Hlavní obsah

Chystáte výměnu oken? Myslete i na parapety!

Foto: velux

Řekli byste, že parapety můžou posloužit i pro příležitostné sezení?Foto: velux

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když stará okna ohlásí odchod do penze a vy budete vybírat nová, kromě nich je třeba řešit i parapety. Na co byste při jejich výběru měli myslet?

Článek

Možná si říkáte – parapety? Taková drobnost! Ale i drobnosti jsou důležité. Zejména tehdy, nejsou-li jen na okrasu.

Proč si pořídit parapety

Na první pohled jen zdobí. A na ten druhý? „Venkovní i vnitřní parapety mají dotěsnit a vyplnit mezeru mezi oknem a špaletou neboli ostěním, zamezit z venkovní strany zatékání vody do fasády a z vnitřní strany stékání nakondenzované vlhkosti z místnosti,“ vysvětluje Gabriela Valíková ze společnosti Isotra. My ještě dodejme, že zatímco bez venkovních parapetů se skutečně neobejdete, vnitřní parapety z pohledu zmiňované funkce mít nemusíte, pokud je okno v ostění správně zapravené a začištěné.

Foto: Inoutic

Venkovní parapety musí zvládnout nejrůznější rozmary počasí, proto by měly být mechanicky odolné a s dlouhou životností jako plastový parapet Deeplas (doporučená prodejní cena za 1 m je od 95 Kč, závisí na šířce parapetu)Foto: Inoutic

Materiálové okénko

Interiérové parapety se nejčastěji vyrábějí z komorového nebo tvrzeného pěnového plastu opatřeného fólií. „Parapety z PVC jsou právem nejoblíbenější, jde totiž o materiál s vysokou mechanickou odolností, dlouhou životností a tvarovou stálostí, který navíc slibuje nízkou hmotnost, odolnost proti vlhkosti, cenovou dostupnost, jednoduchou instalaci, širokou škálu barev a povrchů a konečně i recyklovatelnost,“ připomíná Ondřej Fridrich ze společnosti Inoutic.

Foto: Inoutic

Komůrkové vnitřní parapety Novasil z tvrzeného PVC jsou vybavené ochrannou fólií proti poškrábání a vlhkosti. Vybírejte z řady dekorů (doporučená cena závisí na šířce parapetu a povrchové úpravě, u fóliovaných povrchů začíná od 87 Kč/1 běžný metr)Foto: Inoutic

Dále se používají dřevotřískové s fólií, dřevěné (vhodný je například smrk, dub, buk a podobně), případně jsou kamenné včetně mramoru, avšak nabízí se i umělý kámen. A exteriérové? Přestože i sem si můžete pořídit plastový parapet, nejběžnější jsou kovové, zejména pak z hliníku s povrchovou úpravou, dále z různých slitin, nerezu a jiné.

Foto: Isotra

Vnitřní parapety můžou posloužit i jako netradiční police pro dekorativní předmětyFoto: Isotra

Instalace bez legrace

Kromě výběru samotného materiálu myslete na správnou montáž. Parapet je třeba usadit na vyrovnanou, vyzděnou špaletu, na kterou se aplikuje montážní pěna. Spáry mezi oknem, parapetem a špaletou se vyplňují pružným silikonem v barvě ostění nebo parapetu.

Foto: Bet System cz

Exteriérové parapety se často vyrábějí z kovu, jako například z extrudovaného hliníku. I v tomto případě se nabízí řada barevných úprav (cena za běžný metr o šířce 26 cm je 360 Kč)Foto: Bet System cz

Jak poznat správné usazení? „Například když se o plastový parapet opřete rukou, neměl by se prohnout,“ nabízí tip Gabriela Valíková a dodává, že i na výměnu jednoho parapetu je lepší povolat odborníka, který navíc prostor pro parapet správně zaměří. Už jen neodborné vytažení starého parapetu může poškodit ostění.

Foto: isotra

Chcete mít vše v souladu? Pak volte barvu parapetů, která odpovídá okenním rámůmFoto: isotra

Myslete také na údržbu

U venkovních parapetů z jakéhokoli materiálu to máte snadné – jednou za čas je omyjte vodou. Pokud byste však u kovového viděli prasklinky v barevném povrchu, osmirkujte ho a znovu přetřete, předejdete tak vzniku koroze.

Foto: OBI

V současnosti jsou hodně oblíbené dřevodekory a pak tradiční bílá barvaFoto: OBI

A interiérové? „Plastové a dřevotřískové rovněž stačí mýt vodou s běžnými mýdlovými neabrazivními saponáty. Dřevěné potřebují více péče: vadí jim přílišné přemokření, proto na nich takzvaně nesmí stát voda, například z přelitého květináče. Ošetřují se podobně jako dřevěné okenní rámy, ideálně dvakrát ročně po umytí vodou aplikujte balzám na bázi přírodních vosků, který se rozetře hadříkem, a tím se zavře barevný povrch parapetu,“ doporučuje odbornice.

Cena parapetů se podle materiálů a zvolené velikosti pohybuje v řádech stokorun u plastu a tisícikorun u dřeva. A protože si je zpravidla pořizujete společně s okny jednou za čas, nevyplatí se na nich šetřit. Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám