Hlavní obsah

Mám dceru. Jak ji ochránit? 1

Foto: shutterstock.com

Před nebezpečím můžete dcery varovatFoto: shutterstock.com

Reklama

1. díl - Mít holčičku je radost, ale máma se už nikdy nezbaví strachu o ni. Doba, kdy na dceru číhá nejvíce nebezpečí, je mezi třinácti a pětadvaceti lety. Stoprocentně ochránit ji nemůžete, ale poradíme vám, před kterými riziky ji alespoň můžete varovat.

Článek

Úžasné chvilky se špatným koncem

Lásky na jednu noc, milování v alkoholickém oparu či letní zamilování s cizincem... Kromě „proslaveného" viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS (léčené, ale dosud nevyléčitelné), je možné při nechráněném pohlavním styku „získat" více než dvacet druhů pohlavních chorob. Ty léčitelné jsou, ale opravdu není co závidět. Už jejich názvy způsobují mrazení: syfilis, kapavka, měkký vřed, muňky, trichomoniáza, chlamydie... Prevence není možná jinak, než mechanicky - dotýkat se bez dotyku, tedy přes prezervativ. Žádné očkování na tohle neexistuje a nejjistější je opravdová láska. (Poznámka pod čarou - možná podvědomě kněžky lásky - prostitutky věděly, proč se s nikým nelíbají.) Pokud to se svým současným partnerem myslíte vážně - chcete si být věrní, dopřejte si preventivní vyšetření venerických chorob a ušetříte se věčné nejistoty.

Milá dcero:

Prezervativ je nutností při jakémkoliv pohlavním styku! Tedy i orálním či análním. Přesto tě neochrání od některých infekcí. Například před muňkami (vši ohambní), které se přenášejí nečistotou. Infekce se k tobě dostane všemi tělními tekutinami i sliznicí.

Jiné by to mělo být se stálým partnerem, kterému jsi věrná, ale je i on tobě? Když už máš hodně špatné svědomí a nechce se ti s tím přijít za mnou, můžeš anonymně zavolat bezplatnou linku Národní prevence AIDS 800 144 444. Přesto bych byla úplně nejradši, kdybys k podobným obavám neměla nikdy důvod a abys ke mně měla takovou důvěru, že by ses mi svěřila.

Foto: shutterstock.com

Dívky by si měly vybrat věrného partneraFoto: shutterstock.com

Kde frajeřina není na místě

Denně to slyšíme ve zprávách: autonehody, hrátky s výbušninami, nebezpečné skoky do vody, pád z rozhledny... Tyhle věci jsou vlastní spíš klukům, ale dívka se může lehce nechat vtáhnout do adrenalinového zážitku a potom už zbývají jen oči pro pláč. Veselé vyjížďky na motorce bez helmy, s alkoholem v krvi a v omamující rychlosti mohou skončit opravdu pomalým pohybem na vozíčku.

Milá dcero:

Zachovej si chladnou hlavu a nenech se strhnout partou, ani svým partnerem, k takovým dobrodružstvím. Mnohdy už potom není cesta zpátky - ke zdraví. Buď ty ta protivná a rozmluv to i ostatním. Nechceš přeci nosit květiny na pomníček a já nechci tvou příhodu poslouchat v televizních zprávách. Najdi sílu k tomu, být zodpovědná!

Správné jídlo, to je věda

Poruchy příjmu potravy - anorexie či bulimie, se objevují hlavně u mladých žen. Nejsou spokojeny se svým tělem, mají psychické problémy a řeší to drastickou dietou, která přeroste v onemocnění. Mohou tak skončit na metabolické jednotce i na psychiatrii. Dalším nebezpečím je záliba v moderních hamburgerech, kokakole, hot dogu - prostě ve fast foodech. Vede k nezdravému rozložení látek v těle, tedy i k obezitě a dehydrataci. Ani vegetariánství není ideální pro tělo, které ještě roste. Jsme přece všežravci.

Foto: shutterstock.com

Nespokojenost s tělem vede často k anorexiiFoto: shutterstock.com

Milá dcero:

Je mi jasné, že chceš být štíhlá jako proutek, ale pořád ještě rosteš. Jednou snad budeš maminkou a musíš mít dostatek síly pro další život. Tu ti dodává správně zvolený jídelníček. Když kombinuješ normální jídlo s pohybem a sportem, žádné tloustnutí ti nehrozí! Ty vaše „hamburgrárny" jsou asi s partou fajn a nevadí, když tam občas zajdete, ale nemělo by se to stát pravidlem. Ani tvoje odmítání masa nezachrání ekologický systém, jen tě oslabí. Měla bys sama poslouchat své tělo a dávat mu to, o co si řekne, aby bylo v pohodě. A navíc, já ti ráda uvařím. Tak za mnou přijď!

Zdaleka jsme nevyčerpaly nástin hlavních rizik, před kterými byste měla svou dceru varovat. Další nenápadná nebezpečí si připomeneme zítra ve druhém díle.

Reklama

Související témata:

Načítám