Hlavní obsah

Dejte si kombuchu: Pomůže vám při hubnutí i s posílením imunity

Foto: Dewald-Kirsten, shutterstock.com

Foto: Dewald-Kirsten, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajuplné jméno, ještě záhadnější „věc“, jejíž blahodárné účinky na lidské zdraví znali již staří Číňané. Kombucha bývá chybně označována za houbu, ale není tomu tak. O co tedy jde, jak a na co ji užívat?

Článek

Kombucha je jeden z oblíbených přípravků v tradiční přírodní medicíně. Pochází z východní Asie, znali ji nejen ve staré Číně, ale také v Japonsku. Kombucha, lépe řečeno kombuchová kultura, vzniká na základě symbiózy několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces a octových bakterií. Tato kolonie pak vytváří šedohnědou rosolovitou placku, kterou tvoří celulóza tvořená octovými bakteriemi.

Barva i samotné složení se může mírně lišit. Záleží na podmínkách, v jakých je pěstována. Barvu pak ovlivňuje i stáří kombuchy, čím je starší, tím je tmavší. Kultura se „dožívá“ maximálně šesti měsíců.

Čaj přemění v léčivý nápoj

Proč je kombucha takový zázrak? Ze zeleného či černého čaje dokáže vytvořit léčivý nápoj. Kulturu stačí dát do čaje a nechat několik dní působit. Barva nápoje bude záležet na druhu použitého čaje a také na délce působení kombuchy – obvykle se nechává sedm až deset dní.

Za tu dobu kolonie spotřebovává cukr z čaje a mění jej v kyselý léčebný nápoj. Čím déle bude v nápoji působit, tím bude jeho chuť kyselejší, avšak bude obsahovat o to více účinných látek.

Efektivitu kvašení však ovlivňují i další faktory jako teplota v místnosti, stáří a aktivita kultury a také přístup kyslíku. Dobu fermentace si po čase práce s kombuchou sami určíte dle oblíbené chuti nápoje.

Při výrobě nápoje současně dochází k množení mikroorganismů obsažených v kultuře, pokud si tak potřebujete kombuchu namnožit, necháte ji fermentovat alespoň 15 dnů.

Po této době se na povrchu čajového nálevu vytvoří kultura nová, vypadající jako tenký povlak. Už by měla být schopna fungovat sama bez té mateřské. Pokud chcete kombuchu silnější, nechte ji působit tři až pět týdnů.

Foto: Dewald-Kirsten, shutterstock.com

Foto: Dewald-Kirsten, shutterstock.com

Proč ji pít?

Užívání kombuchového nápoje má na lidský organizmus mnoho pozitivních účinků, které jsou staletími prověřené. Kombuchou připravený nápoj obsahuje kyselinu listovou, takže užívání napomáhá tvorbě červených krvinek a lepšímu vstřebávání železa z potravy.

Preventivně také působí proti zhoubným onemocněním, v raných stadiích napomáhá při samotném léčení rakoviny. Udržuje celkovou rovnováhu v organismu, kdy vyrovnává poměry a pH kyselin a zásad v těle.

Kombucha také posiluje imunitu, zlepšuje kondici těla a oddaluje stárnutí. Z těla odvádí jedovaté látky, dokonce umí odbourávat alkohol a snižovat cholesterol v krvi. Upravuje trávení, příznivě ovlivňuje na nervovou soustavu a antibiotické účinky.

Pokusy na rostlinách dokonce ukázaly, účinky kombuchy příznivě působení na geny, a to bez vedlejších účinků.

Při hubnutí i jako ocet

Pokud bojujete s nadváhou, můžete zkusit pití kombuchy. Díky obsahu kyseliny mléčné jemným způsobem podněcuje trávení. Obvykle se doporučuje vypít jednu až tři skleničky.

Pokud necháte kombuchu kvasit alespoň tři týdny, vznikne vám kombuchový ocet. Používat na dochucení jej můžete stejně jako běžný ocet, ale nelze s ním vařit. Kombuchu využijete i pro vnější použití. Jako obklad je účinná při kožních problémech, jako jsou vyrážky, spáleniny či ekzémy. Přemnoženou kombuchu můžete použít jako výživné hnojivo pro rostlinky.

A jak si nápoj připravit?

Potřebujte kus mateční kolonie, hotový nápoj z předešlé várky nebo u koupené kvasný roztok, 290 g bílého cukru, 3 lžíce sypaného zeleného nebo černého čaje a 3 litry vody.

Postup: Vodu přivedete k varu. Přidejte cukr a nechte chvíli povařit. Sundejte z vařiče a přidejte čaj – nechte vychladnout a klidně přes noc odstát. Do velké zavařovačky dejte hotový nápoj, dolejte čajem a přidejte kombuchu. Nechte 7–10 dnů působit.

Zajímá vás kombucha? Tak ji zkuste. Pořídit si ji běžně můžete ve specializovaných internetových obchodech.

Reklama

Načítám