Hlavní obsah

Co nosit, když jste „XL"

Foto: C and A

Vytvořte si svůj vlastní stylFoto: C and A

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda vám nadělila siluetu, která nekopíruje míry 90-60-90? Nesmutněte! Neznamená to, že se musíte vzdát módy a chodit v neforemném oblečení, které vedle faldíků zakrývá i vaši osobnost.

Článek

Jen je potřeba o svém oblečení víc přemýšlet. Neříkejte si, až zhubnu, koupím si něco pěkného. Naopak to pěkné hledejte teď hned. Jde o to, vytvořit si svůj vlastní styl, a když se budete respektovat vy, lehce k tomu přimějete i okolí. Musíte se mít především ráda. A také znát přednosti a slabiny vaší postavy.

Když máte...

Souměrnou plnější postavu

Je-li to váš případ, pak máte vyznačený pas a jen více oblé boky, které jsou totožné nebo se jen mírně liší, s obvodem hrudi. V tom případě si můžete až na malé výjimky, dovolit vše. Přiznáte-li svá kila, která v žádném případě nemusí být ošklivá (je to spíš pocit ve vaší hlavě), můžete si vzít i úzké kalhoty, doplněné obuví na podpatku. Je pro vás výhodné dodržovat svislé linie. Ideální je jemný svislý proužek, který zeštíhlí a prodlouží postavu. Vyvarujte se pouzdrových šatů, které by v případě vystouplého bříška na vás nevypadaly nejlépe. Ideální je princesový střih šatiček. Stejně tak jako rozevlátá zvonová sukně. Je ovšem důležité správně zvolit její délku - to by se mělo odvíjet podle tvaru a štíhlosti vašich nohou. Máte-li skutečně výrazná lýtka, je lepší zvolit délku pod jejich nejširší část. Sukně také víc maskují zadeček a stehna. Kalhoty rovného střihu zmenší boky, ale ztratíte několik centimetrů délky nohou. Vždy je dobré posoudit problém z různých úhlů.

Foto: C and A

Zvýrazněte přednosti své postavyFoto: C and A

Výrazný rozdíl mezi dolní a horní částí

Projevuje se siluetou ve tvaru trojúhelníku nebo máte nevýrazný pas. Žena, jejíž postava je v horní části plná, ramenatá a její nohy jsou k postavě výrazně štíhlejší, musí o kombinacích víc uvažovat. Mnoho žen má tendenci dát světu na odiv své štíhlé nohy. Tím však celkovému dojmu hodně ublíží. Nahoru si obléknou tuniku, volný svetr nebo jiný „maskovací" díl, z kterého trčí tenké nožky. Opticky pak působí jako „krabice na nožkách". Možná to zní paradoxně, ale v tomto případě by mělo dojít k vyrovnání proporcí postavy tak, že se horní část postavy opticky zúží a dolní naopak rozšíří, např. rovným nebo zvonovým střihem kalhot, áčkovou sukní apod.

Při obráceném problému, tedy širší boky a poměrně útlý hrudník, je nejlepší radou, skrýt boky do sukně. Ostatně současné módní trendy k tomu přímo vybízí. Zvonové kalhoty by vám také měly vyhovovat.

Tohle vás opravdu zeštíhlí:

  • svislé pruhy a drobné vzorečky svisle řazené
  • svislé linie sak, sukní a košil
  • kalhoty rovného střihu, vyšší podpatky, tmavá barva
  • vaší výšce i siluetě prospěje, když budete dodržovat pravidlo, že dolní část postavy by měla být tmavší než horní
  • hodí se stahovací spodní prádlo
  • oblečení vrstvěte, je to módní a vám to dodá švih i šmrnc
  • soustřeďte se na správné doplňky, které dokážou odpoutat pozornost od problematických partií

Nebezpečné vzory a materiály:

  • ze vzorů nepoužívejte kostky nebo vodorovné široké proužky
  • z materiálů sázejte na matné látky, lesklé totiž rozšiřují i ty štíhlé, zvlášť nebezpečný je satén!

Buďte odvážnější, nebojte se jasnějších barev a nápaditých střihů oblečení a zajímavých doplňků, určitě zabodujete.

Reklama

Načítám