Hlavní obsah

Donuťte muže chopit se krému!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mladí muži se už nestydí pečovat o pleťFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Doba, kdy měl správný chlap smrdět, je naštěstí nenávratně pryč. Dnešní muži o sebe více dbají, deodorant a parfém jsou samozřejmostí, hrstka odvážných vkročí i do kosmetického salonu. Mnoho pánů se ovšem bojí, že budou působit zženštile a místo nákupu vlastní kosmetické péče tak vykrádají naše zásoby.

Článek

Dlouho se říkalo, že mužská a ženská pleť se diametrálně liší. Nyní se ukazuje, že tak odlišné zase nejsou. Jejich pokožka bývá mastnější a odolnější, ale základ pánských řad je de facto podobný těm našim. Proto by muži měli vybírat přípravky výhradně podle typu své pleti. Nakupovat nemusí jen speciální péče pro muže, lékárenská kosmetika je nejen účinná, ale také bývá bez parfemace a je tak v podstatě unisexová.

Právě vůně je jedním z důvodů, proč kosmetické giganty produkují různé pánské řady. Krémy pro ženy mívají svou vůni a ta není pro pány zrovna ta pravá. Proto raději sáhnou po přípravku, který je určený přímo jim, voní podobně jako jejich parfémy a navíc mají elegantnější balení v tmavších barvách.

Přelstěte ho!

Pokud se váš přítel nebo manžel kosmetice vzpírá, zkuste mu vysvětlit, že tak jako zbytek těla čistí sprchovým gelem (pokud se nemyje, bude tato konverzace zbytečná), musí vycídit i pleť. Péče mnoha mužů končí tím, že si ráno opláchnout obličej vodou. To ale opravdu nestačí, a protože klasické mýdlo je pro tvář naprosto nevhodné, podstrčte mu jemnější gel, který si může nechat na vaně nebo umyvadle a bude ho mít stále po ruce.

Foto: archiv firem

Mužská kosmetika není jen o sprchovém geluFoto: archiv firem

Péče pro pány musí být jednoduchá

Hydratovat musí všichni, mladší pánové se krémů nebojí, ty ostatní musíme trochu popostrčit. A co tedy vlastně muži potřebují?

Ideální jsou krémy, které jsou vhodné pro citlivější pleť, ty se dají použít i po holení. V tom mají muži problém navíc, zbavování se vousů jejich tvář dráždí. Používání šetrného gelu na holení je nutností, poté pokožku zklidní speciální balzám. Velké oblibě se těší dostupná Nivea for men a jejich Sensitive Moisturiser, je bez parfému, barviv i alkoholu.

Tak jako nás je ale trápí i další kožní problémy. U mladších mužů nebo chlapců jde o mastnější pleť a akné - v tom případě kromě každodenního čištění gelem je nutné používat i zmatňující krém a lokální péči, která potlačí pupínky. Za zkoušku stojí Vichy Normactiv, který působí hydratačně a zároveň bojuje proti lesku, rozšířeným pórům a nedokonalostem. Protože je hypoalergenní, dá se použít i po holení. Nestyďte se použít ani korektor.

Na první vrásky je zase určen L´Oréal Stop Rides, později pomůže Vita Lift od stejnojmenné značky. Nezapomínejte, že i slunce způsobuje a prohlubuje vrásky. Někteří pánové se s ochrannými přípravky příliš „nemažou" a koledují si tak nejen o zdravotní problémy, ale i o předčasné stárnutí.

Muž a líčidla?

Naopak je ale i hrstka mužů, kteří by svou kosmetickou zásobou předčili i lecjakou ženu. Při monitorování mužských produktů jsem narazila na stylizační glazuru na obočí a řasy, sérum pro zvětšení objemu rtů, konturovací tužku na oči nebo obličejový bronzer s hedvábím.

Nicméně představa přítele, jak si zvýrazňuje řasy, mě rozesmála. Nechci se nikoho dotknout, ale podle mě by měl chlap zůstat chlapem a líčení přenechat nám, dámám.

Reklama

Načítám