Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těstoviny vložte do mísy a rukama je propracovávejte, dokud nevznikne pevné těsto, které drží při sobě a nedrobí se. Bude vám to trvat třeba i pět minut. Pak rozdělte těsto na polovinu a na lehce pomoučněném vále ho rozválejte na plát vysoký asi 4 milimetry. Těsto přeložte, zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu v lednici odpočinout.
Foto: Jakub Jurdič
02.
Po uplynutí času je třeba těsto ještě vyválet na výšku asi 0,5-1 mm. Skvělým pomocníkem je v tuto chvíli strojek na těstoviny, který vám pomůže těsto souměrně vyválet a také třeba i rovnou nakrájet na tagliatelle. Pokud ho nemáte, vystačíte si samozřejmě s nožem (případně rádýlkem) a válečkem. Tagliatelle už jen rozprostřete po pomoučněném plechu a máte hotovo. Aby neosychaly, můžete je přikrýt potravinovou folií.
Foto: Jakub Jurdič
03.
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. „Vyplatí se vedle do pánve dát trochu oleje s vodou a těstoviny ve směsi po uvaření obalit. Budou mít ještě lepší chuť,“ přidává tip Jan Punčochář.
Foto: Jakub Jurdič
04.
Těstoviny vařte asi minutu, obalte je ve směsi v pánvi a naplňte jimi čerstvé očištěné kalamáry. Párátkem můžete ke zbytku přichytit i dříve odříznutou vrchní část (tak, jak vidíte na fotkách).
Foto: Jakub Jurdič
05.
Na pánvi teď už jen rozpalte olej a opečte na něm kalamáry, cherry rajčátka a olivy, trvá to asi 4 minuty. Doplňte bazalku, zamíchejte a může se podávat!
Foto: Jakub Jurdič