Hlavní obsah

Chlap chce kuchařku i hospodyni!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žena by měla umět vést domácnostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jak by se měla chovat mladá dívka, aby nezpůsobila nevoli, ale naopak byla za dámu? Na to měl osobitý názor jistý prvorepublikový autor, předchůdce naší rubriky Jak to vidí chlap. Takže děvčata, především pozor na moderní tance, nebo nenajdete ženicha!

Článek

Na adresu dnešních mladých dívek

Dnešní mladá dívčí generace se zvláštní zálibou holduje všem těm hypermoderním zvykům, že vzbuzuje to u normálně uvažujícího pozorovatele přímo odpor. Ať pohlédnete kolem sebe a kamkoliv, neslyšíte mladé naše dívky o ničem jiném hovořit, než o moderních tancích, módě, mikádech, footballe a tak dále. Téměř nikdy neuslyšíte, že by některá projevila myšlenku, bude-li schopna sama jednou vésti řádně domácnost. Rovněž tak se zdá, že sebevzdělání, čtení literárně cenných knih, stává se teprve druhořadým neboť ustavičná sháňka za hlučnými zábavami je vyčerpává.

Máte širší duševní rozhleď?

A s tímto jevem nesetkáváme se jen ve městech, ale i na našem venkově, který býval přec vždy v tomto směru isolován. Oč výše cenili bychom dívku, která neznajíc nynějšího výstředního velkoměstského života, dovede se přizpůsobiti ve společenském životě, prostě, ale vkusně ustrojiti, majíc i širší rozhleď duševní, připravila by nám chutné jídlo (bez kuchařky, kterou by si musela položiti před sebe) a uspořádala domácnost.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dívka by měla umět připravit chutné jídloFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč toto uvádím? Abych poukázal na jev, se kterými se častěji nesetkáváme. Naše dívky si musí býti vědomy, že nelze pouze parádou a šlechtěním pleti zajišťovati si příští budoucnost, hledati muže se „zajištěnou exsistencí", ale aby samy přisvolily si ony vlastnosti, jichž nutně budou v životě potřebovati. Tak se, dívky, nedivte, že nemáme chuti k ženění! Nechceme si bráti pouhé loutky nebo masky, ale chtěli bychom řádné ženy, hospodyňky, chápající plně své příští poslání! Ale těch je, bohužel, čím dál méně.

Mladá žena by se také zásadně mezi lidmi neměla chovat takto:

Dívky, nesluší se na ulici:

  • Vrážeti do mimojdoucích a špatně se vyhýbati.
  • Ohlížeti se.
  • Zdraviti hlasitě nebo voláním přes ulici.
  • Zastavovati se.
  • Ukazovati na mimojdoucí.
  • Hlasitě se baviti a smáti.
  • Choditi proti „proudu".
  • Zevlovati na nehody, při níchž nepomáháme.
  • Tlačiti se.
  • Ani jísti, ani odhazovati odpadky.

Reklama

Související témata:

Načítám