Hlavní obsah

Dietní jídelníček na míru? Ano!

Foto: Thinkstock

Správný jídelníček musí být vyváženýFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás kila navíc, ale nevíte, jak si vytvořit ten svůj dietní jídelníček? Nevadí! Poradíme vám, jak na něj. Stačí se držet základních pravidel a můžete jíst každý den, na co máte chuť. A konečně zhubnout!

Článek

Vy, co se mnou hubnete již od začátku roku, to jistě znáte. Předepsané jídelníčky jsou jen jako berlička, když opravdu nevíte, jak začít. Ale ideální stav je ten, kdy si sama budete sestavovat svůj jídelní režim automaticky.

Ráno dejte tělu energii!

Správný jídelníček musí být vyvážený. Nejdůležitější je rozložit dobře sacharidy a bílkoviny a v žádném případě nezapomínat ani na tuky. Sacharidy představují pro tělo energii, kterou potřebuje k denním činnostem, i před cvičením. Snídaně by se bez nich obejít neměla. Nesmíte to ovšem samozřejmě přehnat. Ráno k běžným sacharidům přidejte malý podíl bílkovin.

Ke snídani si dejte: Celozrnné pečivo doplněné tvarohem nebo sýrem (20%), šunku (s vysokým podílem masa), ovesné vločky, kaše všeho druhu (kuskus, jahly, pohanka), slaďte medem nebo ovocem, pomazánky všeho druhu - inspiraci najdete v rubrice Recepty pro redukci váhy.

Co ke svačině?

Dopolední svačina může být v podobě ovoce i zeleniny. Ovoce je vhodnější opět kvůli přírodním cukrům. Ale raději oboje nekombinujte.

Odpolední svačiny by měly být spíše zeleninové. V dietním režimu postačí, když si tu a tam zobnete mrkve, papriky, kedlubny nebo i ovoce, ale rozhodně ovoce se zeleninou nemíchejte. Můžete sáhnout i po jogurtu.

Foto: Thinkstock

Zeleninový salát s krůtím masemFoto: Thinkstock

Oběd podle fyzické aktivity

Oběd by mohl být už odlehčenější. Pokud vás ale odpoledne čeká fyzická zátěž, klidně si dopřejte sacharidy v podobě brambor nebo těstovin. Jinak můžete libové maso, kolik sníte, saláty doplněné sýrem apod. Již jsem naznačila, že oběd by se měl skládat z poloviny ze sacharidů a z poloviny z bílkovin. Nebojte se proto ani luštěnin nebo rýže. Už jste vyzkoušely některé z těchto receptů: Super dietní mňamky z luštěnin?

Co si uvařit k večeři?

Poslední jídlo by mělo být cca 3 hodiny před spaním. Zapomeňte tak na večerní hladovění. Energii tělo večer již nepotřebuje, pokud se tedy nechystáte na náročný trénink nebo nepracujete do noci. V ostatních případech je studená večeře v podobě chleba namazaného pomazánkou passé. Tělo volá po bílkovinách, které jsou důležité k obnově tkání. Najdete je zejména v masitých pokrmech (vaříme v páře nebo osmahneme na kapce olivového oleje), vejcích, mléčných výrobcích.

Co je ale nejdůležitější, vaření si užívejte a nestresujte se, že váha tu a tam stagnuje. Nejde jenom o čísla, ale i o pocit. Ochutnávejte nové nepoznané a barevné pokrmy a nenechávejte si své objevené mňamky pro sebe. Ty nejzajímavější určitě zveřejníme.

Tak ať se vás kila navíc už nedrží!

Reklama

Související témata:

Načítám