Hlavní obsah

Čistička vzduchu prokázala účinnost v boji proti koronaviru

Foto: Vojtěch Prade

Čističky vzduchu Nano-FlowFoto: Vojtěch Prade

Aktualizováno

Česká čistička vzduchu Nano-Flow prošla jako jediná na českém trhu testováním účinnosti, které potvrzuje likvidaci virů včetně koronaviru. Jedná se o unikátní nanočističku, za kterou stojí čeští vědci a největší odborníci na fotokatalýzu.

Článek

Čističky vzduchu jsou stavěny tak, aby zbavovaly ovzduší kolem nás zdraví škodlivých látek. Mezi tyto látky patří mimo jiné i alergeny, roztoči, bakterie, plísně a také viry. Liberečtí vědci a odborníci na fotokatalýzu v čele s prof. Heršálkem ve spolupráci se studenty nyní vyvinuli čističku vzduchu, která jako jediná na českém trhu dokáže zlikvidovat koronavirus a předcházet tak šíření nemoci covid-19.

Spolehněte se na nanočističku Nano-Flow

Na trhu se nachází celá řada čističek vzduchu a nejčastěji se objevují čističky vzduchu s HEPA filtry. Ty jsou sice účinné proti zachycování prachu, alergenů či plísní a bakterií, nicméně mikroskopické viry jako např. koronavirus zachytit nedokáží. To platí i pro drtivou většinu dalších typů čističek. A právě tato skutečnost stála za založením projektu nanočističek Nano-Flow.

Nanočistička Nano-Flow představuje alternativní přístup k čištění vzduchu, kdy nečistoty nezachycuje pomocí filtrů, ale naopak je rovnou likviduje. Tato čistička vzduchu funguje na principu fotokatalýzy, což je přirozený rozklad některých látek působením světla za přítomnosti katalyzátoru. Tento fyzikální jev je lidstvu známý již několik desítek let a částečně za něj dostal Nobelovu cenu i Albert Einstein. Širšímu využití fotokatalýzy doposud bránil jen způsob nanášení katalyzátoru, liberečtí vědci však díky vysoké odbornosti v sektoru nanotechnologie našli řešení.

Foto: Vojtěch Prade

Čističky vzduchu Nano-FlowFoto: Vojtěch Prade

Čistička vzduchu Nano-Flow využívá UVA světlo k tvorbě hydroxylových radikálů, které jsou vysoce reaktivní. Tyto částice narušují strukturu nečistot a rozkládají je na CO2 a vodu bez žádných jiných vedlejších produktů. Díky tomu, že se nečistoty nezachycují ale rovnou likvidují, má čistička téměř nulové provozní náklady. Zákazník tak výrazně ušetří za výměnu filtrů. Další praktickou výhodou je zcela jistě design a umístění na zeď, kde Nano-Flow bude nenápadným prvkem interiéru. Čistička vzduchu je navíc z antibakteriálního materiálu K-Life, a nejedná se tak o další plastový spotřebič.

Největší výhodou je však zmíněná funkčnost proti virům. Nano-Flow je v současné chvíli jedinou čističkou na trhu, která oficiálně likviduje viry. Testování proběhlo na nejvyšší možné odpovídající úrovni, a to sice v laboratořích Centra epidemiologie a mikrobiologie ve Státním zdravotním ústavu v Praze. Účinnost byla prověřena také v laboratořích v Bruselu a Paříži, TUL v Liberci a také ve Zdravotním ústavu v Hradci Králové. Mimo viry Nano-Flow také likviduje karcinogenní látky a všechny ostatní nečistoty jako např. bakterie, plísně, alergeny, prach apod.

Foto: Vojtěch Prade

Čističky vzduchu Nano-FlowFoto: Vojtěch Prade

Foto: Vojtěch Prade

Čističky vzduchu Nano-FlowFoto: Vojtěch Prade

Fotokatalytické filtry sice využívají i jiní výrobci, ti je ovšem kombinují právě se zmíněnými HEPA filtry či dalšími typy filtrů. Aby vzduch procházel takovou soustavou filtrů, musí být čistička mnohem výkonnější, a tedy i hlučnější. Ve prospěch Nano-Flow také jednoznačně hraje technologie nanášení fotokatalyzátoru a rozměr fotoaktivní plochy. Čistička vzduchu Nano-Flow je výsledkem práce českých vědců v oboru nanotechnologie a největších odborníků na fotokatalýzu, díky čemuž posouvá stávající technologii o krok dál.

Ať už sháníte čističku vzduchu do svého domova, pracovního prostředí nebo například chcete podpořit některou organizaci, nemocnici či pečovatelské zařízení, nanočistička Nano-Flow je jedinou ověřenou volbou pro boj s covid-19.

Reklama

Načítám