Hlavní obsah

Domácí smažené koblihy s vanilkovým krémem

Hodnocení:
(32)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
vysoká

Dobrá kobliha je poklad k nezaplacení, v těch za 5 korun z obchodu ale takovou hodnotu nehledejte. Pokud si je chcete užít opravdu dosytosti, usmažte si je doma. Je to pracnější než dojít do samoobsluhy, výsledek ale rozhodně stojí za to!

Ingredience pro:
10 koblih
Na těsto
  • 20 g droždí
  • 120 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka mleté skořice
  • 50 g měkkého másla
  • hladká mouka na podsypávání
Na krém
  • 340 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 2 lžíce másla
Na smažení a k podávání
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte přes síto hladkou mouku a přidejte všechno koření. Měkké máslo vyšlehejte se zbylým cukrem dohladka a nakonec i žloutek o pokojové teplotě (studený žloutek by máslo srazil). Vmíchejte střídavě mouku s kořením, mléko a kvásek a vypracujte měkké, pružné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Krok 2: Mezitím připravte krém. Připravte si vodní lázeň: Do většího hrnce nalijte na dno asi 3 cm vody a na něj dejte menší kastrůlek nebo třeba nerezovou misku  dno se ale nesmí dotýkat vody ve spodní nádobě. Do horního kastrůlku nalijte asi polovinu mléka a přidejte cukr a vanilkový cukr a zahřívejte, cukry se zatím rozpustí. Mezitím zbylé mléko prošlehejte se škrobem, žloutky a mletou vanilkou. Směs opatrně za stálého míchání metličkou všlehejte do sladkého mléka nad vodní lázní. Za stálého míchání vařte až do zhoustnutí. Odstavte z plotny a vmíchejte studené máslo. Za častého promíchání nechte vychladnout, případně překryjte potravinářskou fólií  bez toho se vám na krému udělá nežádoucí škraloup.

Krok 3: Nakynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama pořádně propracujte. Těsto rozdělte na 5060 g velké kousky a z těch v dlaních tvarujte kuličky. Ty nechte pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout.

Krok 4: V hrnci s poklicí rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje, pokud máte teploměr, teplota by měla být kolem 180 °C. Do něj klaďte koblihy, přikryjte poklicí a smažte asi 3 minuty dozlatova (díky poklici se lépe nafouknou). Pak koblihy otočte a už klidně bez poklice smažte ještě 2 minuty. Vkládání i otáčení musí proběhnout co nejrychleji, aby se minimalizovaly rozdíly v propečení první a poslední vložené koblihy. Nechte je okapat na mřížce. Vychladlé koblihy nařízněte a naplňte je pomocí cukrářského sáčku vanilkovým krémem. Podávejte pocukrované moučkovým cukrem.

Zkusíte kynuté těsto, nebo se ho stále bojíte?

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 11. 2018

Reklama

Sdílejte článek