Hlavní obsah

Chybí vám láska? Zkuste dohazovače!

Foto: Thinkstock

Málokdo se seznámí na ulici...Foto: Thinkstock

Reklama

Slovo dohazovač zní našim uším strašně. Ale proč? Vždyť většina z nás se díky jim seznamuje dnes a denně. Anebo i vy patříte k těm, které považují za plnohodnotné seznámení jen to tzv. přirozené? A vůbec, jak jste vašeho milého ulovila vy?

Článek

Dohazovači byli moudří a vážení

Bývalo to řemeslo velmi považované, ba i výnosné. Dohazovači a dohazovačky byli moudří lidé, kteří museli mít perfektní přehled o svém teritoriu. Budoucí svazky si kombinovali a plánovali už od dětských let svých budoucích klientů. Je třeba si uvědomit, že v době působení dohazovačů žila drtivá většina lidí na venkově! Ne každý mohl sledovat, kdo žije v sousedních vesnicích, natož ve vesnicích vzdálenějších. V některých oblastech dohazovači dokonce zachraňovali genetickou kvalitu populace. Vždyť bez dohazovačského „exportu a importu“ by třeba ve Švýcarsku, kde se v obrovských údolích odříznutých řetězy hor křížili stále stejní lidé ze stejné vesnice, docházelo k degeneraci.

Je zprostředkovaný vztah méně kvalitní?

Ve chvíli, kdy si Karel IV. bral Blanku z Valois, bylo oběma sedm let. Dokonce s požehnáním papeže! Kdyby to jejich příbuzní nezařídili, možná by se v životě nepotkali. Měli se rádi. Když Blanka v pouhých dvaatřiceti zemřela, byl její manžel zdrcen. Řekneme-li, že jejich spokojené manželství byla náhoda, můžeme mít pravdu, ale můžeme se i mýlit.

Dnešní odbornou terminologií bychom řekli, že dohazovači pracovali s dobrou znalostí „signálních rodin“. Česky řečeno: Hledali partnery, jejichž rodiny žily podobným způsobem, což je metoda doporučovaná i dnešními odborníky. Jistě v tom hrál nemalou roli i majetek, ale nebyl jediným kritériem. Sňatky vyloženě vynucené rodiči se vyskytovaly rozhodně v nižším procentu, než v knihách a na filmových plátnech, které tehdejší dobu popisují. Pokud si partneři vyloženě nepadli do oka, musel mít správný dohazovač jiné řešení.

Foto: Thinkstock

Roli dohazovače dnes převzaly seznamkyFoto: Thinkstock

Jen odvážní si uloví partnera na ulici

Zhruba čtvrtina z nás se seznámí ve škole a čtvrtina v zaměstnání. Školní či pracovní kolektiv tu hraje jakousi pomocnou, usnadňující, téměř dohazovačskou roli. Máme možnost se poznat, otestovat vzájemný zájem a k případné nabídce nepotřebujeme žádnou super velkou odvahu. Mnoho lidí se seznámí prostřednictvím přátel, ať už v různých zájmových skupinách, nebo prostě tím, že nás někdo někde někomu představí. Nezanedbatelnou skupinu tvoří lidé, kteří si najdou partnera prostřednictvím internetových sociálních sítí, inzerce či seznamek. Těch skutečně odvážných, kteří si umějí svoji partnerku či partnera „ulovit“ na ulici, není zase tak mnoho.

Moderní dohazovači

Dnešní obdobou dohazovačů se staly internetové seznamovací servery a seznamovací agentury. Výzkumy ukazují, že klienti seznamek mají ve svých partnerských vztazích o něco vyšší úspěšnost. Proč? Seznamka neumí klienta k někomu dovést za ruku, jako to uměl dohazovač, ale je-li to dobrá seznamka, má-li dostatek klientely a kvalitní výběrový systém, udělá za nás spoustu „černé práce“, která je někdy nazývána oddělováním zrna od plev. Snad každý účastník internetového seznamování mi potvrdí, že právě toto „odplevování“ je neskutečně pracné a časově náročné. A tak je někdy praktičtější vytvořit si vlastní dohazovačskou síť.

Účel světí prostředky!

Chcete se seznámit? Pak je přece je úplně jedno, jak se seznámíte, záleží jen a pouze na tom, s kým se seznámíte. Ničeho se nezříkejte, vždyť tady právě doslova platí, že účel světí prostředky! Někdy je nejjednodušší metodou prostě sdělit svému okolí: „Hledám pořádného chlapa! Nevíte o nějakém?“ Vytvořte si ze svých přátel, známých, příbuzných, spolupracovníků dohazovačskou síť! Motivujte je! Vypište odměnu! To myslím smrtelně vážně! Ono to totiž funguje!

Tento způsob má totiž jednu výhodu, kterou se vracíme nazpět k tomu pravému dohazovačství: Ten, kdo vás zná, umí posoudit, kdo by se k vám hodil, kdo by se vám mohl líbit. A vzhledem k tomu, že dotyčný „dohazovač“ zná i druhou stranu, dokáže to posoudit i naopak. Takové tipy samozřejmě nemusí být zaručené, ale často přinesou podstatně vyšší efekt, než vysilující internetové korespondování!

Ulovily jste si či byly uloveny, nebo v tom měl někdo prsty? Nebo zrovna hledáte lásku? Jak a kde máte rozhozené sítě? Poraďte si a napište nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám