Hlavní obsah

Domácí výroba salátů: Sáhněte po dokonalých mísách a vychytávkách

Foto: Profimedia

Dopřejte si pro servírování salátu krásné propriety!

Léto a zeleninové saláty patří k sobě. Čas od času si některý připraví asi každý z vás. Aby vám lépe chutnaly, a hlavně neztratily nic z vitaminů, je potřeba správně je nejen připravit, ale i servírovat.

Článek

Čerstvé saláty jsou životabudičem, díky kterému můžete tělu dopomoci k lepšímu využívání energie. Důkazem trendu zdravého životního stylu je rozmach farmářských trhů a také domácího zahradničení, ať už se jedná o zeleninovou zahrádku nebo pěstování bylinek na balkoně.

A když už zeleninu máte, přichází chvíle, kdy je třeba saláty hezky naservírovat!

Mísy nejen k servírování

Na kvalitě používaného nádobí do značné míry závisí i schopnost čerstvé zeleniny uchovat si maximum svěžesti, a především cenných vitaminů. Nejlépe se v tomto směru osvědčilo sklo nebo keramika – skvěle se myjí, jsou netečné vůči pachům i zabarvení šťávou. Efektní dřevěné mísy se hodí spíš jen na listové saláty s minimem dresinku. Poslední alternativou jsou plasty. Ty moderní snesou i extrémní teploty.

Foto: Tchibo

Mísa z odolného plastu ve vzhledu kvalitního skla má víko se silikonovým těsněním, díky němuž pokrmy zůstanou déle čerstvé a snadno se přenášejí. Cena je 299 Kč

Foto: Designor

Pokud máte rádi orientální styl, zamilujete si keramické misky Magisso (design Simon Stevens) o objemu 2,5 l nebo 1 l. Před použitím je dobré misky namočit ve studené vodě – udrží potraviny déle chladné. Cena menší misky je 990 Kč a větší stojí 1699 Kč

Foto: Nordic Day

Exkluzivní velká mísa nepravidelných tvarů díky originálnímu designu vynikne na jídelním stole. Cena je 2744 Kč

Foto: Bella Rose

Velká salátová mísa Grey Morocco s ručně malovaným marockým vzorkem šedé barvy bude skvělým doplňkem do vaší letní kuchyně. Cena je 954 Kč

Foto: Dedra

Z tvrdého ekologického materiálu odolného vůči teplotám od -20 °C až do 120 °C je vyrobena mísa XXL. Plast odolává skvrnám a zápachu, skvěle se proto hodí právě pro přípravu zeleninových salátů. Cena je 299 Kč

Nejen ozdoba stolu

Aby zelenina chutnala co možná nejlépe, je potřeba ji dochutit. K tomu se nejčastěji používá jen vinný ocet a olivový olej. Ale protože především listové saláty velice rychle ztrácejí křehkost, doporučují kuchaři dochucování až těsně před konzumací. Proto se na stůl staví nádobky na ocet a olej. Zde je prostor pro kreativitu, protože tyto drobné a praktické předměty mohou být i zajímavým výtvarným doplňkem.

Foto: Blomus

Jednoduché karafy na ocet a olej by neměly chybět při servírování zeleninových salátů. Sada dvou 150ml nádobek kombinuje sklo s nerezem a stojí 829 Kč

Foto: Fler

Na foto (zleva): Chcete něco originálního? Pořiďte si ručně vyráběnou stolní soupravu dochucovadel nazvanou Posvátný strom (objem nádobek asi 500 ml) za 799 Kč anebo nádobku „dva v jednom" Křivule (objem asi 270 ml a 100 ml) za 279 Kč. Obojí je dílem výtvarnice Pavly Mikové

Foto: Fiskars

Díky nádobce s pevným uzávěrem můžete rovnoměrně promíchat koření s dalšími ingrediencemi, a vytvořit tak prvotřídní dresink. Nádobka je z čirého skla, takže po sejmutí uzávěru bude vypadat dobře i na slavnostně prostřeném stole. Cena je 409 Kč

Foto: Tescoma

Nádobka na ocet Vitamino (objem 500 ml) je vyrobena z prvotřídního borosilikátového skla, nálevka je ze silikonu a víčko z odolného plastu. Cena 199 Kč

Pár kapek citronu stačí

Pokud se vám chuť vinného nebo balsamicového octa zdá být moc výrazná, zkuste dochutit salát čerstvou šťávou z citronu. Z ovoce vám ji pomohou vymačkat nejrůznější lisy a vychytávky.

Foto: Designor

Nerezový odšťavňovač Magisso (design Simon Stevens) je ekologický a snadno se udržuje v čistotě. Cena je 990 Kč

Foto: Bella rose

Stylový dřevěný lis na citrony z tvrdého bukového dřeva skvěle padne do ruky. Cena je 169 Kč

Foto: Potten&Pannen

Praktický a vtipný je pomocník pro dochucování pokrmů a koktejlů Lékué Citrus. Díky němu si vyrobíte praktický mechanický sprej z čerstvého citronu i jiných citrusových plodů. Cena je 375 Kč

Pro milovníky dresinků

Poněkud složitější na přípravu jsou dochucovací dresinky. Receptů je nepočítaně. Můžete si koupit některý z hotových, ale čerstvý je přece jenom nejlepší.

Nádobka na jejich přípravu bývá opatřena vnitřním mechanismem (většinou sítkem nebo spirálou), který pomáhá ingredience dokonale promíchat a připravit lehkou emulzi. Slouží většinou i jako konvička pro přímé zalévání dresinkem na stole.

Foto: Tescoma

Univerzální šejkr Presto (objem 500 ml) je vynikající pro rychlou přípravu a podávání čerstvých salátových dresinků. Univerzální sítko umožňuje dokonalé promíchání a provzdušnění ingrediencí. Cena je 229 Kč

Foto: Potten&Pannen

Milujete dresinky? Možná oceníte praktickou a elegantní nádobu na jejich přípravu Chefn´. Spirála uvnitř nádoby zaručí rovnoměrné promísení surovin. Cena je 513 Kč

Pohodlné servírování

Přenést salát z velké mísy na talíř nebo do mističky může být problém. Většinou velké kusy zeleniny běžnou lžící nebo vidličkou nenaberete. Proto se vyplatí pořídit si speciální překládací příbor, což je většinou velká, mělká lžíce a speciálně upravená plochá vidlička – obojí s dostatečně dlouhou rukojetí. Překládací příbory občas bývají součástí velkého salátového setu zahrnujícího i mísu a misky, vše v jednotném designu.

Foto: XD Design

Sada na salát Tulip Green je nejen praktická, ale také krásná. Bude ozdobou každého jídelního stylu. V sadě najdete salátový příbor a stojánek, který slouží i jako láhev pro ocet nebo olej. Cena je 499 Kč

Foto: Nordic Day

Nádherný set na servírování a přípravu salátů vyrobený z buvolího rohu Buffalo s krásně vyhlazeným a lesklým povrchem v elegantní černo bílé kombinaci. Stojí 499 Kč

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Servírovací příbor z bukového dřeva Rötr za 29 Kč prodává Ikea, salátový příbor Artesano Original Villeroy & Boch je za 540 Kč a set Bamboo Black za 444 Kč nabízí Nordic Day

Krájecí prkénko – hlavně praktické

Poslední ale ne nedůležitou pomůckou je krájecí prkénko. Není vhodné používat prkénka, na kterých například krájíte maso nebo čistíte ryby. Jednak hrozí přenos bakterií a potom je tu záležitost pachu. Zelenina velice rychle absorbuje nežádoucí vůně a salát ztrácí na přitažlivosti.

Zkuste si pořídit prkénko určené výhradně na zeleninu. „Abyste tělu ulevili od sladkého a tučného, perfektní variantou je nakrájená zelenina na hranolky – vhodná je okurka, paprika, mrkev, řapíkatý celer,“ říká RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

Foto: Potten&Pannen

Pro zachování vitaminů v zelenině je důležitá šetrná příprava a kvalita všech používaných materiálů. Dřevo je díky své neutrálnosti jedno z nejvhodnějších. Masivní prkénko Boss Blocks stojí podle velikosti kolem 2000 Kč

Foto: Dedra

Nakrájené potraviny snadno přesypete do mísy díky možnosti ohnout prkénko v prolisech. Cena je 129 Kč

Foto: Bonami

A jako vtipnou tečku na závěr vám představíme „zahradnickou" sadu na salát Fun Garden. Kdo si rád hraje a ocení nadsázku, toho určitě dostane. Stojí 299 Kč

Jak jste na tom vy? Máte rádi letní zeleninové saláty? A v čem je servírujete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama