Hlavní obsah

Do nového roku zdravěji? Vykročte společně s ČPZP

Foto: dreamstime.com

K nejčastějším novoročním předsevzetím patří snaha zhubnout, začít pravidelně sportovat a skoncovat s kouřenímFoto: dreamstime.com

Předsevzetí ohledně zdravého životního stylu patří k nejčastějším, která si lidé na Nový rok dávají. S plněním pomohou příspěvky pojišťovny.

Článek

Zhubnu, začnu pravidelně sportovat, přestanu kouřit. To jsou jen některá z novoročních předsevzetí, která ke konci roku a na jeho začátku mnoho lidí zařazuje do svého plánu na změnu životního stylu. Toto přelomové období zkrátka vybízí ke stanovení nových plánů. Ať už chcete zapracovat na sobě, nebo je vaším záměrem do úpravy režimu zapojit i celou rodinu, s dosahováním vytyčených cílů pomohou preventivní programy České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP).

Začnu se pravidelně hýbat

Zhubnout nějaké to kilo po vánočním a silvestrovském hodování si přeje řada z nás. Abychom se ve zdraví a v kondici udrželi i v průběhu celého roku, je mimo jiné potřeba zaměřit se na pravidelný pohyb. Přitom stačí málo, vyměnit výtah za chůzi po schodech, vystoupit o zastávku dřív a zbytek cesty dojít pěšky, zapsat se do pravidelných hodin některého ze sportovních zařízení. „I v příštím roce plánujeme podporovat naše klienty v pravidelném pohybu. Příspěvek až 700 Kč mohou ženy a muži od 19 let využít na permanentku na pravidelné sportovní aktivity. Pro naše menší klienty do 10 let zůstává nadále v nabídce program Organizované plavecké kurzy s čerpáním až 1 000 Kč,“ přibližuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Foto: thinkstock.com

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna podporuje své klienty v pravidelném pohybu, na permanentku přispívá částkou až 700 Kč Foto: thinkstock.com

Zaměřím se i na stravování

Ruku v ruce s pravidelným pohybem by měla jít při hubnutí i úprava stravovacích návyků. Základním pravidlem, které musíme dodržovat pro snížení hmotnosti, je méně jíst a cvičit. Chceme-li zhubnout, musíme snížit energetický příjem na maximálně 6 000 kilojoulů za den. Samozřejmě se jedná o individuální záležitost, na kterou má mimo jiné vliv věk, pohlaví a množství pohybové aktivity atd.

Foto: thinkstock.com

Pokud chceme zhubnout, musíme se nejen více hýbat, ale také snížit energetický příjem na 3 000 až 6 000 kilojoulů za denFoto: thinkstock.com

Udělám už konečně něco s tím kouřením

Téměř každý čtvrtý Čech kouří. Přitom negativní vliv kouření na zdraví samotného kuřáka, ale i jeho okolí potvrzují jak odborníci, tak vědecké studie. Oslavte proto příchod nového roku bez tohoto zlozvyku a zbavte se cigarety již napořád. „Našim klientům starším 18 let, kteří by rádi skoncovali se svou závislostí na nikotinu, přispějeme částkou až 2 000 Kč ročně. Ta se vztahuje na nákup volně prodejných léčivých a podpůrných přípravků zakoupených v lékárně, ale i léčiva na odvykání kouření,“ uzavírá Elenka Mazurová.

Načítám