Hlavní obsah

Cool i praktický. Jak zařídit pokoj pro teenagera

Foto: Möbelix

Dopřejte teenagerovi dostatek místa na oblečení, studijní materiály i odpočinekFoto: Möbelix

Jak dítě roste, vyžaduje jeho pokoj určité úpravy. Když přijde ratolest do puberty, chce to už přizpůsobit místnost téměř dospělému životu. Co vše by tu nyní nemělo chybět?

Článek

Pokud jste pokoj zařídili nadčasově a s ohledem na budoucnost již při nástupu potomka do školy, úprav nebude zase tak mnoho. Myslet byste měli na to, že nyní půjde především o pokoj studentský. Kromě dostatečně velkého psacího stolu, pracovní židle a postele s rozměrem 90 × 200 cm bude teenager nejspíš potřebovat větší úložný prostor na oblečení, možná i na sportovní potřeby, trofeje či umělecké výrobky.

Protože mladí studují často dlouho do večera, investujte do kvalitního pracovního osvětlení s vhodnou barvou světla. Nebojte se přizvat budoucího majitele k výběru, např. pokud jde o design vybavení. Jistě už má své představy a pomalu se mu formuje osobitý vkus.

Foto: Möbelix

Během dospívání možná zesílí zájem vašeho potomka o módu. Praktická je pak velká šatní skříň suplující šatnuFoto: Möbelix

Pro odpočinek i návštěvy

Podcenit byste neměli ani relaxační zónu a sociální kontakty adolescenta. Váš puberťák jistě ocení taburet, závěsné křeslo, sedací vak či vlastní malou pohovku, kde bude moci lenošit nebo přijímat návštěvy. Zdrží-li se kamarád či kamarádka do noci, praktický bude rozkládací gaučík nebo postel s výsuvnou extra matrací.

Mnoho náctiletých již dostává do pokoje televizi – jestliže pro ni není místo na nějaké již existující komodě, bude zřejmě potřeba televizní stolek. V případě nedostatku místa se vyplatí připevnit televizi pomocí držáku na zeď.

Foto: Möbelix

Jednoduchý moderní nábytek v nadčasovém designu může dítě provázet od první třídy až do ukončení studiaFoto: Möbelix

Otisk osobnosti

Co se týče barevnosti, zde už byste to měli nechat kompletně na potomkovi. K neutrálnímu zařízení se hodí téměř všechny barvy, takže pokud se dospívající rozhodne pro temný gothic či barevné graffiti, nebude to žádný problém. Možná se však rozhodne spíše pro pastelové ladění, nebo naopak bílo-šedý minimalismus. Součástí ladění interiéru může být klidně i sportovní vybavení, třeba kolo, koloběžka, fotbalový míč nebo skateboard. Zkrátka tak jako váš interiér odráží vaši individualitu, stejně tak by to mělo být i s vaší ratolestí a jejím pokojem.

Foto: Möbelix

Pro adolescenty jsou mnohdy velmi důležité hudební nástroje či sportovní potřeby. Dovolte jim v pokoji vyniknoutFoto: Möbelix

Reklama

Načítám