Hlavní obsah

Nebojte se bikram jógy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvláštnost této metody je cvičení při 42 stupních CFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Je vám zima? Tak honem do vyhřáté tělocvičny na bikram jógu. Nejenže je toto cvičení velmi zdravé, ale navíc v teple 42 stupňů Celsia si uvolníte svaly i mysl. Mně už první hodina přesvědčila, že bikram jóga je skvělá. Připojte se i vy!

Článek

Bikram jóga pochází z Indie, stejně jako její zakladatel Bikram Choudhury. Odtud i to horko - Choudhury říká, že cvičení v horku je zdravé. Bikram jóga se cvičí v 90minutových lekcích, při kterých se naučíte 26 poloh a dvě dýchací cvičení. Podmínkou je sál vyhřátý na 42 stupňů Celsia. Velmi důležité je dodržovat nejen teplotu místnosti, ale také pořadí póz. Každá právě prováděná poloha připraví tělo na tu následující.

Díky cílenému protahování a posilování zapojíte při tomto sportu všechny partie těla. Cvičení je vhodné pro každého bez ohledu na pokročilost, věk či méně vážné zdravotní kontraindikace. Ve světě nedají dopustit na bikram jógu hvězdy jako David Duchovny, Madonna, Rachel Welch, Cameron Diaz.

Proč se praktikuje v teple?

Protože základ je cvičení hatha jógy a cvičení v chladném prostředí může tělu uškodit. Je totiž důležité si uvědomit, že cvičením jógy se mění struktura lidského těla. Dochází ke zlepšení krevního oběhu a k okysličení celého organismu. Teplo otevírá póry a čistí pleť. Mně to upevnilo vůli.

Jak se připravit na lekci?

Dostavte se na lekci včas. Dámy by měly mít legíny, kraťasy, tílko, podprsenku. Pánové šortky, plavky - opravdu je teplo. Já měl volné tričko, protože se stydím. Vezměte si s sebou dva ručníky, vodu a hlavně dobrou náladu. Pozor - nebuďte nalačno!

Jak působí cvičení na člověka?

Při správném provádění cvičení si pročistíte lymfatický systém, docílíte správné distribuce kyslíku a živin ke každému tělesnému vláknu. Posílíte i imunitní systém. U mě se určitě zvýšila kapacita plic, pružnost páteře (cítil jsem všechno pěkně dlouho). A především pročistíte si mysl, budete citově vyrovnanější a pravidelným cvičením dokonce vytvarujete tělo. A můžete i zhubnout - za 90 minut bikram jógy vaše tělo spálí 350 až 1200 kaloríí. U mě to bylo asi milion. Odborná příručka tvrdí, že svaly se začnou modelovat do pevných linií. Hormonální hladina se stabilizuje a chuť k jídlu se zmenší.

Tak co říkáte? Lektoři doporučují cvičit na začátku co nejčastěji. Jde o to, abyste se co nejdříve naučili skloubit cvičení se správným dýcháním. Tak honem ručník a plavky a do tepla.

Reklama

Načítám