Hlavní obsah

Dá se překonat odpor k sexu s partnerem? Ano! Tyhle 4 kroky vám pomůžou

Foto: Profimedia

Stojí to při sexu za nic? Víme, jak to změnitFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíle rozkoše střídá vztek, lítost. Najednou vás rozhodí něco, co partner udělal či řekl. Touha se vytrácí. Je tohle normální? Možná víc, než si myslíte. A řešení? Je jasné, i když ne jednoduché…

Článek

„Můj manžel se o sebe přestal starat. Dřív to byl takový pěkný chlap, teď je to pupkáč, který místo toho, aby se sebou něco dělal, akorát jen komanduje a pořád kritizuje mě,“ krčí rameny čtenářka Elena a přiznává, že nejspíš všechny její touhy už nadobro zmizely.

„V posteli myslím akorát na to, co mi vadí a čím mě manžel zase naštval. Standardně se totiž nejčastěji lísá bezprostředně po konfliktu,“ krčí rameny. Jak velkou šanci má, aby si sex zase užila? Hádáte správně, naprosto nulovou!

Z milence protivníkem

Podle sexuologů je odpor k partnerovi překážkou sexuálního vzrušení, protože znemožňuje udržování blízkosti, brání v uvolnění a znemožňuje cítit touhu a potřebu trávit s druhým čas.

„V takových chvílích vadí všechno. Jak muž vypadá, voní, smrká, čistí si zuby nebo řídí auto,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor s tím, že v pozadí většinou stojí hluboké neshody nebo nevysvětlitelný fyzický odpor. Co s tím? Prý existuje způsob, jak být s partnerem šťastnější. Aspoň to tvrdí australská sexuoložka a psycholožka Vivienne Cass, která zastává názor, že zbavit se odporu může trvat kratší dobu než jeho vybudování. Řiďte se těmito čtyřmi radami.

Foto: profimedia

Pokud se vám nedaří myslet při milování na něco pěkného (v souvislosti s milencem), těžko se uvolníteFoto: profimedia

1. Nechte minulost minulostí

Pokud je ve vašem vztahu něco, kvůli čemu vás právě teď v tuto chvíli sužuje smutek nebo vztek, řešte to.

„Upněte se na cokoli, co vás rozčiluje právě teď. Nevytahujte minulost, i když se záležitost, která vás nyní trápí, přihodila už dříve. Ujasněte si, co vás popuzuje a po jakých změnách toužíte. Vyjádřete se stručně a srozumitelně. Nemluvte příliš rozvláčně, jinak se hlavní myšlenka ve všech těch slovech ztratí,“ apeluje známá odbornice prostřednictvím své příručky Opojný orgasmus.

2. Napište si seznam „hříchů“

Vytvořte si seznam toho, co vás právě teď učiní ve vztahu šťastnější. Zadejte partnerovi stejný úkol.

Buďte konkrétní a vyhněte se obecným prohlášením jako: „Chci, abys byl zodpovědnější….“ Co to znamená? Partner si vaše slova může vyložit jinak než vy, což vaší situaci určitě nepřidá. „Chtěla bych, abys domů chodil včas, a přeji si, abychom spolu podnikali nějakou aktivitu, třeba plavání, aspoň jednou týdně.“

Poté se na seznam požadavků podívejte, proberte ho (ve dvojici) a ujistěte se, zda jste oba připraveni vyhovět požadavkům protějšku. (V případě potřeby se poraďte s terapeutem. Zkušený odborník vás může dostat z bludného kruhu, kdy řešíte pořád jedny a tytéž problémy.)

Foto: profimedia

S partnerem je třeba mluvit, i v krizi!Foto: profimedia

„Pokud chcete situaci zvládnout bez odborné pomoci, striktně se držte toho, že by partner neměl být obviňován. Vím, že se to lépe říká, než koná, ale jednoduše si zkuste říct, co potřebujete k tomu, abyste byli šťastní. Jestliže jste oba připraveni si navzájem vyhovět, existuje velká šance, že se váš vztah spraví,“ podotýká Vivienne Cass.

3. Při sexu mějte taktiku

Pakliže se vám při milování dostanou do hlavy negativní myšlenky, okamžitě je nahraďte pozitivními.

Vyzdvihněte to, co na partnerovi i vztahu samotném obdivujete, pokuste se uvolnit a zbavit zášti, která vám brání v radosti ze sexu i v dosažení orgasmu (což je škoda).

4. Pozorujte změny

Cesta k odborníkovi také nemusí být marná.

„Až pocítíte, že je váš odpor vůči partnerovi menší, zvažte nějaký program pro páry. Ten vás může sblížit. Pokud máte pocit, že jste si vzdálení, a nevíte, jak k sobě znovu najít cestu, na čemž jste se oba shodli, je dobré opět začít pracovat od úplného začátku nebo vyhledat pomoc kvalifikovaného odborníka,“ uzavírá Vivienne Cass. Tak hodně štěstí!

A jak to máte s myšlenkami při sexu vy?

Související témata:

Načítám