Hlavní obsah

Dětská móda? Netrapte je!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Malé slečny se chtějí vyrovnat maminceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě to také dobře znáte. Koupíte své ratolesti nové tričko a místo vděku slyšíte jen křik. „To si v životě neobleču!" „Je nemoderní!" a spousty podobných vět si jistě dokážete doplnit sama. Jak ale nad tím vyzrát? Do čeho tedy děti oblékat? A jak uspokojit obě strany? Nechte si poradit.

Článek

Domluvit se s vlastním dítětem o tom, co by mělo nosit, jaké si vybrat boty a jak si nechat ostříhat vlasy či ofinu, je často peklo. Ale nemusí tomu tak být vždy. Je důležité, aby vznikl jistý kompromis. Podle požadavků dítěte nechte třeba oblíbenou barvu nebo obrázek na mikině a vy rozhodněte, zda bude mít tričko dlouhý nebo krátký rukáv či z jakého materiálu daná věc bude. Mějte na paměti, že dítěti nejvíce záleží na vzhledu, až pak je pro ně důležitá kvalita.

Ať si barvu vybere podle svého gusta

Z dětského pohledu je základním kritériem výběru barva. Samozřejmě že byste nejraději viděla svoji dcerku třeba v elegantních béžových šatičkách nebo v bílé halence. Ale věřte, že malé děti milují nejvíce právě barvy křiklavé a výrazné. U dívek vedou teplé odstíny barev, zejména červená, růžová, fialová a žlutá. Chlapci mají nejraději zelenou, pak modrou a také červenou. „Výhodou je, že barvy, které se dětem líbí, jsou výrazné. Nemusíte se proto bát, že by vaše dítě nebylo vidět třeba při přecházení silnice," vysvětluje Martina Koliková, módní stylistka a poradkyně.

Nebraňte se PET materiálu

Pokud jde o to, z jaké látky oblečení bude, pamatujte na to, že dětské oblečení bývá vystaveno většímu náporu než to vaše. Častěji bude mít možnost se ušpinit, bude větší pravděpodobnost, že se oblečení roztrhne. Proto by materiál měl být hlavně pevný a snadno omývatelný. Jeho praní by také nemělo být nijak více složité. Kupovat malé holčičce hedvábnou šálu, která vyžaduje šetrné ruční praní, je nesmysl.

Rovněž je důležité, aby dítěti nebylo chladno. Proto by oblečení mělo být teplé, ale zároveň i vzdušné. „Velmi dobrá je bavlna. Je nejen příjemná na dotek, měkká, ale také hřeje. Na druhou stranu však nedokáže dobře odvádět pot. Při sportu nebo větší fyzické zátěži je proto výhodné podívat se po něčem jiném. Poslední dobou jsou v tomto ohledu bezkonkurenčně nejlepší takzvané PET materiály," vysvětluje Koliková. Ale hned také upozorňuje, že tato syntetika jsou vlastně vyráběna z recyklovaných PET lahví a jsou poněkud dražší. „Takové oblečení kupte spíše sportovně založeným dětem," radí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezapomeňte, že dítě není panenka BarbieFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Obuv radši větší

Vhodná obuv by měla především dobře sedět. Doporučuje se kupovat o půl čísla větší botu, neboť děti rychle rostou. A je vždy lepší, když je bota o půl čísla větší, než když tlačí. Podrážka by měla být pružná a dobře ohebná. „Pokud mladá slečna vyžaduje boty s podpatkem, kupte takové, kde je podpatek spíše symbolický. Úplně postačí pata zvednutá o půl centimetru a holka bude spokojená. A úraz na takto malém podpatku nehrozí," radí Koliková.

Jak se dokážete se svým dítětem domluvit na oblečení vy? A máte nějakou metodu, jak dítě přimět, aby to či ono nosilo? Podělte se s námi na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám