Hlavní obsah
3,1
(131)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Taky když cítíte vůni čerstvých koblih linoucí se z pekařství, nemůžete odolat? Máme pro vás jednoduchý recept na skvělé domácí koblihy. Zvládnete je i vy, a děti vás za ně budou milovat dvojnásob!

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
35 porcí
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 5 ks žloutků
  • 2 lžíce rumu
Na podsypání
  • 1 hrst hladké mouky
Náplň
  • 150 g marmelády
Na smažení
  • 1 l oleje
  • 1 kousek mrkve
Na posypání
  • 1 hrnek cukru moučka
Článek

Postup

01.

Hladkou mouku prosejte přes síto do mísy, aby byla nadýchanější, a uprostřed udělejte hluboký důlek. Do toho nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.

02.

Cukr, máslo a žloutky vyšlehejte do hladké vysoké pěny, tu pak spolu s rumem a zbytkem mléka přidejte k mouce s kváskem a vypracujte pevné a pružné těsto. Podle savosti mouky možná budete potřebovat trochu mléka navíc, těsto by ale mělo být krásně hladké a na povrchu nelepivé – tak poznáte tu správnou konzistenci. Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Hotové těsto ještě jednou propracujte a rozválejte na placku silnou asi 1,5 cm. Kruhovou formičkou vykrájejte kolečka, která smažte z obou stran v rozpáleném oleji dorůžova. Do toho nezapomeňte dát kousek syrové mrkve, která pomáhá zpomalit jeho přepalování.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Hotové koblihy nechte chvíli zchladnout a plňte je pomocí nástavce na plnění koblih cukrářskou zdobičkou. V případě, že ji nemáte, naplňte koblihy ještě před smažením.

Související témata:

Načítám