Hlavní obsah

Co pomůže od bolesti zad i inkontinence? Zkuste nové metody rehabilitace

Foto: Profimedia

Bolestí zad vás může zbavit nejen masáž, ale i vhodná rehabilitaceFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostane vás znovu do formy po operaci, úrazu, ale i v případě, že vás „jen“ neustále bolí záda. Řeč je o rehabilitaci a nových, zatím méně známých metodách, které stojí za to znát.

Článek

Rehabilitace umí navrátit zdraví fyzické, ale i duševní – a to jak u lidí po operaci, úrazu, tak i při léčbě neurologických onemocnění, například při roztroušené skleróze nebo po cévní mozkové příhodě.

„Dovedeme ale nabídnout i pomoc při inkontinenci, bolestech zad nebo při opožděném vývoji dětí,“ vysvětluje MUDr. Milena Kolářová, primářka oddělení léčebně rehabilitační péče Rehabilitační nemocnice Beroun.

Méně známé metody rehabilitace

Rehabilitace pracuje s mnoha metodami, které se samozřejmě vyvíjejí a modernizují, stejně jako všechny oblasti zdravotnictví. „Jde hlavně o nové technické a robotické přístroje, posilovací stroje. Pracujeme s lasery, magnety a elektroterapií, které tlumí bolesti a zlepšují hojení tkání,“ vyjmenovává Milena Kolářová. Mnohdy si sahá pro novinky i do dalších oborů.

„Například zařízení 3D Space curl, původně vyvinuté agenturou NASA pro výcvik pilotů a kosmonautů, nám slouží k posílení hlubokého stabilizačního systému a zlepšení koordinace,“ říká Milena Kolářová.

Seznamte se tedy s několika méně známými metodami rehabilitace.

Foto: Fysiomed

Speciální balanční plošinu vymyslel český lékařFoto: Fysiomed

Posturomed

Posturomed je balanční plošina, kterou vymyslel český lékař žijící v Německu Dr. Eugen Rašev. Zlepší koordinaci svalů, stabilitu trupu a končetin.

„Plošina neustále jemně vybočuje a musíte podvědomě zapojovat svaly, které vás na ní udrží. Postupným zvyšováním obtížnosti a dávkováním nestability plošiny dochází k ,přeprogramování´ vzorce pohybu a kvalitnímu zapojení svalových řetězců,“ popisuje Mgr. Jitka Seidlová, fyzioterapeutka ze studia pohybu a relaxace Santera.

Metoda je vhodná při chronické bolesti zad a krční páteře, pro poúrazové, pooperační stavy, pomůže s plochýma nohama, ale i vadným držením těla. Pacienti oceňují její jednoduchost a ihned viditelné výsledky.

Od balančních podložek používaných ve fitness centrech se liší tím, že jeho nestabilita může být přesně dávkována podle toho, jaké potíže máte.

Tejpování

K odstranění bolesti lze využít i tejpování, které se ve sportu používá ke zlepšení výsledků. Speciální pásky se lepí tak, aby stabilizovaly některou oblast nebo působily uvolnění při svalovém napětí. Tejpy čili pásky musí zprvu aplikovat vyškolený odborník, po zacvičení si na to můžete troufnout i sami. Podrobnosti o tejpování se dozvíte v článku Bolí vás svaly nebo klouby? Objevte tejpování!.

Foto: Profimedia

Pokud chcete vyzkoušet tejpování, svěřte ho zprvu do rukou odborníkaFoto: Profimedia

Rázová vlna

K moderním technologiím v rehabilitaci patří i rázová vlna – tedy působení vlnění, vyvolaného zvukem. Pomáhá hlavně u bolestivých onemocnění šlach a svalů v oblasti kolene, ramene, paty, ale i oblastech, kde vzniká zvýšené svalové napětí, a při léčbě takzvané patní ostruhy. „Patří výhradně do rukou odborníka, protože jinak může uškodit,“ varuje MUDr. Kolářová.Při léčbě se rázová vlna za pomoci aplikátoru přístroje přenáší k bolestivému místu na těle, kde nastartuje hojení tkáně.

Infinity

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová vyvinula unikátní metodu s názvem Infinity. Pomůže při onemocnění pohybového systému – páteře, svalů, kloubů, stavů po úrazech, po operaci, ale i neurologických onemocněních. Při této metodě opisujete hlavou, končetinami či částí zad – zprvu klidně i v myšlenkách – pomyslnou ležatou osmičku – pomalu, plynule, bez trhavých pohybů.

„Osmičku opisujte vždy třikrát jedním směrem a poté třikrát směrem opačným, postupně v různých rovinách i směrech. Zpočátku provádějte téměř neviditelný pomalý pohyb, takzvaný mikropohyb. Následně můžete zvýšit velikost ležaté osmičky i prováděnou rychlost cvičení,“ popisuje Michaela Tomanová.

Máte vlastní zkušenosti s rehabilitací? Napište nám!

Reklama

Načítám