Hlavní obsah

Domácí sulc s vepřovým masem

Hodnocení:
(59)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
4 hodiny 30 minut
Náročnost
střední

S receptem na domácí sulc neboli huspeninu je to jako s receptem na svíčkovou. Neexistuje jediná správná verze. Někdo ho má rád pevný, s rozemletým masem i kůžemi, někdo nedá dopustit na verzi se zeleninou. Viděla jsem varianty s vařeným vejcem i kyselou okurkou... Já ho mám ráda jemný a čirý, plný libových kousků vepřového masa.

Ingredience pro:
12 porcí
Na sulc
  • 3 vepřové nožky
  • 2 vepřová kolena
  • 500 g vepřové plece
  • 1 cibule žlutá
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 5 stroužků česneku
  • 6 kuliček pepře černého celého
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce soli
K podávání
  • 2 cibule
  • 4 lžičky octa
  • 1 lžička pepře černého mletého
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 1 bochník chleba
Článek

Postup

Krok 1: Vepřové nožičky a kolena řádně omyjte a očistěte, přelijte vařící vodou a ještě dočistěte. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno - podle velikosti hrnce by mělo stačit 3 až 3,5 litru. Dejte vařit a těsně před bodem varu stáhněte plamen na minimum.

Krok 2: Malým sítkem posbírejte všechnu pěnu a šum z povrchu. Vodu osolte, přidejte koření a velmi zvolna vařte asi tři hodiny. Vařečkou se občas přesvědčte, jestli se maso nepřichytilo ke dnu, postupujte ale opatrně, aby se vývar zbytečně nekalil.

Krok 3: Po třech hodinách přidejte očištěnou kořenovou zeleninu (máte-li velký celer, stačí čtvrtina), cibuli, oloupané stroužky česneku a vepřovou plec. Velmi pomalu vařte ještě asi hodinu a půl, před koncem varu přidejte ocet.

Krok 4: Odstavte z plamene a nechte zchladnout. Vyberte maso a zeleninu (pozor, maso už je velmi měkké a bude se rozpadat) a vývar přeceďte přes husté síto. Oberte z kostí libové maso a rozdělte ho na kousky velikosti sousta. Chcete-li do sulcu použít mrkev, nakrájejte ji.

Krok 5: Připravte si misky (v malých a průhledných vypadá sulc elegantně) nebo pekáč jako od babičky a použít můžete i formu na biskupský chlebíček. Do nádob rozdělte kousky masa a případně mrkve a naběračkou opatrně zalijte vývarem. Dejte chladit alespoň na šest hodin.

Krok 6: Když chcete servírovat sulc vyklopený z misky, na krátký okamžik ponořte dno nádoby do teplé vody – stačí opravdu chvilička. Podávejte ho s cibulí nakrájenou na kolečka a zakápnutou octem, čerstvě mletým pepřem a dobrým chlebem. Já si vždy posypu pořádnou hrstí zelené petrželky.

A jak se sulc dělá u vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama