Hlavní obsah

Co dělat, když chlap neposlouchá?

Foto: Thinkstock

Nejde o to, aby slyšel, ale aby vás vnímalFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mu něco zásadního sdělit. Prostě nedělá něco, co by měl, nebo dělá něco, co by neměl. Už jste se tolikrát nadechly, a zase to odročily. Buď není dost času, nebo není vhodná příležitost. A taky máte obavu z jeho reakce. Aby to dobře pochopil. Tak proč mu to nenapíšete?

Článek

Muž se aktivizuje jen v případě vážného ohrožení!

Většina mužů svoji ženu poslouchá jen „na půl ucha“. Za to si ženy mohou samy tím, že těch informací na muže vypouštějí nad jeho „zpracovatelskou kapacitu“. Muže fakt nezajímá, kam jede Lucka na dovolenou a že má Petra nový účes. Dokonce rád přeslechne i to, že jeho vlastní syn zapomněl napsat domácí úkol. Muž se aktivizuje v případě zdravotního ohrožení některého člena rodiny, války, povodně, požáru či významné sportovní události. Jak mu sdělit, že to „vaše" je taky hodně důležité?

TOTO JE SPLACHOVADLO!

Začněme u drobností. Muž neposlouchá vaše neustálá peskování a pokňourávání. Chcete-li, aby po sobě spláchl, i když jde na malou stranu a spěchá, napište a instalujte vhodnou cedulku! Používejte pokud možno holé věty: „NÁDOBÍ DEJ DO MYČKY", „DROBKY PATŘÍ DO KOŠE", „PONOŽKY DEJ DO KOŠE S PRÁDLEM"... Jistěže můžete být sdílnější, ale nepřehánějte to. Taková cedule „POKUD INTELIGENT OVLÁDÁ CHAOS, TY PO SOBĚ UKLÍZEJ" může prudší povahu přivést až k tomu, že vám z bytu udělá kůlničku na dříví.

Pak jsou ale zásadnější věci, které vás mohou trápit a potřebujete je sdělit. Některé ženě může vadit, že ji muž ve společnosti „shazuje“, zatímco on to chápe jako nevinnou humornou hru. Neuvědomuje si, že to žena může cítit zcela jinak. Může to být pro vás nevyhovující chování vašeho partnera v intimní sféře. Může to být problém s dítětem, s rodiči. Zkrátka problém, který je třeba řešit. Ale jak to sdělit, aby to ten váš vůbec vnímal, správně pochopil, aby se neurazil…

Foto: Thinkstock

Hlavně mu to napište srozumitelněFoto: Thinkstock

Napište mu dopis!

V Bergmanově filmu Hosté večeře Páně říká Märta: „Když člověk mluví, všechno se mu začne plést.“ Prostě někde začnete, nejraději oklikou a zeširoka, a pak nějak minete to jádro pudla. Nebo řeknete A, a pak zapomenete či už nestačíte říci B a C. A je všechno špatně. Mluvím o věcech, které se nedají říci jednou větou. Při psaní si nejen problém samy ujasníte, ale budete jej lépe formulovat. Tak, aby i muž pochopil... A navíc to, že si bude moct vaše slova přečíst, kdy on bude chtít, skýtá naději na odpověď.

Komunikace = nejlepší prevence před rozchodem

Vycházíme-li z celkem známé reality, že 50 % manželství se rozvádí zbytečně, stojí za zamyšlení, proč tomu tak je. Stálého opakování si zaslouží věta, že dobré manželství se od špatného neliší tím, že v něm nejsou problémy, ale tím, že ty problémy umí komunikovat a řešit. Neřešené problémy se usazují jak vodní kámen v automatické pračce. Dlouho se nic neděje, a náhle je situace neřešitelná… Respektive řešitelná – drahou výměnou! V dobrých vztazích jsou řešeny problémy v zárodku, a každá metoda, která k tomu přispívá, je dobrá. Extroverti si věci vyříkají. Introverti si je klidně mohou vypsat. Je to třeba jakkoli udělat. Vztah potřebuje údržbu a úklid. Čistý stůl.

Chcete-li účinně reklamovat, nezapomeňte pochválit…

Nebojte se to, co vám nejde z úst, v klidu napsat. Mnohdy je to nejlepší řešení. Obsah by měl být jasně formulován, byť by byl pro adresáte třeba i nepříjemný či trochu bolestný. Pokud ve vaší písemné žádosti, prosbě, návrhu či výtce neopomenete uvést, že toho svého i přes reklamované skutečnosti máte rády a že je tato věc pro vás důležitá, pokud budete natolik diplomatické, že jej třeba souběžně za něco pochválíte, neměl by se rozumný muž urazit a měl by se vašimi větami seriózně a zodpovědně zabývat. A třeba vám pak taky něco napíše!

Není to elegantní a účinné řešení? Napište mi do diskuse, co byste tomu svému napsala na domácí cedulky, nebo do e-mailu!

Reklama

Související témata:

Načítám