Hlavní obsah

Darujte vajíčko. Pomůžete!

Reklama

Čekat na darované vajíčko nebo spermii. Být odkázáni na dobrou vůli někoho jiného. Definitivně se smířit s pocitem, že „úplně vlastní“ dítě nikdy nepočnou. I to je osud některých neplodných párů.

Článek

Časopis Uzlíček

Dárcovství spermií a vajíček je jedinou variantou pro spoustu neplodných párů. V České republice je legální, jen se o něm z nepochopitelných důvodů zatím stále moc nemluví.

Kdy potřebují dárce ženy?

Darovat vajíčko potřebují ženy, jejichž tělo není schopno produkovat dostatečně kvalitní vajíčka nebo je neprodukuje v dostatečném množství. Děloha jim však normálně funguje a jsou schopné dítě donosit a porodit.

Důvody mohou být různé:

  • Vaječníky se nevyvinuly správně
  • Vliv tzv. „předčasného přechodu“. Tento jev postihuje asi 1 % žen kolem 26 let (!), jejichž vaječníky přestanou produkovat vajíčka.
  • Žena se v minulosti podrobila mnoha ženským operacím, což mělo neblahý vliv na vaječníky
  • Žena může trpět genetickou chorobou, kterou by nakazila dítě
  • Na vině mohou být například i některé prodělané druhy chemo- či radioterapie

Základem je zachování naprosté anonymity. Dalším nezpochybnitelným faktem, který zákon určuje, je ten, že matkou dítěte je vždy žena, která ho porodila. V tomto případě tedy příjemkyně darovaného vajíčka.

Na dárce se musejí spoléhat i muži

I muži se musí obracet na potenciální dárce spermatu. I když jsme zmiňovali, že i při mizivém množství spermií je lékařská věda schopna zázraků, existují muži, kteří žádné spermie nemají. Nepomohou tedy ani speciální metody a ke slovu přichází dárcovství.

Dárci musí podstoupit krevní testy

Kritéria pro výběr dárců

Muži: Získáváním dárců, jejich vyšetřováním, samotným odběrem spermií a jejich skladováním se zabývají spermabanky. „Dárce spermií musí být starší 18 let a mladší než 40 let,“ uvádí základní podmínky MUDr. Jan Šulc z kliniky Gest. „Musí být zdráv a mít negativní testy na sexuálně přenosné choroby a normální genetický nález.“ Spermie od dárce seuchovávajív kryalizovaném stavu, tedy zmražené. Od jejich odběru musí, než jsou užity k oplození, uplynout minimálně šest měsíců, aby bylo možno u dárce opakovaným odběrem krve vyloučit onemocnění AIDS.

Reklama

Související témata:

Načítám