Hlavní obsah

Domácnost bez fleků: jak na to?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odložte chemii a vyzkoušejte naše radyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Dokonalá čistota - to je to, co očekáváme od superúčinných čisticích prostředků, pracích prášků i univerzálních čistidel z drogerií. Ale jsou situace, kdy nic nepomáhá a nám nezbývá, než sáhnout k osvědčeným prostředkům, které znaly už naše babičky. Které to jsou?

Článek

Sůl, ocet, citronová šťáva... to jsou jen některé z léty prověřených „čisticích" prostředků, které používáme, když ty uměle vyrobené selžou. I když tyto přípravky stále bereme jen jako určitou náhradu, v mnoha domácnostech stále častěji slouží i k běžnému úklidu a nahrazují ty kupované. Na rozdíl od nich si totiž můžeme být jistí, že zbytečně nezamořujeme svůj byt chemií a neškodíme svému zdraví.

Navíc si prakticky vždycky poradí s velmi odolnými fleky, na které jsou ostatní prostředky krátké. Zde je výčet těch, se kterými bojujeme nejčastěji.

Krev

Krví zašpiněné věci namočíme do studené vody, do které přidáme sůl.

Rez

Také na rez platí sůl, na zašpiněné místo ji nasypeme a necháme působit. Pak propláchneme a v případě potřeby postup zopakujeme.

Make-up

Skvrnu nejprve namočíme do studené vody a pak naneseme prací gel. Prádlo následně vypereme.

Foto: persalts.com

Na červené víno vezměte bíléFoto: persalts.com

Mastné fleky

Na ně použijeme kypřicí prášek do pečiva. Smícháme ho s trochou vody, čímž vznikne pasta, kterou necháme na zašpiněném místě působit. Po určité době látku propláchneme, pokud není výsledek dle očekávání, celý proces znova zopakujeme.

Parfém

Na nevzhledné žluté fleky na oblečení, které způsobují některé parfémy, platí čistý alkohol. Aplikujeme ho chomáčkem vaty nebo tamponem na savém podkladu. Pozor u málo odolných barev, například u hedvábí.

Červené víno

Na rozlité červené se osvědčilo bílé víno. Povrch nejprve vysajeme ubrouskem, pak položíme pod skvrnu čistý ubrousek, nalijeme víno bílé, necháme působit a propláchneme vlažnou vodou.

Krém na boty

Látku nejprve vložíme mezi dva savé papíry nebo kuchyňské utěrky a maximum krému odsajeme. Pak místo ošetříme tamponem namočeným do benzinového čističe skvrn. A vypereme.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kde jsou děti, není o skvrny nouzeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tráva

Oblečení zašpiněné od zelené trávy, pokud na něj přijdeme brzy, stačí pokapat citronovou šťávou. Jsou-li už skvrny zaschlé, namočíme látku nejprve do kyselého mléka, necháme působit a potom normálně vypereme.

Ovoce

Na věci pokapané ovocnou šťávou platí koupel v podmáslí s troškou citronové šťávy. Zkusit také můžeme polít místo minerální vodou.

Špenát

Flek od špenátu potřeme syrovým bramborem, necháme působit a poté vypereme v mýdlové vodě.

Smola

Měli jsme smůlu a nalepila se na nás v lese smola? Pak oblečení dáme nejprve do chladničky nebo potíráme kostkou ledu. Když smola ztuhne, pokusíme se ji seškrábat nožem. Místo potom dočistíme pomocí čistého alkoholu. Pomůže i líh nebo terpentýnový olej.

Reklama

Načítám