Hlavní obsah

Co byste chtěli změnit v novém roce?

Reklama

I vy si dáváte novoroční předsevzetí? Začít sportovat, zhubnout, změnit své stravování, lépe zvládat stres?

Článek

Rok se s rokem sešel a máme tu další nový rok a opět čerstvá novoroční předsevzetí. Pokud si je dáváš i ty, nabízíme ti několik rad, jak dosáhnout toho, aby ta letošní předsevzetí nevzala za své už po třech týdnech.

Klíč k úspěchu

V návaznosti na vánoční svátky plné cukroví a příjemných setkání u prostřených stolů končící silvestrovskou oslavou je častým novoročním předsevzetím úprava životosprávy (jinými slovy „konečně zhubnout“). Často je roznětkou k tomuto rozhodnutí ručička na váze nepříjemně vychýlená doprava nebo třeba lednová návštěva lékaře a s ní spojené testy – cholesterolu a cukru v krvi, krevního tlaku. Pokud chceš pro svou váhu a zdraví něco opravdu udělat, bez změny životosprávy to bohužel nepůjde. Je třeba zaměřit se zejména na stravu, pohyb a také psychiku.

Hned zkraje je nutné si možná i nahlas říci, že pokud nechceme, aby se z našeho letošního novoročního předsevzetí stal pouhý výkřik do tmy, musíme si stanovit reálné cíle. Chtít zhubnout naráz 30 kilogramů nebo začít dodržovat vytčenou dietu, každý den si „naordinovat“ večer v posilovně a ještě si úplně zakázat stres, a to vše bez ohledu na běžný režim, je holý nesmysl. První rada tedy zní: ZÁKLADEM ÚSPĚCHU JE REÁLNÝ CÍL. Někdy není třeba změnit všechno od základu, stačí udělat takové kroky, které tvému zdraví prospějí a bude snadné je dodržet. Pokud nevíš, jak na to, není ostuda poradit se s odborníky – jejich cenné rady na tebe čekají na webových stránkách www.priteltvehosrdce.cz.

A co po Novém roce změníte vy?

Druhá rada zní: VE DVOU SE TO LÉPE TÁHNE. Určitě se ti bude lépe předsevzetí dodržovat, když k tomu budeš mít podporu partnera/ky nebo kamarádů. Než osamoceně odcházet z domova do fitka ve chvíli, kdy se zbytek rodiny skvěle baví nad společenskou hrou, je mnohem lepší do nového pohybového rozvrhu zapojit celou rodinu – při stavění sněhuláka (což letos v zimě konečně jde) nebo svižnější společné procházce v lese s plněním různých úkolů vydáš také mnoho energie.

Ani víkend s přáteli neruš, jen si na něj vezmi krabičku se zeleninou či ovocem a v restauraci si vyber pokrm z přírodně upraveného masa s nesmaženou přílohou, při „samovýrobě“ jídla pod stanem použij margarín nebo olej, dostatek zeleniny, vyhni se uzeninám a tučným mléčným výrobkům a usměrni se ve velikosti porce. V každém případě můžeš využít i dalšího přítele, který ti bude k dispozici, kdykoliv budeš potřebovat. Je jím stránka www.priteltvehosrdce.cz, která tě bude v tvém snažení svými tipy a radami podporovat.

Můžeš si na ní sestavit sobě na míru šitý třítýdenní program, který ti pomůže do života nenásilně začlenit malé, ale účinné kroky péče o zdraví tak, aby se pro tebe staly samozřejmostí a nedílnou součástí života. Vedle programů na stránkách najdeš řadu zajímavých článků a on-line poradnu odborníků z oblasti výživy, pohybu a duševní rovnováhy (nutriční terapeutka, instruktorka fitness a klinická psycholožka). Pro příznivce sociálních sítí je připravena i stejnojmenná stránka na Facebooku.

Tip pro nový rok

FLORA TIP číslo 2: 2 RYBY ZA TÝDEN – Rybu maximálně na Vánoce? Zkus dát rybám větší šanci! Správně by sis rybu měl/a dát alespoň jednou nebo dvakrát za týden. Mořské ryby jako makrela, herinek, sardinka, losos nebo tuňák – nebo i pravý český kapr šupináč -– obsahují kvalitní bílkoviny a cenné nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6, za které ti tvoje srdce poděkuje.

Reklama

Související témata:

Načítám