Hlavní obsah

Čím se dá omládnout aneb Kolik je doopravdy vašemu tělu?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Asi každý má ve svém okolí někoho, kdo vypadá, že tajně užívá elixír mládí. Datum narození totiž často klame. Důležitější je biologický věk, který se od toho skutečného může lišit i o dvacet let. Některé ukazatele napoví, jak na tom jste, a jednoduchými opatřeními lze biologický věk dokonce snížit. Mládnutí tak není nemožné!

Článek

Jak to, že váš o několik let starší kolega, kolegyně, kamarád nebo kamarádka vypadá mnohem lépe než vy a doslova hýří energií? Datum narození a s tím související skutečný neboli kalendářní věk jsou v mnoha případech jen nepodstatné číselné údaje. Ve skutečnosti je vitalita dotyčného pravděpodobně způsobena rozdílem mezi kalendářním a biologickým věkem. S tím prvním se nic dělat nedá, protože datum narození nezměníte, biologický ale ovlivnit můžete.

„Existují dva rozdílné věky. Chronologický je daný datem narození ve vašem rodném listě, biologický je přesnější a udává skutečný věk vašich orgánů, jednotlivých buněk a DNA,“ vysvětluje primářka Monika Golková z A2C Anti-Aging Clinic.

Nikdy není pozdě mládnout

Nejpřesnější hodnota biologického věku se dá určit zhodnocením vrozených dispozic, životního stylu, způsobu stravovaní, sportovní aktivity a absolvováním laboratorních a přístrojových testů. Zjišťuje se při nich mimo jiné kompozice těla, tedy podíl svalů a tuku, vyšetřuje se zrak, sluch, kardiovaskulární a plicní funkce, smyslové funkce a paměť.

Testuje se fungování svalů, elasticita tkání a kloubů či stav zubů. Součástí jsou také laboratorní rozbory krve, zaměřené například na hodnoty krevního cukru a tuků.

Vzhledem k rozsahu měření a množství hodnocených parametrů asi nikoho nepřekvapí, že jeho cena není úplně příznivá. U komplexních vyšetření se pohybuje v řádu několika desítek tisíc korun. Naštěstí však existují i faktory, které můžete posoudit v pohodlí domova a zadarmo. Sice pomocí nich nezískáte žádné konkrétní číslo, ale alespoň rámcově zjistíte, jak na tom jste a jestli je nutné změnit zažité návyky.

„Na biologický věk má vliv celá řada faktorů. Přibližně z poloviny rychlost stárnutí ovlivňuje genetika. Druhou část faktorů tvoří životospráva, tedy zejména stravování, fyzická aktivita a stres. Na jejich úpravu není nikdy pozdě, svůj biologický věk mohou ovlivnit i lidé, kterým je třeba šedesát nebo sedmdesát let,“ uvádí Lubomír Novák, vedoucí lékař interního a lůžkového oddělení Kliniky GHC Praha.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Chce to vyběhnout ven z domuFoto: Maridav, Shutterstock.com

Stromy ubírají roky

Cvičíte v rozmezí 100 minut až 6 hodin týdně? Potom si můžete gratulovat. Americký profesor Stephen Roth zjistil, že telomery, tedy konečky chromozomů, které chrání DNA, jsou nejdelší právě u lidí, kteří vykonávají tělesnou aktivitu v tomto časovém rozmezí. Je tedy velká šance, že vaše tělo je o pět až deset let mladší než u lidí, kteří cvičí méně nebo naopak více, než je stanovená hranice.

Biologický věk může souviset také s vlivem prostředí, ve kterém pobýváte. Žijete-li blízko zeleně, existuje pravděpodobnost, že váš biologický věk je nižší až o sedm let ve srovnání s lidmi, kteří v přírodě netráví moc času. Faktorů, které to způsobují, může být několik. Podle autora studie Marca Bermana například lepší kvalita ovzduší nebo častější procházky.

Stres přidá až deset let

Významným parametrem, který snadno zjistíte i doma, popřípadě na pravidelné prohlídce u lékaře, je krevní tlak. Odhaduje se, že hodnoty vyšší než 140/90 zvyšují biologický věk o šest až deset let. Na preventivní prohlídce se dozvíte také hladinu cholesterolu, která je rovněž jedním z parametrů. Vysoký cholesterol zvyšuje biologický věk až o čtyři roky.

Roky přidává i stres. Podle výzkumu Kalifornské univerzity je to u lidí, kteří jsou mu vystaveni v nadměrné míře, až deset let. Podobný efekt má i kouření, dokáže vám připsat až osm let navíc. Na rychlejším stárnutí se podílí i pití slazených nápojů. Popíjením půl litru denně si můžete přidat až pět let ve srovnání s lidmi, kteří žízeň zahánějí čistou vodou.

Foto: FS Stock, Shutterstock.com

Uberte na rychlosti a místo přeslazené kávy si dejte čistou voduFoto: FS Stock, Shutterstock.com

Zvyšujete si svůj biologický věk některými ze zmíněných návyků?

Reklama

Související témata:

Načítám