvotními příznaky (svědění, blednutí kůže, bílé nebo nažloutlé skvrny na okrajích nehtů, zápach) navštivte kožního lékaře. Nedoporučujeme spolehnout se na běžně dostupné kosmetické přípravky, které deklarují, že slouží k potření plísní. Většinou je zaléčí, ale nezničí zcela. Účinnější jsou přípravky z lékáren, a právě s jejich výběrem vám pomůže dermatolog. A pozor! Lék nesmíte vysadit hned, jak se vám začne zdát, že jste se plísně zbavili! Ještě je vždy třeba pokračovat v léčbě delší dobu!

A co vy? Jaké máte s plísněmi zkušenosti? A co vám od nich pomohlo?

Reklama

Načítám