Léto a zeleninové saláty patří k sobě. Čas od času si některý připraví asi každý z vás. Aby vám lépe chutnaly, a hlavně neztratily nic z vitaminů, je potřeba správně je nejen připravit, ale i servírovat.
Článek
Čerstvé saláty jsou životabudičem, díky kterému můžete tělu dopomoci k lepšímu využívání energie. Důkazem trendu zdravého životního stylu je rozmach farmářských trhů a také domácího zahradničení, ať už se jedná o zeleninovou zahrádku nebo pěstování bylinek na balkoně.
A když už zeleninu máte, přichází chvíle, kdy je třeba saláty hezky naservírovat!
Mísy nejen k servírování
Na kvalitě používaného nádobí do značné míry závisí i schopnost čerstvé zeleniny uchovat si maximum svěžesti, a především cenných vitaminů. Nejlépe se v tomto směru osvědčilo sklo nebo keramika – skvěle se myjí, jsou netečné vůči pachům i zabarvení šťávou. Efektní dřevěné mísy se hodí spíš jen na listové saláty s minimem dresinku. Poslední alternativou jsou plasty. Ty moderní snesou i extrémní teploty.
Nejen ozdoba stolu
Aby zelenina chutnala co možná nejlépe, je potřeba ji dochutit. K tomu se nejčastěji používá jen vinný ocet a olivový olej. Ale protože především listové saláty velice rychle ztrácejí křehkost, doporučují kuchaři dochucování až těsně před konzumací. Proto se na stůl staví nádobky na ocet a olej. Zde je prostor pro kreativitu, protože tyto drobné a praktické předměty mohou být i zajímavým výtvarným doplňkem.
Pár kapek citronu stačí
Pokud se vám chuť vinného nebo balsamicového octa zdá být moc výrazná, zkuste dochutit salát čerstvou šťávou z citronu. Z ovoce vám ji pomohou vymačkat nejrůznější lisy a vychytávky.
Pro milovníky dresinků
Poněkud složitější na přípravu jsou dochucovací dresinky. Receptů je nepočítaně. Můžete si koupit některý z hotových, ale čerstvý je přece jenom nejlepší.
Nádobka na jejich přípravu bývá opatřena vnitřním mechanismem (většinou sítkem nebo spirálou), který pomáhá ingredience dokonale promíchat a připravit lehkou emulzi. Slouží většinou i jako konvička pro přímé zalévání dresinkem na stole.
Pohodlné servírování
Přenést salát z velké mísy na talíř nebo do mističky může být problém. Většinou velké kusy zeleniny běžnou lžící nebo vidličkou nenaberete. Proto se vyplatí pořídit si speciální překládací příbor, což je většinou velká, mělká lžíce a speciálně upravená plochá vidlička – obojí s dostatečně dlouhou rukojetí. Překládací příbory občas bývají součástí velkého salátového setu zahrnujícího i mísu a misky, vše v jednotném designu.
Krájecí prkénko – hlavně praktické
Poslední ale ne nedůležitou pomůckou je krájecí prkénko. Není vhodné používat prkénka, na kterých například krájíte maso nebo čistíte ryby. Jednak hrozí přenos bakterií a potom je tu záležitost pachu. Zelenina velice rychle absorbuje nežádoucí vůně a salát ztrácí na přitažlivosti.
Zkuste si pořídit prkénko určené výhradně na zeleninu. „Abyste tělu ulevili od sladkého a tučného, perfektní variantou je nakrájená zelenina na hranolky – vhodná je okurka, paprika, mrkev, řapíkatý celer,“ říká RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.
Jak jste na tom vy? Máte rádi letní zeleninové saláty? A v čem je servírujete?