Hlavní obsah

Dopřejte zdraví celé rodině

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne očkování, většina z nás si představí malé dítě, kterému pediatr dává injekci. Forma prevence v podobě očkování je většinou spojována pouze s dětským věkem. To je ovšem představa mylná.

Článek

Je důležité si uvědomit, že chránit své zdraví musíte v každém věku. Všichni se navíc asi shodneme, že je lepší využívat preventivní opatření než následně s nemocí bojovat. A právě proto existují očkování, která vám pomáhají onemocněním předcházet. V České republice existuje systém povinných očkování, která vaše ratolesti musí absolvovat v dětském věku. Víte ale, že je možné očkovat i vaše babičky a dědečky? Kromě povinných očkování totiž existují i vakcíny nepovinné a některé jsou dostupné právě i pro starší generaci.

Ochrana proti chřipce či pneumokoku

Organismus starší osoby je, stejně jako ten dětský, mnohem náchylnější k onemocnění, než je organismus zdravého dospělého člověka. Zvláště nyní během chladných ročních období je ovzduší plné bacilů a i zdánlivě obyčejná chřipka může seniorům způsobit vážné zdravotní komplikace. A právě například proti chřipce je možné seniory očkovat. Vakcína proti chřipce je doporučována především pro osoby, které trpí chronickými onemocněními.

Můžete ochránit celou vaši rodinu

Další očkováním, které lze aplikovat u starších osob, jsou vakcíny proti pneumokokovým onemocněním. Například konjugovaná vakcína Prevenar 13 pomáhá chránit osoby starší 50 let proti 13 sérotypům bakterie pneumokoka, které jsou příčinou velké části invazivních pneumokokových onemocnění u dospělých osob. Pneumokok především v kombinaci s dalšími onemocněními může u seniorů způsobit vážné zdravotní komplikace, jako jsou komplikované zápaly plic či pneumokokové meningitidy.

Mysleme na celou rodinu

Očkování našich dětí považujeme za běžnou věc. A to i v případě vakcín nepovinných. Pokud se ale rozhodnete chránit i vaše babičky a dědečky, chráníte tak vlastně celou rodinu. Právě mezi oběma rizikovými skupinami totiž hrozí největší pravděpodobnost vzájemné nákazy a přenosu infekce. Pokud očkujete jak juniory, tak seniory, snížíte výrazně pravděpodobnost nákazy v rámci celé rodiny.

Prevenar 13 je registrovaný léčivý přípravek, jehož výdej je vázán na lékařský předpis. Přečtěte si pečlivě příbalovou informaci. O možnostech očkování se poraďte se svým lékařem. Podobně jako ostatní vakcíny ani přípravek Prevenar 13 nebude chránit 100 % očkovaných osob.

Reklama

Související témata:

Načítám