Hlavní obsah

Masopustní hodování: Dejte si pečená kolena nebo smažené koblížky

Foto: Eva Malúšová

Masopust vrcholí! Užijte si hostinu plnou smažených koblih, křehkého pečiva a šťavnatého masa

Novoroční předsevzetí jsou ta tam a posledním hřebíčkem do rakve diety je blížící se masopustní hodování. Jestli už máte také chuť na něco pořádného, slavte s námi a dopřejte si tradiční českou hostinu!

Článek

Protože jste celý leden jistě poctivě drželi dietu a určitě se chystáte i na čtyřicetidenní půst před Velikonocemi :-), zasloužíte si v únoru také trochu kaloricky zahřešit. Nejlepší dobou na to je masopust, který příští týden vrcholí Tučným čtvrtkem. A Tučný se nejmenuje jen tak pro nic za nic – tradičně se podávají smažené koblihy, křupavé boží milosti, zabijačkové pochoutky (třeba domácí tlačenka) a pečená masa. Jelikož se vše hojně zalévá pivem, na pivu jsme připravili i vepřová kolena (ale nic nezkazíte také dostupnějšími ocásky). Tak pojďme slavit!

Pečené morkové kosti

Potřebujete: 1 kg nařezaných morkových kostí, 2 šalotky, 4 stroužky česneku, 2 hrsti petržele, sůl, pepř, olivový olej, citron, pečivo k podávání

Foto: Eva Malúšová

Hodujeme... až do morku kostí! Upečený morek snadno namažete na topinky, pak už stačí jen osvěžit petrželovým salátkem a lehce osolit

Postup: Kosti pořádně omyjte a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte nastojato asi 20 minut, aby morek změkl, ale úplně se nerozpustil a nevytekl. Mezitím smíchejte nasekané cibulky a petržel, prolisovaný česnek, sůl a pepř s olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Pečivo nasucho opečte na pánvi nebo v toustovači. Morek mažte na připravené topinky a doplňte petrželovým salátkem.

Tip: Den předem kosti namočte do studené vody, aby se zbavily zbytků krve. Vyjedené pak použijte do vývaru.

Foto: Eva Malúšová

V únoru si dopřejte a náležitě oslavte masopust!

Koleno pečené na pivu a medu s petrželovým pyré

Na 4 porce potřebujete: 2 vepřová kolena, 3 cibule, 500 ml černého piva, 8 stroužků česneku, ½ lžičky drceného kmínu, 2 lžíce medu, sůl

Na pyré: 4 větší kořenové petržele, 1 mrkev, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 150 ml smetany ke šlehání

Foto: Eva Malúšová

Voňavá pečeně na medu a pivě díky pomalému pečení doslova odpadává od kosti

Postup: Kolena omyjte a kůži z obou stran nařízněte do mřížky, aby se lépe propekla a marináda se dostala i k masu. Pekáč nebo velký hrnec vyložte proužky cibule, osolte, do kůže vetřete směs prolisovaného česneku, kmínu, medu a lžičky soli a kolena položte na cibuli. Podlejte pivem, zaklopte a pečte při 180 °C 2,5 až 3 hodiny doměkka. Maso občas přelejte vypečenou šťávou. Na závěr pečení odklopte a dopečte dokřupava.

Mezitím, co se maso peče, si připravte pyré. Petržel i mrkev oloupejte, nakrájejte na špalíčky o délce asi 3 cm, pokapejte olejem a dejte na 45 minut péct. Poté je přendejte do hlubší mísy, dochuťte solí, pepřem, přilejte smetanu a vše společně rozmixujte v jemné pyré.

Podávejte s petrželovým pyré nebo jen tak s čerstvým chlebem, kysaným zelím, hořčicí, křenema samozřejmě dobře vychlazeným pivem.

Tip: Abyste zkrátili čas pečení, koleno nejdřív hodinu povařte s kořenovou zeleninou, bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Vznikne vám tak i výborná polévka, jen ji doporučuji nechat vychladnout a sebrat z ní přebytečný tuk.

Sváteční koblížky

Na 15 koblížků potřebujete:330 g hladké mouky, 20 g hrubé mouky, 30 g rozpuštěného másla, lžíci cukru krupice, 2 žloutky, 25 g čerstvého droždí, sůl, sáček vanilkového cukru, lžičku rumu, 200 ml mléka, 100 g marmelády, asi 500 ml oleje na smažení, moučkový cukr na posypání

Foto: Eva Malúšová

Vláčné domácí koblížky se s těmi kupovanými nedají srovnat

Postup: Polovinu vlažného mléka (mělo by mít okolo 30 stupňů) v hrníčku smíchejte s cukrem, rozdrobte do něj kvasnice, mícháním je rozpusťte a nechte vyběhnout kvásek. Mezitím do mísy navažte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, přidejte špetku soli, rum i vanilkový cukr. Kvásek vlejte do mísy, doplňte zbytek mléka a hnětačem vypracujte hladké těsto. Posypte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

Pomoučněte pracovní desku a těsto nožem rozdělte na 15 stejných dílů. Každý v dlaních mírně roztáhněte do placičky, snažte se ale z těsta nevymačkat všechny bublinky, opravdu ho spíše natahujte. Do středu každé placičky pak umístěte trochu marmelády a zabalte do měšce. Spoje dobře prsty upevněte, koblihu otočte a v dlaních ještě koulením vyhlaďte. Pokládejte je na pracovní plochu spojem dolů. Když máte hotovo, přikryjte je utěrkou, aby neosychaly, a nechte ještě asi 20 minut kynout.

Mezitím rozpalte v hluboké pánvi s víkem olej. Koblížky smažte zhruba po třech minutách z obou stran. Vyplatí se používat pokličku, která vytvoří mírně vlhké prostředí a koblížky tak ještě více vyběhnou. Po usmažení je osušte kuchyňskými utěrkami, pocukrujte a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Překvapte doma mísou čerstvě usmažených a pocukrovaných koblih, rodina vám padne k nohám!

Tip:Pro vykrajování koblih samozřejmě můžete použít klasický způsob, kdy se k sobě přitlačují dvě kolečka. Pokud zvolíte tento, tedy balení do měšce, nemusíte se bát, že by vám náplň z koblih při smažení vytekla a spálila se.

Boží milosti

Potřebujete: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g cukru krupice, ¼ lžičky soli, 2 lžíce bílého vína, 2 žloutky, kůru z 1 citronu, 4 lžíce smetany (na vaření nebo zakysané), hladkou mouku na vyválení, tuk na smažení (sádlo, máslo nebo řepkový olej), moučkový cukr na obalení

Foto: Eva Malúšová

Křehounké boží milosti k masopustu patří stejně jako smažené koblihy

Postup: Mouku, máslo, cukr, sůl, víno, žloutky a citronovou kůru propracujte a za stálého hnětení (nejlépe v kuchyňském robotu) přidejte tolik smetany, aby vám vzniklo hladké těsto. Propracovávejte tak dlouho, až se na těstě začnou objevovat bublinky. Poté na pomoučeném vále vyválejte co nejtenčí plát, ze kterého vykrajujte obdélníčky nebo trojúhelníčky, které ještě uprostřed rádýlkem několikrát nařízněte. Smažte v rozpáleném tuku dorůžova, nechte odkapat na papírové utěrce a poté obalujte v moučkovém cukru.

Tip: Do cukru přidejte skořici nebo vanilku a k cukroví podávejte marmeládu.

Foto: Eva Malúšová

Cukroví doplňte domácí zavařeninou a podávejte klidně ještě teplé

Dodržujete nějaké masopustní zvyky? Nebo alespoň ty stravovací :-)?

ynezorPumanzeSaNyknalC