Hlavní obsah

Dejte sbohem tiché domácnosti

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Komunikace je ve vztahu základFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zapomeňte na dny, kdy jste se s partnerem bavili jen o obědě, dovolené, návštěvě tchyně nebo zlobivých dětech. Naučte se komunikovat se svým drahým a uvidíte, že to váš vztah oživí.

Článek

V dnešní uspěchané době si málokdo najde chvilku pro sebe, natož pro svou drahou polovičku. Většina lidí staví na první místo práci a s ní spojené peníze. Vztah bývá, v tom lepším případě, na druhém místě. Partneři se postupem času oddalují, až si jednoho dne uvědomí, že jsou jen obyčejnými spolubydlícími.

Komunikace je jako potrava

Vztah mezi dvěma lidmi potřebuje komunikaci jako člověk potravu. Bez potravy určitou dobu vydržíte, ale není to navěky. A tak je tomu i u soužití dvou lidí.

Partnerské problémy neřešte s kamarádkou u kávy, ale se svým protějškem v soukromí. Někdy si ani sám neuvědomuje, co udělal, pokud ho na to neupozorníte. Nebojte se říci svůj názor. Pamatujte ale, že křikem se nic nevyřeší, spíše naopak. Nemluvte jen vy, dejte prostor také jemu, nechte říct partnera, co se mu nelíbí na vás. Také si možná neuvědomujete věci, které děláte a vašemu miláčkovi pijí krev.

„Neustále jsem za Martinem chodila a uklízela jsem po něm. Hrozně mě to vytáčelo, že si po sobě nedokáže uklidit sám. Jednou jsme si spolu povídali a došla řeč na naše neřesti. Martin mi řekl, že ho neskutečně vytáčí, jak za ním pořád běhám a uklízím. Prý by si po sobě leccos sám uklidil, kdybych mu pořád nestála za zadkem. Vůbec jsem si to neuvědomovala. Dohodli jsme se, že něco si po sobě bude uklízet sám. Jsem ráda, že jsme si to vyříkali," říká třicetiletá Magda.

Po kritice chvála

Stejně důležité jako vyjasnit si, co byste chtěli změnit, je i to, co se vám na sobě vzájemně líbí. S chválou určitě nešetřete. Každá pozitivní věc toho druhého pohladí. Ve vztahu musí vládnout pohodová atmosféra a té mlčením nedosáhnete. Když se urazíte a neřeknete důvod, partner netuší, proč tomu tak je, a příště chybu udělá znovu. Je to začarovaný kruh.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je důležité nejen mluvit, ale i si naslouchatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Trable řešte v soukromí

Své problémy rozhodně nevytahujte na veřejnosti. Nejenže shodíte sebe a svého partnera, ale rozhodně nic nevyřešíte. Okolí se bude jen tiše smát a ještě dlouho budete hlavním tématem drbů.

„Minulé léto jsme byli s manželem a známými na společné dovolené. Myslela jsem, že to bude fajn, když do party někoho přibereme. Jirka se ale věnoval více kamarádům a pivu než mně. Jednou večer už to mé nervy nevydržely. Vybouchla jsem a pustila se do něho před kamarády a zbytkem hospody. Vyčetla jsem mu skoro vše. Bylo to trapné. Zbytek dovolené už jsem se nikomu nemohla podívat do očí. Já jsem to zkazila a moc dobře jsem to věděla. Měla jsem si s ním promluvit o samotě. Jirka mi posléze řekl, že kdyby věděl o tom, jak moc mě to trápí, snažil by se s tím něco udělat," lituje své chyby čtyřicetiletá nákupčí Hanka.

Nejen mluvit, ale i naslouchat

Jestliže u vás vztah opravdu hodně vázne, můžete začít i od nuly. Základem je obyčejný pozdrav. Ten otevře okno konverzace a je už na vás, kdo načne první téma.Nebojte se svého miláčka na cokoliv zeptat nebo mu říci své zážitky. Někdy stačí málo k prolomení ledů. Když budete mít v práci přes den chvíli čas, zavolejte mu. Zeptejte se, jak se má a v kolik hodin přijde domů. Svěřte se, kdo vás dnes vytočil a že už se těšíte, až budete spolu doma. To ho zaručeně potěší a zítra vám možná zavolá sám.

Bavte se o sexu

„Sex mě moc baví, ale s Tomášem si nikdy nejsem jistá, kdy sex chce a kdy ne. Nevím, co si k němu mohu dovolit. Bojím se, aby se neurazil, kdybych mu řekla, co má vylepšit. Chtěla bych mu toho říct tolik, ale nevím jak. Ani on mi nic neřekne. Jen to děláme, ale nemluvíme o tom," stěžuje si šestadvacetiletá Sylva.

Mnoho lidí problém mluvit s partnerem o sexu. Pro dobrou komunikaci v sexu je podmínkou oboustranná důvěra, tolerance, porozumění a umění naslouchat druhému. Sex pak dostane ve vztahu novou roli a možná začnete i více experimentovat. Nebudete ho brát jako povinnost, ale jako dobrou zábavu, při níž se skvěle odreagujete.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte si spolu promluvitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Partner je mou kamarádkou

Každý máme své přátele. Koho by ale napadlo, že jeho partner může být současně také jeho nejlepším kamarádem? V dobrém vztahu to nemusí být žádnou výjimkou. „Radimovi mohu říct úplně všechno. Svěřujeme si vše, od normálních každodenních věcí přes veškeré pocity až po nejtajnější přání v sexu. Ani své nejlepší kamarádce toho tolik neřeknu. Je mezi námi taková důvěra, že to ani vyjádřit neumím," pochvaluje si pětadvacetiletá Jana.

Když máte se svým partnerem otevřený pohodový vztah, trávíte spolu většinu času a získáváte společné zážitky. To samozřejmě k přátelství patří a vaše soužití to jen upevňuje.

Komunikace není všelék

„Zkoušela jsem Tomáše naučit správným stravovacím návykům. Nechtěla jsem ho změnit, jen jsem věděla, že se svými návyky bude mít brzy zdravotní problémy. Bylo to marné. Vždy, když došlo na toto téma, rozčiloval se. Pak jsem o tom přestala mluvit a začala jsem jednat. Udělala jsem zeleninový salát a dala jsem mu ochutnat. Dnes už jsem došla tak daleko, že mu někdy beze slova připravím dobrou snídani. Když ji vidí na stole připravenou, tak už ji sní," raduje se osmadvacetiletá Darina.

Komunikace opravdu vždy není všemocná. I když jste si s partnerem hodně blízcí, určité věci mu nevysvětlíte, protože on má svou hlavu. Muži mají v určitých věcech rozdílné názory než ženy a nezbývá nic jiného než se s tím vyrovnat.

Ať chceme, nebo ne, komunikace do vztahu patří a ten tvoří dva lidé. Ti rozhodují, jak jejich soužití bude pevné. Vše se však točí kolem vzájemné důvěry a porozumění, s čímž je komunikace neodmyslitelně a jednou provždy spojena.

Reklama

Načítám