Hlavní obsah

Domácí úkoly - nutné zlo?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Některé školy domácí úkoly nevyžadujíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Možná to také znáte: dostat vašeho prvňáčka k domácímu úkolu je boj kdo s koho. Nejprve je unavený ze školy, pak by si chtěl chvíli hrát - a najednou je téměř čas na večeři a na to jít spát. Vypěstovat v dítěti návyk, že úkoly se zkrátka dělat musí, není vůbec jednoduché.

Článek

Ani dětští psychologové nemají na domácí úkoly jednoznačný názor. „Je žádoucí upevňovat mnohé získané dovednosti tak, aby došlo k jejich automatizaci. Na to škola nemá čas, takže to bez domácí práce takřka není možné. Na druhou stranu učení patří do školy. Ve volném čase by se dítě mělo věnovat jiným aktivitám, které škola příliš nerozvíjí, sportem a kulturou počínaje a povídáním s kamarády konče," říká dětský psycholog Václav Mertin.

A existují i školy, které se bez povinných domácích úkolů obejdou. Ředitelka pražské Školy hrou Iva Málková například před časem poznamenala, že v její škole jsou od třetí třídy úkoly pouze dobrovolné. V takovém případě se ale učitelé musí hodně snažit, aby připravili takové zadání, které žáky k domácí práci přitáhne. Málková však zároveň přiznává, že v první a druhé třídě se ani její škola bez povinných úkolů neobejde. Málo platné, psaní a čtení se procvičovat musí.

Ne víc než půl hodiny

Praktická otázka zní: kolik času by měl žák prvního stupně nad úkoly strávit. Pro radu pojďme opět k odborníkovi. Václav Mertin předesílá, že konkrétní jednoznačná odpověď neexistuje, soudí však, že v první třídě nemá čas strávený nad domácím úkolem přesáhnout čtvrt hodiny, ve druhé a ve třetí by mělo stačit dvacet minut.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro někoho nejsou domácí úkoly zátěžíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zdá se vám, že je vaše dítě úkoly přetěžováno? A není náhodou chyba na vaší straně? Nenecháváte je v touze po perfektním výkonu vypracovávat úkol nanečisto? Především v první třídě při procvičování psaní lepšího výsledku nedocílíte. Naopak, ruka malého žáčka se rychle unaví a písmo bude horší a horší.

Pokud váš potomek tráví nad úkoly až dvě hodiny, je dobré poptat se ostatních rodičů. Když bude takových nešťastníků ve třídě víc, promluvte si s učitelem.

A ještě jedna poznámka na konec. Domácí úkoly by učitel neměl známkovat a v žádném případě by jejich výsledky neměl zahrnovat do výsledné známky na vysvědčení. Domácí práce nemá být pomůckou hodnocení dítěte, ale pouze k procvičení látky a upevnění pracovních návyků.

Reklama

Načítám