Hlavní obsah

Dětské botičky: Testovali jsme kvalitu! 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vybrat ty správné boty není snadnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Není bota jako bota. A u těch dětských to platí dvojnásob! Dětská nožička se snadno „tvaruje", a proto je důležité vybrat tu správnou botičku, aby noha zdravě rostla. Vydaly jsme se proto se specialistkou z České obuvnické a kožedělné asociace a odbornicí z Institutu pro testování a certifikaci do terénu otestovat sortiment obuvi pro naše nejmenší. Který obchod obstál?

Článek

Co nás trápí nejvíce

Nepatřím k maminkám, které pořizují botičky miminkům do kočárku, ale když se můj Ondra poprvé rozběhl, uvědomila jsem si, že odteď přestává legrace a začíná kolotoč shánění obuvi. Vždyť mu nohy rostou co dva měsíce už pět let. Ani mně se nechce utrácet stovky korun za značkové kousky, ale za zdraví dítěte nějaká ta stovka rozhodně stojí.

A jak by měla vypadat správná dětská obuv? To nám poradila ing. Miroslava Dostálová z Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně, která za námi do Prahy dorazila s posilou v podobě PhDr. Vlasty Mayerové z České obuvnické a kožedělné asociace. A test mohl začít.

Foto: dpk.cz

Botky DPK jsou prodávány s certifikátem kvalityFoto: dpk.cz

Baťova pověstná „kvalita"

Jako první jsme si vzaly na mušku pověstné baťovské držáky. Není žádnou novinkou, že si v některých testech v minulosti nevedl zrovna nejlépe. Jak to dopadlo? „Baťa se hodně zlepšil," pravila ing. Dostálová a jala se prohlížet případné nedostatky. Bylo to tak půl napůl. Našly se jak boty, které nebyly nic moc, tak i velmi kvalitní kousky.

Špatná trefa - boty Puma

V obchodu A3 sport jsme byly šokované. Narazily jsme na boty zn. Puma. I laik by snad poznal, že jsou nejen špatně ušité, ale nevypadaly ani na dlouhou trvanlivost. „Tak tyhle boty jsou srovnatelné s těmi z tržiště," řekla Vlasta Mayerová, když je vzala do ruky. Byly zlevněné z původní ceny 1190 korun. Ale za novou cenu 680 korun bychom jako zákazníci měly dostat rozhodně víc.

Foto: ecco.cz

Dětská obuv Ecco je také vyhovujícíFoto: ecco.cz

Trefa do černého!

Naše trio bylo úspěšné až v prodejně bot Ecco. Odbornice jásavě vykřikly téměř jednohlasně: „To je ono, tohle je dobrá obuv!" Nenašly jsme žádné boty, které by nesplňovaly námi předurčené normy.

Fakt, že malé děti spotřebují i několik párů obuvi za rok, zkrátka nezměníte. Růst dětských nožiček je nekompromisní! Nezapomeňte proto pravidelně měřit jejich velikost, doporučuje se minimálně jednou za měsíc. Zdravý vývoj dětské nohy za to stojí.

Vyvstává tak otázka: Jak i vy poznáte, že boty jsou kvalitní, když vlastní pochybný certifikát nebo vůbec žádný? Jak si počínat přímo při nákupu dětské obuvi a jak se poprat s číslováním... To se dozvíte v druhém díle našeho seriálu. Již zítra!

Reklama

Související témata:

Načítám